Hoe je regels maakt voor pubers (zonder eindeloze discussies)

18.11.2024 11:45
tiener die op haar telefoon bezig is tiener die op haar telefoon bezig is


Pubers willen vrijheid, maar hebben ook grenzen nodig. Het maken van regels draait om balans: genoeg ruimte om te groeien, maar met duidelijke lijnen waar ze niet overheen mogen. Hier zijn tips om dat voor elkaar te krijgen.

Betrek je puber bij het maken van de regels

Niemand houdt van opgelegde regels, zeker pubers niet. Ga samen in gesprek over wat werkt. Vraag hoe zij over een bepaalde situatie denken, en leg uit waarom je bepaalde grenzen belangrijk vindt. Dit voorkomt dat regels voelen als ‘dictatuur’.

Wees duidelijk over de consequenties

Een regel zonder gevolgen is net een leeg dreigement. Leg van tevoren uit wat er gebeurt als een regel wordt overtreden. Bijvoorbeeld: “Als je niet op tijd thuis bent, mag je volgende week niet uit.” Duidelijkheid voorkomt eindeloze discussies achteraf.

Maak ruimte voor uitzonderingen

Regels hoeven niet keihard in steen gebeiteld te zijn. Soms past een situatie niet binnen de afspraken, en dat is oké. Laat zien dat je flexibel kunt zijn, zolang ze er geen misbruik van maken.

Geef zelf het goede voorbeeld

Pubers hebben een scherp oog voor hypocrisie. Als jij verwacht dat zij hun afspraken nakomen, moet jij dat ook doen. Kom zelf op tijd, respecteer hun grenzen, en laat zien hoe je verantwoordelijkheid neemt.

Houd regels simpel en haalbaar

Te veel regels maken het onmogelijk om ze allemaal te handhaven. Focus op de dingen die echt belangrijk zijn, zoals veiligheid en respect. Simpel is vaak het meest effectief.

Blijf communiceren en evalueren

Wat vandaag werkt, kan over een jaar achterhaald zijn. Blijf met je puber in gesprek over de regels en pas ze aan als dat nodig is. Zo laat je zien dat je bereid bent mee te groeien met hun ontwikkeling.

 

Lees ook: 7 tips om met je puber om te gaan zonder je geduld te verliezen