Helpt een warme jas nu wel of niet tegen verkoudheid?
Op de redactie hebben wij de eerste verkoudheid alweer te pakken. De herfst zet in en we zitten weer te snotteren. Wat te doen? Een extra warme jas? Vitamine C? Nou, nee. Eigenlijk is overwinteren in Spanje de enige remedie.
De verspreiding van het verkoudheidsvirus is onlosmakelijk verbonden met het begin van het schooljaar. “Virussen breng je makkelijker over als je dicht op elkaar zit,” vertelt kno-arts Markus Oei van het Flevoziekenhuis in Almere. Kinderen stromen aan het begin van de herfst, na een lange zomer buiten spelen, weer het klaslokaal in, waar ze alle gelegenheid hebben elkaar aan te steken.
LEES OOK: Versgeperste jus, hoe gezond is dat nou echt?
“Ze hebben nog weinig weerstand opgebouwd tegen alle verkoudheidsvirussen die rondwaren. En ze wassen vaak ook minder goed hun handen. Verkoudheid is hartstikke besmettelijk. Je brengt het niet alleen over met praten of hoesten, maar ook via de handen.” De school is zeker niet de enige omgeving waar je vatbaar bent voor hoesten en proesten. Met de dalende temperaturen zitten we allemaal veel vaker binnen. Ramen en deuren gaan dicht, de verwarming gaat aan: een perfect klimaat voor virusoverdracht.
De druilerige vergezichten vanuit het gemiddelde kantoorraam dragen zeker niet bij aan een betere weerstand tegen het virus. “Het is dezer dagen niet het type weer waar je je van nature lekker bij voelt,” zegt huisarts Peter van Koningsbruggen. “Of je ziek wordt van een besmetting met het virus, heeft ook met psychologie te maken. Je hebt nu bijvoorbeeld even geen perspectief op vakantie. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die heel depressief zijn, gevoeliger zijn voor infecties.” Vroeg of laat wordt iedereen in de herfst- en wintermaanden verkouden. Er is geen kruid tegen gewassen. Ja, leven als een kluizenaar van september tot april, als de ‘r’ in de maand zit, maar dat is weinigen gegeven. “Werk je met veel mensen die het virus bij zich dragen, dan wordt er meer van je immuunsysteem verwacht dan wanneer je alleen op een eiland zit.”
Goed je handen wassen is het enige dat helpt, een beetje. Britse wetenschappers onderzochten of een internetcursus handen wassen effect had op het voorkomen van luchtweginfecties. Uit het onderzoek, dat vorige maand in The Lancet werd gepubliceerd, blijkt dat 51 procent van de patiënten die de instructie ontvingen, last kreeg van de luchtwegen. In de patiëntengroep die het zonder cursus moest stellen, was dit 59 procent. Of het helpt om warme kleren te dragen en buiten je jas dicht te doen, is nooit aangetoond. Kno-arts Oei probeert er al jaren de vinger op te leggen, maar het is hem nog nooit gelukt. “Mijn kinderen willen steeds weten waarom ze hun jas aan moeten. Eigenlijk heb ik daar geen goed antwoord op.”
Oei weet wel wat hij bejaarden aan zou raden om zich tegen de onvermijdelijke herfstverkoudheid te wapenen. “Overwinteren in Spanje, dat is echt een goed idee. In een zachter klimaat krijgen neusklachten veel minder de overhand.”
LEES OOK: Zó vies zijn kinderen (en wij helaas ook).