Pfffff. Kinderen groente laten eten: deze 10 tips werken wél
Barbara gaat ervoor: de kinderen groente laten eten.
Ik heb er genoeg van. Ze zijn 7 en 2 en lusten allebei geen groente. Geen. Alleen komkommer en wortel. Als er een stukje ui in het eten zit, worden ze al hysterisch. Het moet anders. Vandaag gaan we beginnen. Met groente eten. En deze keer gaat het lukken. Ik vond deze 10 geweldige tips op een Belgische site. Hier kan ik wel wat mee.
Tip 1: Eet zelf groente
Kinderen nemen het gedrag van hun ouders dikwijls over. Geef daarom zelf het goede voorbeeld. Eet voldoende groenten en doe dat samen met je kinderen.
Tip 2: betrek de kinderen erbij
Laat kinderen mee groenten uitkiezen en betrek ze zoveel mogelijk: bij het boodschappen doen, het koken, wassen, snijden en bereiden van de groenten, maar ook bij het kweken. Waterkers, bieslook of andere kruiden zijn heel eenvoudig te telen en het is nog leuk ook.
Tip 3: combineer smaken
Combineer minder geliefde smaken met bekendere smaken: je kind eet misschien wel bloemkool als die gecombineerd wordt met een gegratineerde kaassaus.
Tip 4: doe het de hele dag door
Groenten eten kan de hele dag door: als ontbijt, lunch, avondmaal en snack. Beperk het dus niet enkel tot de warme maaltijd. Verwerk groenten in sapjes, sauzen, dips, smoothies en op de boterham.
Bied voor de maaltijd ook een portie soep of aperitiefhapje (bijvoorbeeld rauwe groenten met een dipsausje) aan. Zo hebben je koters al heel wat binnen voor ze aan de hoofdmaaltijd beginnen.
Tip 5: geef niet op na een mislukte poging
Geef niet op als het kind een bepaalde groente niet lust want het moet een bepaalde smaak gemiddeld 10 tot 15 keer proeven vooraleer het die leert te appreciëren. Leer een kind ook proeven. Let op: proeven betekent niet altijd doorslikken.
Tip 6: maak er iets leuks van
Maak van gezond eten een feest: zorg voor een leuke presentatie en een gezellige sfeer. Maak met de groenten een gezichtje, een paddenstoel of wat je maar wil. Bedenk een leuke naam voor je groentegerecht.
Tip 7: laat ze spelenderwijs leren
Leg je kind uit waarom groentjes lekker en gezond zijn. Dit kan je doen door vraagjes te stellen over groenten en ze samen met je kind te beantwoorden, zoals: “hoe en waar groeien groenten?”, “welke groenten ken jij?”, “zijn er ook onbekende groenten of liggen er groenten in de winkel die je niet kent?”, “hoe ruikt deze groente?” en “hoe zou deze groente smaken?” Dit kan je samen doen in groentewinkel of supermarkt of aan de hand van een boek uit de bibliotheek.
Tip 8: Experimenteer met bereiding
Lust je kind een bepaalde groente niet op gekookte wijze probeer ze dan eens rauw, gestoofd, gebakken of gewokt. Of maak smoothies van groenten.
Tip 9: beloon je kind niet met snoep of toetjes
Zo bevestig je alleen maar dat een dessertje lekkerder is dan de groente. Geef daarom de voorkeur aan een sociale beloning: samen iets leuks doen bijvoorbeeld.
Tip 10: geef kleine porties
Onderhandel of discussieer niet over de hoeveelheid groenten die gegeten moet worden. Geef eerst kleine, haalbare porties. Zo ziet het kind niet op tegen een gigantische berg groenten en kan het trots zijn op wat het “al” gegeten heeft. Manieren van forceren, dwingen of dreigen om je kind groenten te doen eten, worden afgeraden.
Ik ga er maar eens mee beginnen. Om te beginnen met een broccolisoep met aardappels en kaas. Als ik het ‘boerenkool’ noem, eet hij het misschien wel. Mijn vorderingen lees je hier.
Bron: Ook getest op mensen.