Oh help, mijn kind heeft huidproblemen. Wat te doen?

09.12.2019 11:41


Een groot feest vond ik het, zwanger van de eerste. Ik kon mijn geluk niet op. Niet alleen omdat er een heerlijk hummeltje in mijn buik groeide, maar ook omdat ik eindelijk helemaal los kon gaan bij menig babywinkel/Hema/drogisterij. Met 21 weken zwangerschap op de teller had ik alles al in huis om een complete drieling te ontvangen, mocht het geval toch zo zijn dat er nog één of twee extra in zouden zitten. Ik was goed voorbereid. Op de plank boven de commode stond een heel scala aan babyverzorgingsproducten: babycrèmes, babyhaarlotions (dat mijn kind kaal werd geboren, wist ik toen nog niet), babywasgel en what so ever. De gemiddelde ICI Paris was er niks bij. Mijn kind zat tot ver in de basisschoolperiode goed in de zalfjes, waarvan de een nog lekkerder rook dan de ander. Er stond een fortuin aan babyzeep op die plank.

Wat ik toen nog niet wist is dat ik eigenlijk een kat in de zak had gekocht. Want al die heerlijk ruikende babyspulletjes, daar kon mijn baby helemaal niet tegen (en bij rondvraag bij ‘ervaren’ moeders waren er meer wiens kind gebaat was bij spul met zo min mogelijk toevoegingen). Sindsdien (ik wil me er eigenlijk niet mee bemoeien maar neem het nou maar van me aan) is mijn advies aan iedere aanstaande ouder: koop liever een belachelijk dure rammelaar, in neutrale tinten, uit zo’n hippe Amterdamse babywinkel. Of een romper voor de prijs waarvoor je drie keer uit lunchen kunt en die je uiteindelijk toch niet aan durft te doen omdat ‘ie zo kostbaar was, maar wel heel leuk staat aan een gouden haakje tegen de muur. Maar bespaar je de moeite (en je centen) om een complete skincareset voor je baby aan te schaffen waarvan ‘ie toch alleen maar uitslag krijgt.

Maar wat koop ik dan wel, hoor ik je nu hardop denken? Ik kreeg de tip om eens bij Drs Leenarts te gaan kijken. Zij maakt producten zonder parfum en alcohol, die écht wat doen voor de huid. En dermatologisch getest, vraag je je misschien af? Alles is zelfs dermatologisch gemaakt! Ik ben er zo iemand die een witte jas uiterst serieus neemt. Al helemaal toen ik net moeder was. Dermatoloog Marjolein (Drs Leenarts herself én zelf ook moeder) ontwikkelt de producten eigenhandig en haalt haar inspiratie rechtstreeks uit de dokterspraktijk. Marjoleins missie is om zoveel mogelijk mensen (ja dus ook baby’s) van goede huidverzorging zonder parfum en alcohol te voorzien. Want hoe lekker al die babycrèmes ook ruiken, dat tere babyhuidje reageert veel beter op zo min mogelijk onzin. En geef toe: er kan toch geen geur op tegen de geur van jouw kleine lieve baby’tje?

Dus, lieve (aanstaande) ouders: wees bewust van wat je gebruikt bij je baby. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat pasgeborenen in de eerste maand van hun leven aan gemiddeld 48 ingrediënten worden blootgesteld.
Wat je nodig hebt is simpel (en heel weinig): een goeie Babybillen Zalf op basis van zinkoxide, extra vettende badolie, Berg Zalf en Verkoelende Lotion. That’s it. Hiermee dek je ook gelijk de meest voorkomende babyhuidkwaaltjes in (zoals luieruitslag, een droog en schraal huidje, eczeem, Berg en de waterpokken). Win-win als je ’t mij vraagt.


1. Babybillen Zalf

Zodra je een baby hebt vliegen er woorden om je oren waar je voorheen nog nooit van hebt gehoord; meconium, tepelhoedjes en luieruitslag. En laat dat laatste nou én veel voorkomen én geen feestje zijn. Maar het goede nieuws is: je kunt het verhelpen. Marjolein ontwikkelde namelijk een Babybillen Zalf met slechts vier ingrediënten en dus zonder onnodige toevoegingen, zoals parfum. Deze billenzalf bevat een hoge concentratie (maar liefst 25% in plaats van de standaard 10-15%) zinkoxide: het ingrediënt dat een beschermende laag creëert, zodat de tere babyhuid niet geïrriteerd raakt. Wist je dat deze zalf zelfs wordt aangeraden door professionals in ziekenhuizen en kraamverzorgenden?

