Glutenvrije pannenkoeken waarvoor je geen 1.5 uur beslag hoeft te kloppen
Het is weer herfst (en op sommige plekken nog vakantie!), dus tijd voor lekker lange boswandelingen in het weekend. Heerlijk met regenlaarsjes door de plassen en de bladeren stampen en dan daarna… Pannenkoeken eten! Succes verzekerd bij de kinderen. Maar wat doe je als je een allergisch kind hebt? Want bij een pannenkoekenhuis kun je dan vaak niet terecht. En zelf pannenkoeken bakken is ook nog niet zo makkelijk. Ik heb al geprobeerd pannenkoeken te bakken, van allerlei soorten meel: aardappel, maïs, you name it. Met als gevolg dat je dus anderhalf uur staat te roeren, want dat spul is niet om door te komen. En er ruim drie pakken amandelmelk doorheen gaan om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk beslag krijgt, ipv cement. De oplossing: boekweit! Want met dit recept hoef je je geen muisarm meer te kloppen. En net zo lekker als ‘gewone’ pannenkoeken!
Wat heb je nodig (voor 4 pannenkoeken)?
100 gr. boekweitmeel
2 eieren
300 ml amandel, rijst, of kokosmelk
snufje zout
olie
bananen/rozijnen/appels/whatever je maar lekker vindt om erdoor te doen
Lees ook: Superlekkere pasta met doperwten en parmagiano.
Waarom boekweit?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld rijst, tarwe en maïs scoort boekweit laag op de glycemische index. Twee voordelen: je bloedsuikerspiegel stijgt veel minder snel na het eten van een product wat van boekweit gemaakt is én hierdoor heb je minder snel weer trek! De bloem van boekweit bevat meer antioxidanten dan andere granen en dit heeft onder meer een gunstige werking op de bloedvaten.
Bovendien bevat boekweit meer eiwitten dan graansoorten en daarnaast veel lysine en arginine. Dit zijn aminozuren. Arginine zorgt onder andere voor een sterker afweersysteem en het helpt je spieren beter te functioneren. Lysine is nodig voor het herstel van weefsel en de aanmaak van enzymen, hormonen en antilichamen.
Wat moet je doen?
Meng het boekweitmeel met het snufje zout. Voeg de eieren toe en klop met een vork, of een garde tot er een kleverige bal ontstaat. Schenk nu langzaam de melk erbij en roer tot er een gelijkmatig beslag ontstaat. Let op: geen klontjes! Blijft het beslag een beetje dik, voeg dan wat extra melk toe tot het makkelijk van je garde stroomt.
Verhit een koekenpan flink. En denk eraan: die eerste pannenkoek mislukt altijd. Maakt niet uit, de volgende wordt wel goed. Doe een scheutje olie in de pan (niet teveel, dan wordt je pannenkoek vet en papperig). Schenk een scheut beslag in de hete koekenpan en laat het uitlopen. Voeg eventueel extra’s toe zoals rozijnen, appel, etc. Wacht tot je de onderkant los kunt maken van de bodem en flip de pannenkoek (in de lucht voor groots effect). Bak de andere kant ook goudbruin. Bestrooien met poedersuiker en/of stroop.
Et voila: heerlijke allergieproof pannenkoeken in een handomdraai. Eet smakelijk!
Lees ook: De ultieme verstopplek voor groenten.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.