Momfails: hoeveel heb jij er al gemaakt?

26.09.2019 18:30
momfails


Als nieuwbakken én als ervaren moeder maak je soms enorme blunders met je kind. En dan heeft Brenda het niet over nat gepiest worden door je kersverse zoon, maar over Grote Domme acties terwijl je dacht juist zo lekker verantwoord bezig te zijn.

Menig moeder denkt vlak na de geboorte van haar eerste kind: leuk hoor, dat die placenta nog geboren moet worden, maar waarom pers ik er niet ook nog een verstopte babyhandleiding uit? Zit die echt niet ergens verscholen in de krochten van mijn baarmoeder? De nieuwe wereld die voor je opengaat is groot; zelfs het maken van een kruikje blijkt meer te behelzen dan water koken en in een metalen fles gieten. Het is allemaal geen hogere wiskunde met zo’n kleintje, maar alles is wél nieuw en je wilt het maar wat graag goed doen. Liefst op het perfecte af ook nog, graag. 

Winterbaby

Met al die nieuwigheden en informatie die op je afkomt als je moeder bent geworden, is de kans groot dat je ergens iets niet goed opslaat. Gooi daar een dosis slaapgebrek bovenop, en je hebt alle ingrediënten voor ronduit stomme, ondoordachte flaters. Die je met alle goede bedoelingen tot in perfectie uitvoert, want de veiligheid en gezondheid van jouw kindje staat voorop. Zo was ik bij mijn eerste enorm fanatiek met mutsjes. Te fanatiek, zo bleek achteraf. Maarja, ik had een winterbaby gebaard en ik wilde niet dat hij ondertemperatuur kreeg. Volgens voorschrift van de kraamverzorgende deed ik hem braaf mutsjes op thuis. Ik hield hem netjes op temperatuur die eerste week met één of twee kruiken (exact volgens schema), en was vooral druk met zorgen dat hij daar geen brandwonden aan zou overhouden. Dekentjes goed leggen, checken, nog een keer de dop controleren, toch even extra voelen. Ik had er een dagtaak aan in de kraamweek.

Voorhuidje terugtrekken

Toen ik weken later trots een willekeurig fotootje van mijn nog altijd gemutste zoon naar een vriendin stuurde, vroeg ze heel voorzichtig: ‘Je weet toch wel dat hij nu geen mutsjes meer op mag binnenshuis? Iets met warmtestuwing, oververhitting en kans op dode baby’s!’ Yikes! Ik was zo druk bezig geweest met goed zorgen voor mijn kleintje, dat ik niemand had gevraagd hoe láng hij nou eigenlijk precies een mutsje moest dragen. Wat was ik blij dat zij het me vertelde. Zo heb ik laatst een vriendin met twee dochters de schrik van haar leven gegeven toen ik zei dat je rond de vier jaar het voorhuidje van jongetjes kunt gaan terugtrekken om de boel op te frissen. Had ze net bij haar zes weken oude babyzoontje gedaan, omdat ze dacht lekker hygiënisch bezig te zijn. ‘Ah. Vandaar dat hij zo huilde….’ Herkenbaar, want met twee zoons moest ik de verpleegkundigen op de neonatologie ook besmuikt vragen of ik dat witte spul tussen de schaamlipjes van mijn dochter moest laten zitten of juist niet. Je wilt als moeder niet meteen de pH-waarde down under verstoren van dat kleine guppie.

Autogordel

Dan die andere vriendin die voor het eerst met haar baby in de auto op bezoek kwam. Ze had de Maxicosi stevig vastgemaakt met de gordel, geleerd van YouTube en geoefend onder toeziend oog van vriendlief. Zo’n eerste keer alleen op pad is best spannend en je wilt je eigen vlees en bloed natuurlijk heel veilig vervoeren. Opgelucht en trots haalde ze adem terwijl ze de auto bij mij voor de deur parkeerde. Toen ze de gordel losklikte, viel haar blik op de riempjes in de Maxicosi zelf. Los. Detail, vergeten vast te maken, oepsie. Zelf heb ik het een keer andersom gedaan: baby vastgespen in Maxicosi, vervolgens dat ding los op de achterbank neerzetten en er pas na een autorit van anderhalf uur achter komen. Een dikke dankjewelkus voor het engeltje op mijn schouder toen ik dat ontdekte.

Boterham met pindakaas

Zo zijn er nog zat andere voorbeelden. Zoals die vrouw uit de straat die uit pure wanhoop besloot te gaan fietsen met haar huilbaby van 4,5 maand oud, want misschien zou hij daar stil van worden. Gelukkig kon je die op tijd waarschuwen dat zoiets inderdaad tot een wel heel stille baby kan leiden (voor altijd). Een keer je peuter verwennen met een extra dik gesmeerde boterham met pindakaas, om daarna op Nu.nl te lezen dat een kindje op een kinderdagverblijf is gestikt in een….te dik gesmeerde boterham met pindakaas. Je kleuter een dubbel paar sokken aantrekken in zijn laarzen zodat hij geen koude voeten krijgt, en hem na school ophalen met vier open, smettende blaren op z’n voetzolen en grote teen. De droge plekjes op de huid van je dreumes even lekker dik insmeren met vaseline, waardoor twee dagen later alle haarvaatjes verstopt zitten en ze met dikke korsten in haar knieholtes rondloopt.

#momfail

Zie, het hóéven niet per se bijna-doodervaringen te zijn; iedere moeder doet wel eens iets heel doms of gevaarlijks, juist vanuit goede bedoelingen. Of gewoon zonder bedoelingen, omdat dingen nu eenmaal soms niet zo gaan als je eigenlijk vooraf bedenkt. Omdat je moe was, ondertussen aan nog driehonderd andere dingen dacht of wanhopig probeerde ergens op tijd te komen. Dus: lieve nieuwe of al doorgewinterde moeder, wees niet te streng voor jezelf als je een stomme fout maakt. Je kunt niet alles weten en je kunt niet alles goed doen. #momfail is van ons allemaal.

Lees ook: 10 Fouten die iedere nieuwe moeder maakt