Gooi die opvoedregels maar overboord, aan deze 7 management skills heb je echt veel meer

31.05.2022 06:00
Gooi die opvoedregels maar overboord, aan deze 7 management skills heb je echt veel meer


Leuk hoor, positief opvoeden, rust reinheid regelmaat en Dokter Spock, maar Franke kwam erachter dat managementvaardigheden ook heel handig zijn bij de opvoeding bij je kind. Sterker nog, ze zijn bewezen effectief!

Lees ook: Toen het opvoeden begon en Vala haar man aan zijn lot overliet.

Ooit, in een ander leven, gaf ik leiding aan een team topvrouwen. Om dat te kunnen, moest ik een heleboel managementcursussen volgen, en daar heb ik heel veel van geleerd. Ik geef allang geen leiding meer, maar soms pas ik nog wel een van die geleerde trucjes toe op mijn kinderen, en serieus: ze werken als de brandweer! Dus wilde ik deze kennis graag met jullie delen, want hoe meer moeders er wat aan hebben, des te beter. Succes!

  1. De sandwichmethode
    Deze methode is uitermate geschikt om kritiek uit te oefenen, zonder dat je je kinderen in een depressie stort. Hoe het werkt: je zegt eerst iets liefs, dan geef je kritiek, en je sluit af met iets liefs. Voorbeeldje: ‘Schatje, je weet dat mama vindt dat je geweldig kunt tekenen, hè? (lief) Maar weet je, die boom lijkt meer op een stoomboot, dus probeer het nog maar een keer (kritiek). Het is overigens heel knap van je, dat je tekent met wascokrijtjes in plaats van je stiften. Echt heel goed van jou! (positief eindigen).
  2. Value-Based Management
    Dit is een moeilijkdoenerij-woord voor een makkelijk principe. Waar het op neerkomt: laat je kind het weten hoeveel centjes het kost om een nieuwe bank te kopen als-ie deze heeft ondergekrast. Begin ouderwets over de kindjes in Afrika. Rammel wat met de spaarpot van je kind. Probeer te visualiseren hoeveel van dat soort goedgevulde spaarpotjes er nodig zijn voor die bank. Hoeveel verjaardagen je erover doet om die te vullen. Hoeft niet om de komma nauwkeurig, een globale schatting zou je kinderen al de stuipen op het lijf moeten jagen.
  3. 3xcompliment=1xkritiek
    Mensen, en dus ook kinderen, want dat zijn ook mensen, vinden kritiek niet zo leuk (zie punt 1). Kritiek blijft ook veel beter hangen dan positieve feedback. Nestelt zich ergens in het brein om zich daar eindeloos te herhalen tot het zelfvertrouwen aan diggelen ligt. Daarom is de regel zo: als je een puntje van kritiek hebt, moeten daar drie complimentjes tegenover staan om de tere ziel in evenwicht te houden. Dus: ‘Hang je jas nou eens op, sloddervos!’ tegenover: ‘Mooie tekening!’ , ‘Goed gepoept!’ en ‘Lief dat je me een kusje geeft’, verspreid over de dag, want in een tijdsspanne van vijf minuten resulteert er alleen maar in dat je kind denkt dat jij ze niet meer op een rijtje hebt.
  4. Het bal-principe
    Bij baby’s niet echt zinvol, maar bij peuters en kleuters kun je ermee aan de slag. Het bal-principe. Worden ze keigoede zelfstandige denkers van en het kost jou weinig moeite, tijd en aandacht. Hoe het werkt: je lost de problemen niet voor je kinderen op, je kaatst de bal terug. Dus: ‘Wil Miep niet met je spelen? Hè, vervelend nou. Wat zou jij eraan kunnen doen om je beter te voelen? Met Eva spelen? Ja, wat een goed plan van jou! En dat probleem heb je zelf helemaal opgelost schat!’
  5. SMART-doelen stellen
    Wil je je kind iets nieuws leren, dan doe je dat met SMART. Dan kun je je doelstellingen goed en duidelijk omschrijven. Doelen zijn dan Specifiek (leren rijden op een loopfiets), Meetbaar (rondje om het huis), Acceptabel (je kind kan al lopen en op driewielers rijden), Realistisch (je kind is 2, 3 jaar), Tijdgebonden (komende zomer). Simpel, toch? Maakt elk nieuw leerdoel overzichtelijk, meetbaar, en voor je kind; hartstikke duidelijk.
  6. Intensieve coaching
    Stel: je wil je kind leren rijden op een loopfiets. Kind geeft na drie seconden al op. Bedenk dan dit: je kunt het makkelijk houden en opgeven. Niks mis mee, maar je kind leert zo niets. Wat je ook kunt doen: effe door de zure appel heen. Je zet je kind weer op de fiets, luistert niet naar zijn gesputter, geeft complimenten als een klein stapje lukt, een bemoedigend schouderklopje als-ie vertwijfeld naar je kijkt en een tough love pittige opmerking als je kind wil opgeven. Want jij weet: oefening baart kunst, en kunst geeft zelfvertrouwen. Trots als een pauw zal je kind zijn, en handig voor jou want zo wordt boodschappen doen alweer een stuk makkelijker, met een loopfietsend kind naast je.
  7. Time management
    Time management bevat vele technieken die op je kind toepasbaar zijn. Binnen kaders van tijd wordt alles voor je kind overzichtelijk. De ochtend is er voor binnen spelen, de middag voor buitenspelen, tablet met een kookwekkertje niet langer dan 20 minuten, over 10 minuten slapen, dat werk. Kondig je tijdskader zorgvuldig aan, houd je er elke dag strikt aan en het werkt geweldig. Het is niet voor niets de management skill die in de opvoeddrie-eenheid van Rust, Reinheid en Regelmaat is verwerkt en in vele doorslaapmethodes dé truc is. Echt, tijd is alles!

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.