Kleine kinderen en suiker: een no-go of valt het mee?
Hoe slecht is suiker nu eigenlijk voor kleine kinderen? En hoe kun je ervoor zorgen dat ze er minder van binnen krijgen (want hallo hé, het zit dus echt in alles!). Philippine, moeder van 3 en redacteur bij Me-to-we, gaat in gesprek met diëtist Eva Cadier.
Philippine: “Hi Eva! Vertel, jij bent (kinder)diëtist?”
Eva: “Dat klopt. Ik werk nu zo’n 11 jaar als diëtist. In een diabetescentrum begeleid ik diabetes type 1 patiënten en ik heb een eigen diëtistenpraktijk speciaal voor kinderen. Ik zie voornamelijk ouders van kinderen van 0-6 jaar oud. In die leeftijd spelen veel vragen rondom voeding.”
Philippine: “Je bent zelf ook moeder. Heb jij eigenlijk goede eters?”
Eva: “Klopt, ik heb twee dochters, van 6 en 3 jaar oud. Ook bij mij eten ze niet alles op hoor. Maar over het algemeen lusten ze veel.”
Philippine: “Volgende maand is de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds: 7 dagen eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Op de site lees ik: Meedoen is goed voor je gezondheid en verrassend lekker. We hebben hier thuis afgesproken dat we met ons gezin dit jaar ook de uitdaging aan gaan (daar lees je hier meer over). Maar Eva, leg eens uit, wat doet suiker eigenlijk met jonge kinderen?”
Eva: “Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van suiker. Vroeger werd gedacht dat het hyperactiviteit tot gevolg had. Maar dat is eigenlijk een fabeltje. Als je meer snelle suikers binnenkrijgt (door bijvoorbeeld een snoepje of een koekje) dan kan dat wel effect hebben op kleine kinderen. Fructose (een soort suiker) kan buikklachten geven. En op het moment dat een kind veel van die snelle suikers eet, mist het ook veel andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, die je juist nodig hebt en goed voor je zijn. Daarnaast is het eten van suiker niet zo goed voor je tanden. Nog een reden om te minderen dus. Wist je dat een kind van 8 gemiddeld zo’n 127 suikerklontjes per week binnenkrijgt? Het zit werkelijk in alles: van ontbijtkoek tot aan yoghurtdrink.”
Philippine: “Ja en daar begint het probleem: suiker is tegenwoordig toch bijna niet meer te vermijden?”
Eva: “en dat hoeft gelukkig ook niet, want het zit bijvoorbeeld van nature in fruit en we zien het ook in zuivelproducten. Die suikers heb je nodig, dat is je belangrijkste energiebron. De natuurlijke suikers uit dit soort gezonde producten mag je dus gewoon eten. Je moet oppassen met de toegevoegde suikers, want dat zijn de boosdoeners. En nou zeg ik absoluut niet dat je je kind nooit een koekje of een snoepje mag geven, maar het is wel verstandig daar een balans in te vinden. Dus af en toe snoepen is prima, maar zorg daarnaast wel voor voldoende gezonde producten zoals wat gesneden rauwkost of een bakje noten bijvoorbeeld. Ook perfect als lekkere snack!”
Philippine: “Ik heb drie kinderen thuis. Mijn oudste is nu 9, maar kreeg tot zijn 4e louter een doosje rozijntjes en alleen met verjaardagen een zuinig hapje taart. No way dat ik mijn kind suiker (lees: snoep, koek etc) zou geven. Bij nummer 2 kon ik dit suikervrije regime ook nog wel redelijk goed handhaven maar bij nummer 3 liet ik het los (lees: het ging compleet mis). Met 5 maanden had ze al haar zinnen al op een Magnum-ijs gezet, kreeg ze hapjes boterkoek en at ze frietjes uit haar hand (waar ik wel eerst nog even het zout vanaf likte, dat dan weer wel). Maar van mijn suikervrije opvoeding was niks meer over. Ik vond het ook lastiger, omdat de oudste 2 wel al van alles mochten. En zij dat met lede ogen zag gebeuren.”
Eva: “Ha, dat is ontzettend herkenbaar hoor! Bij mijn twee meiden was het niet anders. Ik hoor dit van veel ouders terug die bij mij in de praktijk komen, dus geen zorgen. Je kunt proberen om voor het jongste kind een alternatief bij je te hebben of aan te bieden wanneer een oudere broer of zus wel iets zoets mag. Dat kun je ook gewoon zo benoemen hè: Hij krijgt dat en voor jou heb ik dit.”
