Experts waarschuwen: meeste kinderen verdrinken snel en zonder geluid
83 procent van de ouders denkt dat een kind huilt, gilt of roept als het verdrinkt, blijkt uit onderzoek van onder andere kenniscentrum VeiligheidNL. Maar dat klopt niet: een kind verdrinkt meestal snel en zonder geluid.
Het kenniscentrum startte vorig jaar een campagne om ouders bewust te maken van dit gevaar.
Verdrinken gaat snel en zonder geluid
In de afgelopen tien jaar verdronken jaarlijks gemiddeld 78 kinderen. Driekwart daarvan is tussen de 0 en 5 jaar oud. Verdrinking komt vaak voor in opblaasbare zwembadjes, vijvers en in bad. Een op de zes kinderen overleeft het niet, blijkt uit onderzoek. Bijna-verdrinking kan in ernstige gevallen leiden tot hersenbeschadiging. Hoewel veel ouders alert zijn op verdrinkingsgevaar, weten veel van hen niet dat kinderen vaak snel en zonder geluid verdrinken. Ouders zijn in de veronderstelling dat kinderen roepen, gillen of huilen, maar meestal gaan kinderen al vrij snel kopje onder.
Voorkomen dat kind verdrinkt
Om ouders bewust te maken van de gevaren, lanceert VeiligheidNL samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid de campagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’. Ook delen ze advies om te voorkomen dat je kind verdrinkt. Het allerbelangrijkste? Blijf dichtbij én laat je niet afleiden. Dat blijkt lastig: 25 procent van de ouders raakt toch afgeleid wanneer hun kind in de buurt van water is. ‘De 4 van Veilig in en om water’ vat het advies goed samen.