Grootouders opgelet! Oppassen op je kleinkinderen blijkt naast leuk ook gezond
Oppassen op de kleinkinderen, veel grootouders vinden het een feestje. Nu blijkt uit onderzoek dat het naast leuk, ook nog eens goed is voor hun gezondheid om de koters van hun kinderen af en toe in de gaten te houden. Win-win!
Uit een studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Evolution and Human Behavior blijkt dat grootouders die betrokken zijn bij de zorg voor hun kleinkinderen gemiddeld vijf jaar langer leven dan de grootouders die dit niet zijn.
De onderzoekers vonden een gelijk effect onder ouderen zonder kleinkinderen die de zorg voor kinderen buiten hun eigen familie (deels) op zich namen of die mensen op een andere manier hielpen. Zij leefden gemiddeld drie jaar langer.
Auteur van de studie Ralph Hertwig, directeur van het Center for Adaptive Rationality aan het Max Planck Institute for Human Development in Berlijn, gaf aan dat de voordelen die kleinkinderen ervaren wanneer hun grootouders op hun passen bekend zijn, maar dat er minder onderzoek is gedaan naar wat het voor de grootouders zelf betekent.
Voor de studie keken de onderzoekers naar de gegevens van meer dan 500 mensen uit Duitsland en Zwitserland tussen de 70 en 103 jaar oud. Ze gebruikten gegevens uit de Berlin Aging Study, die werden verzameld tussen 1990 2009. Mensen die de volledige zorg op zich namen werden niet betrokken bij de studie en er werd rekening gehouden met andere factoren die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden.
Hoewel er dus sprake lijkt van een positief effect, zeggen de onderzoekers expliciet dat er sprake is van een verband tussen het zorgen en een langer leven, niet van een oorzaak-gevolg. Ook stellen ze dat er grenzen zijn. “Helpen moet niet gezien worden als een wondermiddel voor een langer leven,” zegt Hertwig in een statement. “Af en toe betrokken zijn bij de zorg lijkt een positief effect te hebben op je gezondheid. Maar eerdere studies hebben ook laten zien dat als de zorg te intensief wordt, dit stress kan veroorzaken en dat kan weer negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid.”
Niet te schuldig voelen dus als je je (schoon)ouders weer eens vraagt om op te passen. Maar, er zijn grenzen.
Lees ook: Dit zijn de 11 redenen waarom oma en opa zo geweldig zijn.
(Bron: CBS News)