Help, hoofdluis! Wat nu?
Hoofdluis. Van het woord alleen al krijg je spontaan jeuk en vliegen letterlijk de handen in je haren. Want hoofdluis en gedoe, die twee gaan hand in hand. Denk aan: alle bedden verschonen, veel wassen en het hele gezin een paar keer per dag kammen. Of is dat achterhaald?
Regelmatig hangt er in de hal van de crèche een briefje op het bord waarop staat: ER HEERST HOOFDLUIS. Ik schiet in lichte paniek, want zag ik mijn 3-jarige zoon vanmorgen niet verdacht vaak op z’n hoofdje krabben? En nu ik erover nadenk, krijg ik zelf ook kriebel op m’n hoofd. Het zal toch niet…?
Lees ook: “Kan jouw kind nou nóg niet lopen?” (Over het grote vergelijken).
Eenmaal thuis onderwerp ik het hele gezin aan een strenge keuring, maar er blijkt geen neet of luis te bekennen. Pfieuw. Ik kan me namelijk de wanhoop en lichtelijke irritatie van mijn moeder nog goed herinneren wanneer mijn twee broertjes en ik weer eens hoofdluis hadden. Dat werd wassen, wassen en nog eens wassen. Alle bedden werden verschoond, de knuffels gingen in een plastic zak een nachtje in de vriezer, de bank werd gestofzuigd en de jassen gingen in de wasmachine. Ondertussen werden onze haren ingesmeerd met azijn, daarna uitgespoeld met luizenshampoo en tot slot ging de luizenkam er nog een paar keer doorheen. Een hoop gedoe.
Nu hoorde ik een tijdje geleden van een vriendin die in Spanje woont dat ouders daar de haren van hun kinderen bij hoofdluis met een paar druppeltjes Dreft wassen. Dit zou dé truc zijn om die kinderkoppies in één keer luisvrij te krijgen. Ik bel met het RIVM om deze Spaanse gouden tip te verifiëren. Een medewerker vertelt mij dat de werking van Dreft op hoofdluizen nooit is onderzocht. Daarnaast vertelt ze dat ze het niet waarschijnlijk acht dat Dreft hoofdluizen en neten doodt, omdat de bestanddelen van Dreft theoretisch gezien die capaciteiten niet hebben.
Wat werkt dan wel? Volgens het RIVM: 14 dagen lang het haar kammen met een speciale luizenkam. Dit is de beste en meest natuurlijke methode. Eventueel kun je nog een antihoofdluismiddel op basis van Dimeticon kopen, die je twee weken lang gebruikt en elke week een keer herhaalt. Dimeticon is een bestanddeel waar luizen niet resistent voor kunnen worden (iets wat ze voor Malathion en Permetrine inmiddels vaak al wel zijn). Dimeticon werkt verstikkend en doodt zo de neten/hoofdluizen.
Geef je borstvoeding of ben je zwanger? Dan mag je, in overleg met een arts, een antihoofdluismiddel op basis van Dimeticon gebruiken (Malation en Permetrine niet!). Bij baby’s onder de zes maanden wordt aangeraden om de haren alleen uit te kammen en geen luizenshampoo te gebruiken (of ook in overleg met een arts).
Daarnaast hoor ik nog meer goed nieuws; het wassen van kleren/beddengoed/knuffels en het stofzuigen van de bank en auto hoeft niet meer! Het is namelijk niet bewezen dat het de verspreiding van luizen voorkomt. Luizen verspreiden zich vooral via haar-haarcontact en niet via de omgeving. Een hoofdluis kan niet springen, maar loopt van het ene hoofdje naar het andere hoofdje. Dat verklaart waarom jonge kinderen vaak hoofdluis hebben; zij spelen vaak letterlijk met hun koppies tegen elkaar. Speciale luizenzakken die je vaak op scholen ziet hangen bij een ‘luizenuitbraak’ zijn dan ook niet zinvol.
Hoe kun je het haar het beste uitkammen?
– Maak het haar goed nat en doe er een beetje (gewone) crèmespoeling in. Hiermee kom je makkelijker door het haar heen.
– Kam eerst met een gewone kam alle klitten uit het haar.
– Kam daarna van achter naar voren, en van het ene oor naar het andere oor, (je kunt het beste je hoofd eventjes voorover boven de wasbak hangen) met een luizenkammetje.
– Veeg de luizenkam af aan een wit servet of witte tissue, zo kun je de luizen en neten goed zien.
– Spoel de gevonden luizen/neten door de wc of de wasbak.
– Neetjes die vastzitten aan de hoofdhuid kun je losweken met een beetje azijn.
– Spoel daarna de crèmespoeling weer uit het haar en maak de luizenkam goed schoon.
Het advies van het RIVM is dit twee weken lang elke dag te doen. Succes!