Flammkuchen; dé nieuwe rage in de keuken

10.09.2015 13:30


Het lijkt op een pizza, maar dit is zóóó veel lekkerder en gewoon weer effe wat anders. De Flammkuchen (in het Frans: Tarte Flambée) zijn helemaal hot en happening sinds deze zomer en dus ook te vinden op bijna alle hotspots en festivals. Maar wij hebben een top recept zodat jij dit stukje heaven on earth helemaal zelf kunt maken! Voordeel hieraan is dat je er kunt op gooien wat je wilt, errggg handig als je een moeilijk etende peuter (of twee) in huis hebt.

Het is een vrij easy peasy recept, dus samen maken is super leuk!

Wat heb je nodig:

Voor de bodem (deze hoeveelheid is voldoende voor 2 flammkuchen’s)

  • 500 gram (spelt)bloem
  • 7 gram gist  (of wijnsteenbakpoeder of zuurdesem)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 275 handwarm water
  • snuf zout

Voor de topping:

  • 2 uien
  • 125 gram crème fraîche
  • 100 gram mozzarella
  • 125 gram champignons
  • handje verse spinazie (even in de blender om klein te maken, mocht je een moeilijke eter hebben die overal alles vanaf pulkt)
  • bakje cherrytomaten in kleine stukjes gesneden
  • olijfolie
  • optioneel: 100 gram gehakt

Hoe pak je het aan: 

Kneed met een keukenmachine of mixer met deeghaken van de bloem, gist, 3 eetlepels olijfolie, het water en een snuf zout een soepel deeg. Je kan je peuter ook zelf een stukje laten kneden, vind ‘ie leuk! Het deeg is klaar als het als een soort kauwgombal aanvoelt. Rol er dan een bal van, vet een kom in met olijfolie en plaats de bal deeg erin, dek af met huishoudfolie en laat het 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Dit is het meeste werk…nu begint het leuke deel!

Bak de uien (en eventueel gehakt) kort voor in een koekenpan en zet even apart.

Verwarm de oven voor op 220ºC en bedek een bakplaat met bakpapier.
Gooi wat bloem op het aanrecht en rol de helft van het deeg hierop uit. Af en toe even keren zodat je een mooie platte lap krijgt. Leg de deeglap op de bakplaat en bestrijk het met crème fraîche. Verdeel het gehakt/ui mengsel, spinazie en champignons over de bodem. Strooi tot slot de mozzarella en de tomaten erover en schuif in de oven.

Na 20 minuutjes zijn de flammkuchen klaar! Aanvallen!

Andere topping ideeën:  van oorsprong worden Flammkuchen belegd met crème fraîche, uien en spekjes, maar ook andere toppings zijn mogelijk. Bijvoorbeeld serranoham met rucola en tomaatjes. Of champignons met geitenkaas en dadels.

Je kan natuurlijk ook meerdere Flammkuchen maken met verschillende toppings, zo kan je van alles wat eten. Ook leuk tijdens een verjaardag, snij de Flammkuchen dan in meerdere kleine stukjes.