Gezonde traktaties voor op school die kinderen echt eten

22.10.2024 14:28


Je kent het wel: je hebt de hele middag in de keuken gestaan om een gezonde traktatie te maken voor de verjaardag van je kind op school, en je dacht dat het een succes zou worden. Maar dan komen de verhalen terug. De helft van de traktaties bleef onaangeroerd en werd stiekem geruild voor een suikerspin of een zakje chips. Je vraagt je af: waarom eten kinderen nooit de gezonde traktaties die ik met zoveel liefde maak? Geen zorgen, het ligt niet aan jou. Kinderen zijn gewoon… kinderen. Ze willen iets wat er leuk uitziet, lekker smaakt, maar stiekem nog steeds gezond is. Het kan! Hier zijn een paar traktaties die wél worden gegeten en niet in de prullenbak verdwijnen.

Waarom gezonde traktaties vaak falen

Laten we eerlijk zijn: kinderen willen traktaties die eruitzien alsof ze uit een snoepwinkel komen. Hoe hard jij ook je best doet om een appel te laten lijken op een toffe feesttraktatie, ze hebben het door. En kinderen hebben een zesde zintuig als het gaat om gezonde dingen waar ze hun neus voor optrekken. Gezond eten heeft niet altijd een sexy imago (tenzij het in de vorm van een knuffelbeer komt), en dat is waar het misgaat. Maar met een paar simpele trucs kun je je gezonde traktaties omtoveren tot de ster van de dag.

Hoe je gezonde traktaties maakt die kinderen wél eten

  1. Fruitspiesjes met een twist
    Fruit is altijd een goede optie, maar je moet het een beetje pimpen om het aantrekkelijk te maken. Prik stukjes aardbei, ananas, druiven en meloen op een satéprikker en maak er fruitspiesjes van. Kinderen vinden het leuker om iets van een stokje te eten – geen idee waarom, maar het werkt. Voor een extra feestelijke twist kun je de bovenkant van de prikker versieren met een vrolijke sticker of een vlaggetje.
  2. Groente met dip – maar dan leuk
    Je verwacht misschien dat kinderen helemaal niks van groente willen weten, maar je kunt ze inpakken als je het goed doet. Snijd wortels, komkommer en paprika’s in lange reepjes en geef er een lekker bakje hummus of yoghurtdip bij. Hier komt de truc: serveer het in kleine shotglaasjes. Kinderen vinden het geweldig om iets te dippen, en als het eruitziet als een feestelijke snack, zullen ze er eerder voor gaan.
  3. Mini-banaan-pannenkoeken
    Bananenpannenkoeken zijn niet alleen gezond, ze zijn ook nog eens lekker zoet zonder toegevoegde suikers. Maak een paar mini-versies van volkoren bananenpannenkoeken en serveer ze met een klein beetje Griekse yoghurt en een besje erbovenop. Door ze in mini-formaat te maken, zien ze eruit als kleine feesthapjes. Kinderen vinden het heerlijk en merken niet eens dat ze iets gezonds eten.
  4. Popcorn met een vleugje kaneel
    Popcorn kan een verrassend gezonde traktatie zijn, zolang je de vette, zoute variant vermijdt. Maak luchtgepofte popcorn en strooi er een beetje kaneel en een vleugje honing overheen. Het is licht, zoet en voelt aan als een traktatie, zonder dat het vol suiker zit. Bonus: het knispert en maakt geluid, en dat vinden kinderen altijd leuk.
  5. Smoothie-ijsjes
    Wat is er cooler dan ijsjes op school? Geen enkel kind zegt nee tegen een ijsje. Maak gezonde smoothie-ijsjes door een mix van fruit, Griekse yoghurt en een beetje honing in ijsvormpjes te gieten. Vries ze in en klaar zijn je supergezonde traktaties. Ze zien eruit als een traktatie, smaken als een traktatie, maar zitten vol vitaminen. Perfect voor een warme schooldag en een gegarandeerde hit bij de klas.

Hoe je gezonde traktaties er aantrekkelijker uit laat zien

De presentatie is alles. Hoe leuker het eruitziet, hoe groter de kans dat kinderen enthousiast zijn over je traktatie. Gebruik kleurrijke papieren bekertjes, vrolijke servetjes of feestelijke prikkertjes. Maak het een beetje speels en gezellig, en voor je het weet, grijpen de kinderen naar je creatie alsof het een zakje chips is.

Pro tip: Geef je gezonde traktaties een leuke naam. In plaats van ‘worteltjes met hummus’ noem je het ‘Superheldenstengels met dip’ of maak van een fruitsalade een ‘regenboogschat’. Kinderen zijn dol op verhalen en fantasie, en door een gewone snack een creatieve naam te geven, wordt het ineens een avontuurlijke traktatie.

Hoe vermijd je dat je traktaties geruild worden?

Als je niet wilt dat jouw zorgvuldig gemaakte gezonde traktaties worden ingeruild voor een pak koekjes, zorg er dan voor dat ze er niet te gezond uitzien. Voeg een speelse verrassing toe. Bijvoorbeeld, een paar rozijnen tussen fruitspiesjes of een vrolijke sticker maakt al een wereld van verschil. Het draait allemaal om balans: de traktatie moet gezond genoeg zijn om door de leraar goedgekeurd te worden, maar leuk genoeg dat de kinderen het willen eten.

Wat te doen als je kind zegt: “Maar mama, niemand wil gezonde traktaties!”

Het kan voorkomen dat je kind liever een traktatie meeneemt die “cool” is, zoals een zak snoep. Het is een goed moment om met ze te praten over waarom gezond eten belangrijk is – maar zonder te preken. Betrek ze in het proces van het maken van de traktaties en laat ze kiezen uit een paar gezonde opties. Als ze zelf hebben meegedacht, zullen ze meer geneigd zijn om trots hun gezonde traktatie te presenteren.

Lees ook: 5 tips om je kinderen gezond te laten eten