Op deze manieren worden ouders uit andere landen gesteund door hun regering

12.09.2018 04:55

De extra zorg die jonge ouders van de staat krijgen is lang niet in elk land het zelfde. Dat het in de Verenigde Staten en in derde wereld landen anders is, kunnen we allemaal wel bedenken. Maar hoe gaat het in landen die meer op ons eigen Nederland lijken?

Maar ook in Europa en de rest van de westerse wereld gaat elke regering erg anders om met het steunen van jonge gezinnen. Op Buzzfeed vonden we een lijstje met specifieke diensten die sommige regeringen leveren, die wij in Nederland niet (of maar gedeeltelijk) hebben. Dan hebben we weer wat om jaloers op te zijn!

LEES OOK: Even oefenen: zo zeg je papa en mama in 15 verschillende talen.

  1. In Finland mogen ouders met kinderen van 6 jaar of jonger, gratis met het OV. Ook zien sommige treinwagons er zo uit:

https://www.instagram.com/p/Bmg8JuVg-7t/

 

2. In Australie heb je ‘slaap scholen’. Deze scholen zijn gesubsidieerd door de overheid en hier worden ouders geholpen die erg last hebben van gebroken nachten.

View this post on Instagram

A post shared by BABY SLEEP SCHOOL (@sleep_school) on

 3. De regering van Zweden biedt een ‘equality bonus’ aan, om het voor ouders makkelijker te maken om de ouderschaps verantwoordelijkheden eerlijk te verdelen. Als dit je lukt krijg je een extra bonus. Deze bonus is ingesteld in 2008 om te stimuleren dat moeders gemakkelijker weer aan het werk konden gaan als ze zouden willen, en dat vaders meer verantwoordelijkheid zouden nemen. Ook krijgen de ouders gezamenlijk 480 dagen (ongeveer 16 maanden) aan ouderschapsverlof, die ze zelf kunnen verdelen.
 4. Bovendien krijg je in Zweden ook extra compensatie als je kind ziek is en je daardoor niet naar je werk kunt.

 

5. In Nieuw Zeeland heb je non-profit organisatie, Plunket, die gratis bij je langskomt om bijvoorbeeld autozitjes te installeren, en rondrijdt met een bestelbusje vol met speelgoed. Daarnaast heeft de organisatie een 24-uurs telefoonlijn waar je altijd naar kunt bellen met al je vragen over het ouderschap.

https://www.instagram.com/p/BmKtnNoB6Ff/?taken-by=plunketnz

 
6. In Duitsland mag je tot twee jaar na de geboorte van je kind je werkweek reduceren van 35 naar 28 uur per week. Deze regeling mag je trouwens ook gebruiken als je voor oude familieleden moet zorgen.

 

View this post on Instagram

 

#BerlinOffice #FormerStudioIndeed #TimeMachine #Berlin

A post shared by Davor Bakara (@davorbakara) on

7. In Finland heb je de beroemde baby box, die naar elke nieuwe ouder wordt opgestuurd. In deze doos zit alles wat het kindje nodig heeft als het voor het eerst naar huis gaat. Het pakket bestaat onder andere uit genderneutrale kleren, luiers, speelgoed en informatiefolders. Daarnaast kan de doos ook nog fungeren als babybedje. De informatie uit de doos heeft sinds de invoering van deze dienst al drastisch het babysterfte-cijfer doen dalen.

https://www.instagram.com/p/BZvRSzKFFy7/?hl=en&taken-by=fibabybox

https://www.instagram.com/p/BTnwZCnlHhj/?hl=en&taken-by=fibabybox

LEES OOK: Zo zien de kinderen van de knapste acteurs ter wereld eruit.