Je kind in de houdgreep met tandenpoetsen, is dat echt nodig?
Het tandenpoetsen van je kinderen, wat kan dat toch een drama zijn. En gaatjes laten vullen, dat is wel het laatst wenselijke scenario, dus poetsen MOET! Vinca’s motto met het tanden poetsen van haar dreumes is dan ook: ‘huilen tijdens het tandenpoetsen, dikke prima, dan kan ik tenminste overal goed en snel bij…’
Mijn oudste van tien heeft dik speeksel en dus verhoogde kans op gaatjes en tanderosie. De middelste van zeven heeft door het duimen een ‘gothisch gehemelte’ en door het wisselen is het één groot schots en scheef tandenfestijn. De jongste van bijna twee had met vier maanden al bijna haar hele gebit compleet, maar heeft het temperament van een vuurpijl. Tandenpoetsen is bij ons thuis dus een tijdrovende klus en regelmatig helse strijd. Zelf heb ik als kind bijna al mijn kiezen moeten laten vullen, een klein trauma. Ik wil dan ook niets liever dan dit voorkomen bij die drie draakjes. Maar hoe!?
Tijd om de hulp in te roepen van een expert. Preventie-assistente Belinda Hagebeuk van ART-tandartsen, weet hoe je tandenpoetsen met je kind wél leuk kunt maken en dus gaatjes kan helpen voorkomen.
Mijn jongste had met vier maanden al een rij tanden. Wanneer neem je je kleintje mee naar de tandarts?
Belinda: wij adviseren altijd, neem je kind vanaf het eerste tandje mee naar de tandarts. Vooral als het je eerste kindje is. Het hoeft dan nog niet in de stoel, maar raakt wel vertrouwd met die indrukwekkende apparaten en witte jassen. De tandarts kan je dan van alles uitleggen over het hoe en waarom. En wij vinden het vooral ook heel gezellig om kennis te maken met je kind. Neem je kind vanaf twee jaar mee voor de halfjaarlijkse controle.
Ik heb wel eens gehoord dat je moet poetsen zodra de eerste tanden doorkomen, is dat echt nodig. Het is tenslotte ‘toch maar het melkgebit’?
Dat laatste is echt een fabel. De melktanden hebben ook invloed op het blijvende gebit eronder. Het is dus echt belangrijk om de melktanden goed te verzorgen. Als je kind twee tandjes heeft (meestal midden onderin) ga dan rustig proberen te poetsen met een zacht klein borsteltje. Je kind hoeft absoluut nog niet in de houdgreep. Er gaat nog niet veel voedsel langs deze tandjes, dus het mag ook zonder tandpasta. Sommige kinderen vinden deze smaak namelijk nog niet prettig als ze zo jong zijn.
Ik ben soms wel van die houdgreep… ik heb als motto: ‘huilend poetsen, jammer dan’. Dan kan ik er tenminste goed bij. Ben ik te hard?
Zodra je kind ook tandjes verder achterin krijgt en hapjes gaat eten is het belangrijk dat je iets meer je best gaat doen met het poetsen. Tandenpoetsen móet inderdaad. Huilen is niet fijn, maar als het anders niet lukt, dan eventueel dus helaas maar huilend.
Heb je tips om het leuker te maken zodat het huilen voorkomen wordt?
1. Liggend poetsen kan helpen. Je kind kan dan wat meer ontspannen en jij hebt goed overzicht. Dit kan op bed of op de commode.
2. Washandje gebruiken. Als je kind een tandenborstel heel vervelend vindt dan kan soms een dun washandje om je vinger ook het werk doen.
3. Elektrisch poetsen. Sommige kinderen vinden dit heel interessant. Dit kan al op een veilige manier vanaf dat ze heel klein zijn.
4. Zing een liedje. Dit leidt de gedachten af, geeft het poetsen een vast ritueel en zorgt ook nog dat je een vast aantal minuten poetst.
5. Kruimeltjes zoeken. Maak er een spelletje van om ‘kruimeltjes’ te zoeken in de mond. “wat heb je vandaag gegeten? Oh, zie ik daar een kruimeltje koek!?”
6. Wekker zetten. Belangrijk is om ca. twee minuten te poetsen (als ze nog weinig tanden hebben is korter ook prima). Als je een eierwekker of zandloper zet is je kind afgeleid van het poetsen.
7. Zelf poetsen. Kinderen willen het vaak graag zelf doen. Moedig dit vooral aan, maar poets tot ze tien jaar zijn wel altijd na. De motoriek is met 10 pas echt goed ontwikkeld om het zelf te doen.
8. Gebruik plaqueverklikkers. Als je kinderen groter zijn kun je bij de drogist ook plaquetabletjes kopen. Daarmee kleuren de plekken die niet goed gepoetst zijn roze. Kinderen vinden dit vaak heel leuk om te zien en je hebt meteen ‘bewijs’ waarom goed poetsen (en napoesten) zo belangrijk is.
9. Vaste volgorde zoeken. Poets altijd een vaste volgorde, bijvoorbeeld van links boven tot rechts onder. Zo raak je alle vlakken voor, achter en bovenop. Je kind kan jou goed controleren of je niks overslaat.
10. Ga langs bij de preventie-assistente. Als het poetsen echt een worsteling is kun je een afspraak maken bij de preventie-assistente. Ik probeer daar zelf altijd echt iets leuks van te maken, door bijvoorbeeld een ballon te maken van een handschoen. Ik leg dan spelenderwijs van alles uit over poetsen aan het kind én de ouders. Dit kan helpen het thuis weer op de rit te krijgen en het maakt het volgende tandartsbezoek ook meer ontspannen. En na afloop wacht dan natuurlijk ook altijd een cadeautje.
Met deze tips voorkom je hopelijk onnodige angst voor de tandarts en help je je kinderen aan een gezond gebit. Lachend sluit Belinda af: “En als ze dan opstandige pubers worden, kun je weer opnieuw beginnen met ze achter de broek aan te zitten om goed te poetsen, maar dat is weer van later zorg!”
LEES OOK: Het drama van het tandenpoetsen in 6 bedrijven.