Philippine: “Vanaf welke leeftijd mag je kinderen eigenlijk een snoepje geven?”
Eva: “Probeer kinderen onder de twee jaar niet teveel aan te bieden qua snoep en koek. Dit omdat we simpelweg nog niet zo goed weten hoeveel suiker een baby of kind onder de twee mag binnenkrijgen. De grote broer of zus krijgt dus een snoepje en het kleintje een doosje rozijntjes.”
Philippine: “Wat doe jij om je kinderen gezond, dus weinig suiker, te laten eten?
Eva: “een goeie balans aanhouden werkt bij mij thuis heel goed. Ze mogen zeker af en toe snoepen maar op andere momenten maak ik ze ook enthousiast voor andere tussendoortjes, zoals fruit of groente. We maken grappige gezichtjes van fruit of rijgen samen groentespiesjes. Op die manier krijgen ze er vanzelf lol in. Wat ik me ook goed besef is dat ik vanwege mijn beroep redelijk makkelijk een etiket kan lezen. In een oogopslag scan ik wat er aan suikers in een product zit. Ik weet dat het best lastig kan zijn als je daar niet in zit.”
Philippine: “Waar moet ik dan bijvoorbeeld op letten bij het kopen van producten?”
Eva: “Suiker is de boosdoener op het etiket. Maar het lastige met suiker is dat er verschillende benamingen zijn. Er is niet 1 duidelijke term die je op de verpakking kunt terugzien. Je hebt namelijk dextrose, glucose, fructose, fruitsuikers, en ga zo maar door. Dat zijn termen die je niet teveel terug wilt zien. Wat je kunt onthouden is dat hoe langer het etiket is, hoe meer extra’s er aan het product zijn toegevoegd en het product dus bewerkt is. De suikers die van nature in bijvoorbeeld fruit of een glas melk zitten zijn niet zo erg (want die heb je ook gewoon nodig), maar het zijn de bewerkte producten met toegevoegde suikers waar je mee op moet passen.”
Philippine: “Wat kan ik doen om mijn kinderen minder toegevoegde suikers te laten eten, zonder dat ze echt helemaal niks lekkers meer mogen?”
Eva: “Je kunt iets meer terug gaan naar de basis qua voeding. Kies de minder of onbewerkte producten. Van die pure voeding, daar wil je juist meer van. Bij kinderen kun je ook kijken naar wat ze drinken. Ze krijgen namelijk ontzettend veel suikers binnen via sapjes, limonade, frisdranken. Dat draagt echt bij aan een grote suikerinname. Biedt eens wat vaker thee of water aan (ook mee naar school), of een glas melk. Laat dat de standaard zijn en dan mogen ze natuurlijk heus wel af en toe een glas limonade of appelsap, maar dat moet geen gewoonte zijn. Nog een tip om je kinderen te betrekken bij het eten. Ga samen boodschappen doen, leg uit waarom je het ene product wel kiest en het andere niet, ga samen koken. Dat heeft echt een positief effect op wat je kinderen eten. En tot slot: geef ook zelf het goede voorbeeld! Als jij nog een restant chocolade eieren staat weg te werken of 3 koekjes pakt voor bij de thee, tja… Eet gezond waar je kinderen bij zijn, neem lekker een appeltje in de hand mee als jullie gaan wandelen, zet standaard een bakje rauwkost op tafel (met bijvoorbeeld gesneden tomaatjes, wortelreepjes, paprika, komkommer, rauwe bloemkool etc.) en pak daar dan zelf ook lekker van. Zien (gezond) eten, doet (gezond) eten.”
Philippine: “En die keer dat ze dan wel ‘los’ mogen? Wat kan ik dan het beste geven?”
Eva: “Ik zeg altijd: kies wat je écht lekker vindt. Dus ga niet voor het ‘gezonde’ koekje (wat stiekem ook barst van de suikers), maar geef je kinderen de vrijheid te kiezen wat zij lekker vinden. Leer ze dat je af en toe heus wel mag snoepen en zeg dat ook: nu pakken we iets lekkers en daar mogen we echt van genieten. En de volgende keer maken we weer een gezonde keuze. Die juiste balans, dat is echt belangrijk.”
In juni aan de slag om als gezin echt minder toegevoegde suikers te eten? Doe mee met de Nationale Suiker Challenge van 13 t/m 19 juni. Schrijf je gratis in en download daarna direct het magazine vol gezonde recepten en handige tips. Lees hier meer