Het is oké om nee te zeggen tegen speelafspraakjes
Als ouder voel je vaak de druk om overal “ja” tegen te zeggen. Ja tegen schoolactiviteiten, ja tegen hobby’s, ja tegen speelafspraakjes. Het lijkt soms alsof we constant moeten zorgen dat onze kinderen altijd maar bezig zijn, sociaal verbonden blijven, en geen enkel moment missen. Toch kan het soms gewoon even te veel worden, voor jou of je kind. En dat is helemaal oké!
Je hoeft niet altijd overal “ja” op te zeggen, ook niet op speelafspraakjes. Misschien voel je je schuldig als je een uitnodiging voor een playdate afwijst, maar eigenlijk doe je jezelf én je kind er vaak een groot plezier mee. Hier zijn vijf redenen waarom het helemaal prima is om af en toe nee te zeggen tegen speelafspraakjes.
1. Rust is ook waardevol
We leven in een tijd waarin alles snel gaat, en waarin we continu het gevoel hebben dat we in beweging moeten blijven. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat rust minstens zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Door soms nee te zeggen tegen speelafspraakjes geef je je kind de ruimte om thuis even tot rust te komen. Dat geeft ze de kans om in hun eigen vertrouwde omgeving op te laden, zonder de prikkels van sociale interactie of het drukke gezinsleven van anderen.
Rust is niet alleen waardevol voor je kind, maar ook voor jou. Misschien ben je net terug van een lange werkdag, heb je een slapeloze nacht achter de rug, of heb je simpelweg even behoefte aan stilte in huis. Nee zeggen tegen een speelafspraakje betekent dat je die rustmomenten voor jezelf en je gezin kunt bewaken, en dat is niets om je schuldig over te voelen.
2. Je kind leert zelf spelen
Altijd maar sociaal bezig zijn kan de creativiteit van kinderen zelfs belemmeren. Een van de voordelen van nee zeggen tegen speelafspraakjes is dat je kind de kans krijgt om zich te vervelen. En verveling is vaak de motor achter creatief spelen! Wanneer er geen vriendje over de vloer komt om mee te spelen, moet je kind zelf iets bedenken. Misschien pakt hij een boek, haalt hij zijn Lego weer tevoorschijn of gaat hij tekenen. Zelf spelen leert je kind onafhankelijkheid en stimuleert zijn of haar fantasie.
Bovendien helpt het bij het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen. Zonder een speelkameraadje om uitdagingen op te lossen, moeten kinderen zelf nadenken over hoe ze een spel willen spelen of een probleem willen aanpakken. Door kinderen regelmatig de kans te geven om zelf te spelen, bevorder je hun zelfstandigheid.
Lees ook – Waarom het oké is om af en toe een ‘slechte moeder’ te zijn
3. Grenzen stellen is belangrijk (voor iedereen)
Het idee dat je kind altijd maar overal aan mee moet doen, komt vaak voort uit angst dat je hen iets zou ontnemen. Maar juist door grenzen te stellen, leer je je kind dat ze niet alles hoeven te doen. Het is een belangrijke levensles: nee zeggen is oké. En soms is het zelfs noodzakelijk.
Door af en toe nee te zeggen tegen speelafspraakjes, leer je je kind dat ze niet altijd beschikbaar hoeven te zijn, en dat ze niet verplicht zijn om overal “ja” op te zeggen. Dit leert hen dat het oké is om hun eigen behoeften en grenzen te herkennen. Ze hoeven niet altijd sociaal te zijn en het is niet erg om soms te kiezen voor rust.
Daarnaast geef je jezelf als ouder ook het signaal dat je grenzen belangrijk zijn. Jij weet het beste wat je aankan, en je mag je eigen welzijn vooropstellen. Als jij rustiger en meer in balans bent, zal dat uiteindelijk ook positief uitwerken op je kinderen. Gelukkige ouders zorgen vaak voor gelukkige kinderen.
4. Je creëert meer kwaliteitstijd
Altijd ja zeggen tegen speelafspraakjes betekent dat je continu tijd inlevert voor andere mensen of kinderen. Het kan soms lijken alsof je de hele week volgepland is met activiteiten voor je kind, waardoor er weinig momenten overblijven voor gewoon even samen zijn. Door af en toe nee te zeggen, houd je ruimte over voor betekenisvolle momenten met je eigen gezin. Een rustige middag thuis samen bakken, een spelletje doen, of gewoon een boek lezen op de bank – die momenten kunnen zoveel waardevoller zijn dan een volgepland schema.
Je zult merken dat, juist wanneer je kiest voor rust en samen tijd doorbrengen, je band met je kinderen kan versterken. Ze leren bovendien dat het niet altijd nodig is om te entertainen. Gewoon zijn is ook goed genoeg.
5. Het is niet jouw taak om altijd voor sociale activiteiten te zorgen
Veel ouders voelen zich verantwoordelijk voor het sociale leven van hun kinderen, zeker wanneer ze jong zijn. Maar het is niet jouw taak om altijd te zorgen dat je kind speelt, afspraken heeft en sociaal verbonden blijft. Sociale vaardigheden zijn belangrijk, maar dat betekent niet dat je kind elke dag met vriendjes hoeft te spelen. Soms is een pauze juist heel gezond.
Kinderen zijn flexibel en kunnen vaak beter omgaan met sociale situaties dan wij denken. Ze leren op school, tijdens sport of andere activiteiten ook genoeg sociale vaardigheden opdoen. Het is dus niet nodig om elke vrije middag te vullen met een speelafspraak. Bovendien leert je kind zo dat je soms op andere momenten kunt spelen of dat sociale connecties niet afhankelijk zijn van constante ontmoetingen.
Wanneer wél ja zeggen?
Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit meer ja moet zeggen tegen een speelafspraakje. Het draait allemaal om balans. Als je ziet dat je kind behoefte heeft aan contact met vriendjes, kun je altijd een keer een afspraak maken. Maar als jij of je kind moe is, of het simpelweg even niet past in je dag, dan is het oké om het af te slaan. Het gaat erom dat je de signalen herkent en niet het gevoel hebt dat je continu iets moet moeten.
Speelafspraakjes kunnen leuk en waardevol zijn, maar alleen als ze passen binnen jouw tempo en dat van je kind. Je bent geen slechte ouder als je soms nee zegt. Integendeel: door bewust te kiezen wanneer je ja of nee zegt, zorg je ervoor dat je in balans blijft en dat je kind leert dat rust, zelf spelen en grenzen stellen minstens zo belangrijk zijn als sociaal contact.
Het is echt oké!
Nee zeggen tegen speelafspraakjes voelt misschien soms lastig, maar het is een krachtig gebaar richting jezelf en je kind. Het betekent dat je luistert naar de behoefte aan rust, zelfstandigheid en het bewaken van je eigen grenzen. Je kind leert dat het oké is om nee te zeggen, zelf te spelen en af en toe te ontspannen. Dat maakt van jou een betrokken, bewuste ouder die goed voor zichzelf én voor haar gezin zorgt.
Dus de volgende keer dat je voelt dat een speelafspraakje gewoon te veel is? Zeg gerust nee, zonder schuldgevoel. Je doet het fantastisch!