Werkt perfect tegen rode billetjes en luieruitslag, heb ik aan den lijve ondervonden. Ga niet met maïzena of ander spul aan de slag maar smeer gewoon iedere keer wanneer je een luier verschoont een dun laagje zalf op de billetjes van je baby. Heeft ‘ie al schrale, rode billen en/of wondjes vanwege luieruitslag? Dan mag je lekker royaal smeren zodat urine en ontlasting de huid niet kunnen bereiken – want dat doet echt pijn – en de huid kan herstellen. Kan ‘ie daar in ieder geval niet van wakker liggen (en jij dus ook niet).

2. Extra Vettende Badolie

Mijn kraamverzorgster kwam op dag 2 met deze badolie aanzetten en sindsdien gebruiken we ‘m wekelijks voor het hele gezin. Deze Extra Vettende Badolie is zeep- en parfumvrij en laat een heerlijk zacht laagje achter op de huid. Kan al vanaf de geboorte gebruikt worden (let er wel even op bij het uit bad halen van je baby of kind dat hij/zij een beetje glibberig is). Wij willen hier niks anders meer!

3. Berg Zalf

Ik weet nog dat ik bij mijn eerste rot schrok van al die schilfers op z’n mooie, zachte bolletje. Ik kon het dan ook niet laten om tijdens de borstvoeding voorzichtig met m’n nagels aan die korstjes te krabben. Zeer tevreden was ik als ik weer een plekje kaal had gefriemeld. Wat ik toen nog niet wist was dat er gewoon een middeltje voor bestaat. Namelijk Berg Zalf. Hiermee kun je de bergschilfers heel makkelijk verwijderen. De zalf bevat onder meer Cetiol V, wat ervoor zorgt dat de schilfers verweken. Met het bijgeleverde haarkammetje zijn ze hierna makkelijk uit te kammen. De combinatie van de ingrediënten maakt dat de zalf ook vrij makkelijk uitwasbaar is. Easy does is! Moet ik er wel nog even bijzeggen dat Berg volstrekt onschuldig is, dus je kunt het ook gewoon lekker laten zitten. Maar als je het muffig vindt ruiken of het er niet zo gezellig uit vindt zien dan is Berg Zalf dé oplossing. Start bij baby’s onder de 6 maanden altijd met een proefplekje, en gebruik de zalf alleen als het écht om berg gaat.

4. Verkoelende Lotion voor waterpokken

En dan zijn ze opeens 1, of 2 of 3 jaar (of als je pech hebt nog ouder) en zitten ze plots van de een op de andere dag onder de rode stipjes . Stipjes die na een dag of twee veranderen in gemene blaasjes met alle gevolgen van dien en waarvan je direct weet, aha, dit zijn de waterpokken. Mijn jongens hebben het allebei zó heftig gehad dat ze er een paar dagen hele hoge koorts van hadden, compleet onder zaten en (met name ’s nachts) het hele huis wakker krijsten omdat het zo erg jeukte. Mijn jongste heb ik al meerdere keren op playdate gestuurd met een kind met waterpokken, in de hoop dat ze ’t dan ook kreeg. Tot nu toe tevergeefs. Maar als ze het – hopelijk binnenkort, want ze is al bijna 3 – krijgt, dan weet ik wat me te doen staat. Verkoelende Lotion voor waterpokken van Drs Leenarts in huis halen. Met deze lotion stip je de blaasjes aan waardoor ze sneller indrogen en de jeuk minder wordt. Vanzelfsprekend zitten er in deze lotion geen irriterende ingrediënten, zoals parfum of conserveermiddelen. Het aanstippen van de blaasjes is dus niet pijnlijk. Dit product is ook heel handig als je last heb van jeuk door de eikenprocessierups en bij gordelroos.

 

Meer weten over de verzorging van de huid van je baby of kind? Op de website van Drs Leenarts staat ontzettend veel informatie en vind je echt fijne adviezen voor de gevoelige baby- en kinderhuid. Zo lees je er alles over luieruitslag, berg, baby-acne, wratjes en meer. Super handig! 

We hebben dit artikel geschreven in samenwerking met Drs Leenarts, maar de inhoud is 100% van ons.