Je schermtijd verminderen? Deze twee dingen werken wel!

17.07.2024 16:35


Opvoeden met regels is niet effectief wanneer je zelf structureel die regels negeert. Iets wat we eigenlijk allemaal wel weten, maar waar we ons stiekem vandaag de dag ook regelmatig schuldig aan maken. Het onderwerp waar dit vandaag de dag het meeste ter discussie staat is bij de zogenaamde ‘schermtijd’. Voor kinderen is inmiddels aangetoond dat veel tijd doorbrengen op een beeldscherm heel slecht is. Zowel de cognitieve als motorische ontwikkeling lijdt eronder wanneer een kind veelvuldig naar een scherm zit te turen op een dag. Maar wanneer jij zelf de hele dag op een beeldscherm zit te turen als ouder, dan is het vrij ongeloofwaardig wanneer jij je kleine hiertoe zeer beperkende regels oplegt. Nu is het tegenwoordig een uitdaging om hier een limiet aan te stellen voor jezelf. Van je werkmail tot de groepsapp van de klas van je kind, alles gaat via de smartphone. Maar hoe je je schermtijd toch enigszins binnen de perken houdt, zonder dat je je telefoon helemaal moet afzweren? Hier twee tips die echt werken.  

Skip de verleiding 

Wanneer een abonnement afloopt na twee jaar, dan is het voor veel mensen de standaard dat ze weer een nieuw abonnement af gaan sluiten. De verleiding om hierbij voor het nieuwste van het nieuwste toestel te gaan is groot. En de verleiding om hier veel tijd vervolgens aan te besteden ook. Voorkom dit en skip daarom het standaard aanschaffen van een nieuwe telefoon na afloop van je abonnement, maar geen eens een keer voor een sim only! Het gaat je veel tijd opleveren, enerzijds om dat je niet een nieuwe hoeft uit te zoeken en daarop weer alles hoeft te installeren. En anderzijds bespaar je natuurlijk vele kosten, want zo’n sim only is natuurlijk veel goedkoper dan een abonnement bij de allernieuwste telefoon. Een win-win situatie toch? 

Focus on 

Wist je dat je op veel telefoons zelf een focus modus kunt samenstellen? Daarmee kun je aangeven door wie en wat je wel gestoord wilt worden, en ook door welke apps en mensen niet. Hier kun je tot de persoon nauwkeurig aangeven wie je wel mogen storen. Ideaal om bijvoorbeeld een uitzondering voor je oude moeder te maken of je kind. Verder kun je dan aangeven dat je geen signaal krijgt wanneer er appjes en berichten binnenkomen. Daarmee wordt jouw aandacht ook niet constant op je telefoon gevestigd, iets wat er in de meeste gevallen voor zorgt dat jij ‘m tóch even oppakt en door je tijdlijn op facebook scrollt. En voor je het weet ben je weer een uur verder! Door deze prikkel weg te nemen, zul je zien dat je behoefte om snel even je telefoon te checken afneemt. 

Daarnaast is het ook goed om thuis vaste momenten af te spreken waarop je even niet op je telefoon zit, denk aan tijdens het avondeten of ontbijt. Je kan de apparaten namelijk wel ‘denken’ te negeren, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Een aparte doos of kast hiervoor kan zeer helpen om de focus te houden. Maar wat dus het allerbeste werkt voor kinderen; het goede voorbeeld geven!