Hoe Vala en Mario hun huis gingen verkopen (en bijna burn-out raakten)
Er komt een dag in het leven van veel jonge gezinnen dat er verhuisd moet worden. Omdat er meer kinderen dan kamers zijn bijvoorbeeld. Of gewoon, omdat je toe bent aan de volgende stap. Maar een huis (ver)koop je minder makkelijk dan de zaterdagse boodschappen, moest Vala constateren.
Wij groeien ons huis uit. Sinds kort hebben wij namelijk drie kinderen en bij nader inzien zijn dat er best wel veel. Ik heb inmiddels een stormram nodig om mijn voordeur open te krijgen, omdat die standaard geblokkeerd wordt door de massa’s Lego, schoolrugzakken en rammelballen die al die kinderen iedere dag weer om zich heen slingeren. Ik heb mijn werkkamer moeten afstaan aan de baby, dus nu kan ik alleen nog aan de keukentafel zitten, waar eigenlijk ook geen plaats is, omdat die wordt ingenomen door puzzels van mijn dochter (“NIET AANKOMEN, MAMA!”), zelf gefröbelde placemats van mijn zoon (“MOOI HE, MAMA?!”) en paperassen van mijn man (“Ja schat, ik heb ook ruimte nodig!”). Ik dool dus als een soort zwerver door mijn eigen huis, op zoek naar een paar vrije vierkante meter. En de ruimte wordt iedere dag schaarser.
Maar wie wil verkassen, moet eerst verkopen. Anders is het moeilijk doorgroeien. Daarom zetten wij dus een bordje met ‘Come and get it’ in de voortuin en gingen ondertussen op zoek naar een ander optrekje voor onszelf. Zo van: huisje op funda gooien, huisje op funda zoeken, bodje doen en klaar zijn de jonge ouders. Dat bleek te makkelijk gedacht. Niet alleen zijn de leuke huizen tegenwoordig weg voor je goed en wel op ‘kenmerken’ hebt kunnen klikken, de hele administratie en logistiek van het verkopen en aanschaffen van een stukje vastgoed is om spontaan burn-out van te raken. Wat dus ook bijna gebeurde op onze huizenjacht. Want die prooi, die laat zich niet zomaar vangen.”
Ben jij ook bezig met het verkopen van je huis? Makelaarsland heeft een aantal tips:
Bij een verhuizing wordt er een bak met juridisch en ingewikkelde materie over je uit gestort. Makelaarsland houdt van makkelijk en heeft een duidelijk 4 stappenplan waar een team van experts je aan het spreekwoordelijke handje mee doorheen neemt. Een heel team staat voor jou klaar met advies, begeleiding en tips.
En als de gegadigden dan eenmaal in je voortuin staan te springen en je hebt een lijst van potentiële nieuwe cribs, begint het pas. Dan moet je een makelaar gaan zoeken en krijg je te maken met ingewikkelde juridische materie, hypotheekconstructies die veel weg hebben van hogere wiskunde en word je geacht de rentekoersen uit je hoofd te kennen. En dan zijn er nog de bezichtigingen. Die agenda technisch nooit ideaal zijn, bijvoorbeeld op ‘woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur’, waardoor je dus met twee kinderen je huis uit moet. Of met 20 andere geïnteresseerden iets moet bezichtigen, waarna iederéén daar wil wonen en je dus eigenlijk NU moet beslissen. Of toch in ieder geval wel MORGEN.
Tip van Makelaarsland: Plan en doe de bezichtigingen zelf. Je kan een tijdstip kiezen dat het jou en de kijkers het beste uitkomt én je hoeft niet met hele hebben en houwen inclusief knuffels, luiers, snoetenpoetsers, loopfietsjes ( zónder fles, want die vergeet je natuurlijk) te verkassen.
Wij zitten dus nog steeds in ons te krappe huis, want we konden de stress gewoon niet aan. Drie kleine kinderen in leven houden, een huishouden runnen, werken en tussendoor ook nog ‘eventjes’ de huizenmarkt veroveren. Hóe dan? Alsof jonge ouders het al niet druk genoeg hebben! Maar ja, we kunnen hier echt niet blijven, want dan moeten er wel heel tragische keuzes gemaakt worden. Mama’s salaris, of de puzzels? De baby, of de administratie? Ik heb nog even overwogen in de schuur een pied-à-terre te maken, maar ik vond het toch niet zo lekker schrijven tussen de vochtige schimmelplekken en de spinnen, door het gebarsten raampje glurend naar mijn gezin op de bank met warme chocomelk.
Tip van Makelaarsland: Het kan soms voelen alsof je niet overal bij betrokken wordt of dat jíj diegene bent die overal achteraan moet bellen of mailen tijdens de verkoop van je huis. Met de app van Makelaarsland ben je 24/7 van álles op de hoogte en kan je de regie pakken wanneer jij dat nodig vindt.
Van andere ouders die wel geslaagd zijn in het verpatsen en weer aanschaffen van een woning hebben we gehoord dat het echt wel mogelijk is, als je het maar slim aanpakt. Dat er veel op je eigen manier kan en zonder stress, dus zijn we nu opnieuw op zoek. Ik hoop binnenkort de uitnodigingen voor de housewarming te kunnen versturen. Maar als je nooit meer iets van me hoort, dan ben ik waarschijnlijk gestikt onder de berg met Lego in mijn veel te kleine woonkamer. Wat op zich weer mogelijkheden biedt, want een gezinslid minder scheelt weer ruimte. Probleem opgelost.
Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Makelaarsland, maar de inhoud ervan is van onszelf.
Makelaarsland is de perfecte mix tussen wat jij zelf kan doen en wat de professionals het beste kunnen. Een paar dingen kan je zelf doen (bezichtigingen en foto’s uploaden), maar wanneer het ingewikkeld wordt (onderhandelingen, juridische documenten) krijg je hulp van een ervaren NVM makelaar. En daarom kunnen de kosten fijn laag blijven en altijd voor één vast tarief voor elk huis.
Lees hier alles over ons advertentiebeleid
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.