Hoe je je puber op tijd wakker krijgt (zonder emmer water)

16.10.2024 16:22
slaapgebrek

Het is een scenario dat iedere ouder van een puber bekend zal voorkomen: je loopt de kamer van je kind binnen, zet de wekker uit die al een halfuur keihard gaat, schudt zachtjes aan je puber (geen beweging), roept wat harder (niets), en uiteindelijk grijp je naar de laatste optie: het laken wegsleuren. Maar zelfs dat lijkt soms geen effect te hebben. Hoe krijg je je puber op tijd wakker voor school, zonder dat je elke ochtend het gevoel hebt alsof je een marathon hebt gelopen?

Waarom pubers niet van opstaan houden

Het is geen luiheid, het is wetenschap. Pubers hebben een ander slaapritme dan volwassenen, wat betekent dat hun biologische klok vaak pas later op de avond aangeeft dat het bedtijd is. Dit zorgt ervoor dat ze moeilijk in slaap vallen en, nog erger, moeilijk wakker worden. Tel daarbij op dat ze vaak de hele nacht op hun telefoon zitten en je hebt een puber die amper uit bed te krijgen is.

Lees ook – Is jouw kind tussen de 6 en 10? Misschien is het wel een minipuber! 

Wat kun je doen?

  1. De kracht van routine
    Pubers en routine lijken niet altijd hand in hand te gaan, maar een vaste routine voor het slapengaan kan wonderen doen. Stimuleer je puber om elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Zet de schermen minimaal een uur voor het slapen uit, zodat hun hersenen de tijd krijgen om af te koelen. Begin met dit avondritueel ongeveer een uur voordat je hoopt dat ze in slaap vallen, en zorg voor een rustige, donkere kamer om te slapen.
  2. Meerdere wekkers, verspreid door de kamer
    Pubers zijn niet de types die meteen bij de eerste wekker uit bed springen. Wat wel werkt, is een combinatie van wekkers. Zet er eentje op hun nachtkastje (voor de eerste zachte wake-up call), eentje aan de andere kant van de kamer (zodat ze op moeten staan), en een laatste als back-up (voor het geval ze die andere twee negeren).
  3. Motivatie om op te staan
    Het is misschien lastig om je puber te overtuigen om op tijd op te staan voor school, maar probeer ze te motiveren door iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Denk aan een lekker ontbijt dat ze niet willen missen (een smoothie die ze mee kunnen nemen, bijvoorbeeld) of de belofte van een extra paar minuten schermtijd als ze op tijd beneden staan.
  4. De emmer water als laatste redmiddel
    Oké, we zijn allemaal tegen dramatische maatregelen, maar als je puber herhaaldelijk niet wakker wordt, kun je altijd dreigen met de “emmer water”-tactiek. De meeste pubers zullen het niet zover laten komen, maar soms is het nodig om duidelijk te maken dat ze op tijd moeten zijn.

Wat als niets werkt?

Als geen enkele strategie lijkt te werken, kun je ook met school overleggen. Sommige middelbare scholen begrijpen het slaapritme van pubers beter dan anderen en kunnen flexibel zijn met starttijden of bieden alternatieve oplossingen aan. Toch blijft het belangrijk dat je puber leert opstaan en verantwoordelijkheid neemt voor hun eigen ochtenden. Je kunt niet eeuwig hun persoonlijke wekker blijven spelen.

Hoe blijf jij rustig?

Jij hebt het waarschijnlijk ook druk in de ochtend, dus de laatste dingen die je nodig hebt, zijn stress en ruzie met je puber. Bereid zoveel mogelijk de avond van tevoren voor. Zet ontbijt klaar, leg kleding klaar, en geef je puber de verantwoordelijkheid voor hun eigen ochtend. Vertrouw erop dat ze, met de juiste routine en begeleiding, op een dag leren om zelfstandig op te staan (ook al voelt het nu misschien niet zo).