Te lekker: Sinterklaastaart met speculaas en kruidnoten
Het slechte weer van de laatste dagen is natuurlijk een goed excuus om dit weekend samen met je kinderen de keuken in te duiken om deze te lekkere Sinterklaastaart van Made by Ellen te maken. Een bodem van speculaas en een vulling van witte chocolade en kruidnoten. Dat klinkt toch goddelijk?!
Voor 1 Sinterklaastaart (8 á 10 stukken) – voorbereidingstijd: 20 minuten – oventijd: 75 minuten
Ingrediënten
- 250 gram speculaasbrokken
- 100 gram roomboter
- 500 gram jonge roomkaas, bijvoorbeeld mascarpone
- 250 gram zure room
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 150 gram witte chocolade, in stukjes gehakt + iets extra voor garnering
- 30 gram bloem
- 150 gram kruidnoten (de knapperige)
- 2 á 3 eetlepels salted caramel (bijvoorbeeld deze van de Albert Heijn)
Wat je doet
1. Verwarm de oven voor op 125 graden.
2. Smelt de boter in een pannetje op het vuur of in de magnetron.
3. Doe de speculaasbrokken in een keukenmachine en mix alles fijn.
4. Schenk de roomboter erbij en mix alles nog even door.
5. Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier en vet de randen in met een beetje boter.
6. Verdeel het speculaas mengsel over de taartbodem en druk alles aan met de bolle kant van een eetlepel. Wanneer er aan de zijkanten een beetje speculaas kruimels zijn gaan zitten verwijder je deze even met een keukendoekje.
7. Maak de kom van de mixer even schoon en mix de mascarpone even kort zodat de jonge roomkaas los en romig wordt, zonder klontjes.
8. Voeg de zure room erbij en mix nog even heel kort door.
9. Doe de eieren er een voor een bij. Let op: het volgende ei gaat erdoor als de vorige is opgenomen.
10. Mix de suiker en bloem erdoor.
11. Roer met de hand de stukjes witte chocolade door het mengsel en schenk deze in de taartvorm.
12. Verdeel de kruidnoten over de vulling en druk heel zachtjes aan zodat de kruidnoten een klein beetje zakken maar nog wel duidelijk zichtbaar zijn.
13. Plaats de taartvorm in het midden van de oven en bak deze in ongeveer 75 minuten gaar. Of totdat de taart net stevig aanvoelt (het binnenste gedeelte mag nog een beetje wiebelig zijn).
14. Haal de Sinterklaastaart uit de oven en laat deze afkoelen.
15. Plaats de speculaas cheescake voor minimaal 3 uur in de koelkast om verder op te stijven.
16. Schenk de gezouten karamel over de taart, strooi de witte chocolade erover en snijd deze in stukjes.
Lees ook: Makkelijk, gezond én lekker: gele rijst met chorizo
Bron: Made by Ellen