Hoe je kind zijn schoolspullen nooit meer kwijtraakt

22.10.2024 14:59


Er is niets frustrerender dan de zoveelste ochtend waarop je kind weer zijn gymtas, boeken of potloden kwijt is. Je hebt een systeem, toch? De spullen moeten gewoon in de tas! Toch gebeurt het keer op keer: “Mam, waar is mijn rekenmachine?” Je zucht diep, maar in plaats van op te geven, is het tijd om actie te ondernemen. Hoe zorg je ervoor dat je kind zijn schoolspullen nooit meer kwijtraakt, zonder dat je zelf gek wordt?

Waarom kinderen hun spullen altijd kwijtraken

Kinderen, vooral als ze jong zijn, zijn als kleine wervelwinden. Ze bewegen snel, stoppen dingen overal en hebben zelden aandacht voor organisatie. Schoolspullen kunnen tijdens dit proces verdwijnen alsof ze in een zwart gat zijn gezogen. Het is vaak geen kwestie van laksheid, maar meer een gebrek aan een systeem dat voor hen werkt.

Daarnaast zijn kinderen vaak afgeleid door alles om hen heen – van hun vrienden tot hun fantasie. Hun tas inpakken is niet hun grootste prioriteit, en dus raken dingen gemakkelijk kwijt. En als ze iets vergeten, gaan ze er vaak vanuit dat jij de oplossing hebt.

Lees ook: ‘Mijn zoon wil nagellak op en in een jurk naar school, ik kan dat toch niet goedkeuren?’

Hoe zorg je ervoor dat schoolspullen nooit meer verdwijnen

  1. Geef alles een vaste plek
    Het klinkt simpel, maar het werkt. Zorg dat alle schoolspullen thuis een vaste plek hebben. Maak een “schoolhoek” waar alle spullen worden opgeborgen. Plak etiketten op laden of manden, zodat ze precies weten waar ze alles kunnen vinden. Pro tip: Zorg voor een mand of haak bij de voordeur waar de schooltas altijd naartoe gaat zodra je kind thuis komt. Dit voorkomt dat ze ‘s ochtends moeten zoeken.
  2. Gebruik kleurcodes
    Als je meerdere kinderen hebt of als je kind veel verschillende vakken volgt, kunnen kleurcodes helpen om de spullen te organiseren. Geef elk vak een eigen kleur – bijvoorbeeld een blauwe map voor rekenen en een rode voor taal. Dit maakt het voor je kind gemakkelijker om te zien wat waar hoort, en het vermindert de kans dat ze het verkeerde boek meenemen.
  3. Maak een checklist
    Een checklist kan wonderen doen, vooral voor jongere kinderen. Hang een eenvoudige lijst op hun kamer of bij de voordeur met daarop de spullen die ze elke dag nodig hebben: boekentas, gymtas, lunchbox, waterfles. Laat ze ‘s ochtends alles afvinken voordat ze vertrekken. Het zorgt voor structuur en voorkomt dat ze spullen vergeten.
  4. Geef ze verantwoordelijkheid
    Kinderen leren door fouten te maken, en dat geldt ook voor het kwijtraken van spullen. In plaats van steeds alles voor ze te regelen, geef ze de verantwoordelijkheid om zelf hun tas in te pakken. Als ze iets vergeten, moeten ze de gevolgen dragen – bijvoorbeeld geen gym kunnen doen omdat ze hun spullen zijn vergeten. Dit klinkt misschien hard, maar het helpt ze om beter op hun spullen te letten.

 

Lees ook: ‘Het moment dat mijn dochter naar school gaat is mijn grootste angst’