Er is één factor die voorspelt of je kind later wel/niet succesvol wordt!

16.06.2016 00:10


Er blijkt dus een eigenschap te zijn waarmee kan worden voorspeld of een kind wel/niet aan de drank/drugs raakt of succesvol wordt. Als Barbara zo naar haar jongens kijkt, vreest ze ergste. Maar: je kan er iets aan doen!

Lees ook: Spoedcursus: omgaan met de oppas

We reden gisteren van het oosten van het land richting huis. De kinderen waren doodop na een lange dag in de buitenlucht. Normale kinderen gaan dan lekker slapen achterin in de auto, maar die van mij gaan met elkaar vechten. De hele weg.
Dat gaat zo.
Morris (2) zit vastgebonden in zijn autostoeltje, Felix (8) zit ernaast, en doet een halfslachtige poging te gaan slapen. Dat kan alleen, zegt hij, als hij zijn blote voeten op de rand van het autostoeltje van Morris legt. Morris vindt Felix’ voeten enorm leuk speelgoed, en begint erop te rammen, ertegen te schoppen en er zelfs in te bijten.
Dat vindt Felix tussen de 2 en 7 keer leuk. En dan schopt hij terug, waarop wij boos worden en ze allebei gaan huilen.
Dat x 83 was onze terugreis.

De sleutel tot succes
Zelfbeheersing. Als Felix daar een beetje meer van had, zou hij niet terugslaan. Gelukkig merk ik dat het steeds beter gaat. Waar hij eerst inderdaad na 1 x slaan door Morris, meteen terugramde, laat hij het tegenwoordig een paar keer lopen. Alleen in auto kan je niet weg, dus daar gaat het nog steeds mis.
Ik schrok daarom een beetje toen ik het volgende las op een wetenschappelijke opvoedingssite. Want wat blijkt de belangrijkste factor bij kinderen in relatie tot succes te zijn? Je zou misschien zeggen intelligentie, of sociale status. Maar het is onverwachter: de belangrijkste eigenschap voor succes is… ZELFBEHEERSING!

Vaker aan de drugs!
Dit stond er: in een studie van Duke University (Nieuw-Zeeland) werden 1000 kinderen van hun geboorte tot hun 32ste gevolgd. Wat bleek? Kinderen die vanaf jonge leeftijd meer zelfbeheersing toonden groeiden op tot succesvollere personen op het gebied van gezondheid, opleiding en financiën.
Het toekomstige succes van kinderen kan volgens deze studie deels voorspeld worden door vanaf jonge leeftijd hun zelfbeheersing te toetsen. Kinderen met lagere zelfbeheersings-scores hebben in de toekomst meer kans op gezondheidsproblemen (waaronder SOA’s), verslavingen (zoals drugs, alcohol of tabak), geldproblemen en een strafblad!
Mijn hart zakte!

500 tweelingen
En het werd nog erger. De zelfbeheersing van de kinderen werd elke twee jaar gemeten, van hun 3e tot hun 11e, zodat er een duidelijk beeld zou onstaan van de ontwikkeling van hun zelfbeheersing. Hierbij werden de kinderen getest op gebrek aan controle, impulsieve agressie, hyperactiviteit, gebrek aan doorzettingsvermogen, onoplettendheid en impulsiviteit. Toen de deelnemende kinderen de leeftijd van 32 bereikten zochten de onderzoekers ze opnieuw op om data te verzamelen over hun gezondheid, succes en levenstijl. Deze data werd vergeleken met de zelfbeheersings-scores van de deelnemers uit hun jeugd en gecorrigeerd voor I.Q. en socio-economische status. Hieruit, en uit verdere onderzoeken, bleek een duidelijk verband.
In een ander onderzoek onderzochten de wetenschappers 500 tweelingen. Dit toonde aan dat de broer of zus met de slechtste zelfbeheersing vaker problemen had op school en meer antisociaal gedrag vertoonde.

Maar je kan iets doen!
Maar nu komt het: de meest interessante (en geruststellende conclusie) van het onderzoek is dat zelfbeheersing aangeleerd kan worden. Kinderen die in de eerste tests laag scoorden, maar in de jaren daarna zichtbaar verbeterden werden uiteindelijk succesvoller dan kinderen die altijd lage zelfbeheersings-scores hielden!
En laat Felix nou dus – goddank goddank – enorm vooruit gaan juist op dat punt. Thuis gaat het steeds beter, hij krijgt een schop, haalt even adem en loopt weg. Alleen in de auto werkt het nog niet.

Het goede nieuws: Felix wordt enorm succesvol.
Het slechte nieuws: over een paar weken zitten we 13 uur in de auto….

 

Lees ook: Deze 7 tips voor een gelukkiger kind (wetenschappelijk bewezen!)