Een suikervrije week? Hoe doe je dat met een mega druk gezin?

10.05.2021 15:39


Hoi! Dit zijn wij, familie zoetekauw. Je kunt mij, Philippine (34) wakker maken voor een reep pure chocolade met hazelnoten (maar eigenlijk ook voor een tompouce, gele M&M’s of Engelse drop), het lievelingstaartje van mijn man Reinier (38) is lemon meringue. Onze zonen James (9) en Philip (7) hanteren het motto: een dag niet gesnoept, is een dag niet geleefd. En de jongste, Madelief (3), pikt zo van iedereen een hapje mee. We eten heus gezond, dat wel, maar ik kan volmondig JA antwoorden op de vraag of wij een teveel aan suiker binnenkrijgen. Dat moet anders. Omdat de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds voor de deur staat – wat inhoudt dat je een week lang eet en drinkt zonder toegevoegde suikers – gaan we op rantsoen. En speciaal voor Me-to-we houden we een dagboek bij.

Zoals verwacht reageren de twee jongste mannelijke huisgenoten niet bijster enthousiast op deze challenge. De reacties lopen uiteen van ‘rozijnen zijn voor baby’s’ tot aan ‘maar mag ik dan nog wel een boterham met pindakaas?’ Ik pak gelijk de pot met ons favoriete broodbeleg erbij en lees: met toegevoegde suikers. Nee, dat mag dus niet. Een rondje door de ijs- en voorraadkast doet me verbazen. In 9 van de 10 producten die ik in mijn hand heb zitten toegevoegde suikers! Denk aan: zoet broodbeleg (duh), maar ook ketchup, pastasaus en tarwetortilla’s staan deze week op de lijst met verboden middelen.
Lichtelijk in paniek vraag ik me af hoe ik met een druk werk-, sociaal- en gezinsleven ons door deze suikervrije week heen ga loodsen. Maar ik laat me niet uit het veld slaan door de zoete boosdoener. Wij kunnen dit.

Dag 1 worden we gelijk uitgedaagd, er komen vriendjes mee uit school. En waar ze normaalgesproken een bakje rauwkost of wat fruit (ja, wij zijn heus niet alleen van de zoete zooi) plus 2 of 3 snoepjes uit de snoeppot mogen, geef ik ze nu een doosje rozijntjes. Mijn oudste zoon zakt zowat door de grond van schaamte. “Mam, we zijn 9!”

Ik besluit het anders aan te pakken; ik maak een lekkere dip en leg verschillende soorten rauwkost in regenboogvorm op een groot bord. Binnen 10 tellen hebben de 4 jongetjes het hele bord leeggegeten en hoor ik ze de rest van de middag niet meer. Enne, zijn ze nu ook iets rustiger aan het spelen of beeld ik me dat maar in..?
’s Avonds eten we een oudhollands AVG’tje (aardappels, vlees en groente). Lekker makkelijk, puur en zonder toevoegde suikers.

Op de tweede dag breekt het weekend aan en dat betekent: gezellig borrelen! Maar mag dat eigenlijk wel? Ja, want er blijken geen toegevoegde suikers te zitten in noten, olijven, Franse kazen en wijn. Ha, alleen de toastjes die we altijd in huis hebben mogen we niet. En ook de pizza’s die we erna zelf maken moeten iets aangepast. Zo blijkt de pizzasaus toegevoegde suikers te bevatten en ook de volkoren pizzabodem mag eigenlijk niet. 0,6 gram toevoegde suikers per 100 gram, lees ik. Oef. Ik besluit met de bodems vals te spelen, maar de pizzasaus maken we zelf van verse tomaten. Eigenlijk veel lekkerder! Je kunt de pizzabodems natuurlijk wel maken met volkoren meel of van volkoren wraps.

Een avondje suikervrije recepten Googlen levert me een hele rits aan nieuwe inspiratie op. Genoeg om de rest van de week door te komen. Zo ontbijten we met homemade vegan pannenkoeken (want de notenpasta van de natuurwinkel die ik kocht in plaats van de gewone pindakaas wordt niet echt gewaardeerd, behalve bij de jongste dan), ik maak verse olijventapenade en humus voor op brood en sla een grootverpakking dadels en gedroogde abrikozen in en bak een banenbrood als snack voor na school. Dit is makkelijker dan ik dacht! Binnen drie dagen vragen de kids niet eens meer om ‘iets lekkers’ (lees: iets met suiker en kleurstoffen) – op welk moment van de dag dan ook. We worden steeds creatiever en bakken veel met elkaar. En dat vinden we allen een heel gezellig bijkomend voordeel. De kinderen maken gezichtjes van fruit en rauwkost, rijgen hun eigen groente- en fruitspiesje en maken zoete aardappelcupcakes, die serieus best heel erg lekker zijn. We maken groenteshakes en voegen schrijfjes fruit en kruiden toe aan water. Niemand mist de aanmaaklimonade en krijgt zo meteen zijn portie vitaminen en mineralen binnen. Win-win!

‘s Avonds heb ik wat meer moeite; zodra de kinderen in bed liggen en ik het huis heb opgeruimd plof ik standaard neer op de bank met een kop thee en wat lekkers (chocola of koekjes). Dat is gewoon onnodig snoepen, nu ik er zo bij stil sta. Een soort gewenning, daar moet ik eigenlijk wel vanaf. Dus neem ik nu een mandarijn, wat gedroogde abrikozen of een handje noten. Niet verkeerd, zo met het bikini-seizoen in aantocht om een weekje te minderen met die suikers.

Dit nieuwe eetpatroon kost me best wat extra tijd (want: etiketten lezen in de supermarkt en koken met nieuwe recepten), maar dat zal wel meevallen naarmate je het langere tijd volhoudt. Wat betreft boodschappenbudget zijn we ongeveer hetzelfde kwijt. We besparen op kant-en-klare producten (zoals pastasaus) en snacks (snoep en koek), maar besteden dat bedrag weer aan verse producten bij de groentejuwelier, eh -boer. De jongens moeten helaas niks weten van alternatief broodbeleg, behalve die homemade tapenade dan. Die gaat er goed in. Een bijkomend voordeel: we eten een stuk gezonder en dat is niet alleen goed voor ons lijf, maar ook voor de lijn.

Een week eten en drinken zonder toegevoegde suikers heeft ons geleerd om kritischer te kijken wat we nou eigenlijk in onszelf stoppen en zijn we erachter gekomen dat je heel veel dingen kunt vervangen of simpelweg kunt schrappen uit je menu. Toch ben ik ook wel blij dat ik na een week weer een blokje pure chocolade mag bij mijn kop thee ’s avonds en een punt appeltaart kan bestellen als we na de strandwandeling neerploffen op het terras. Geheel suikervrij eten en drinken is niks voor ons, en dat hoeft ook niet. Wel is het een eyeopener om wat bewuster te kijken naar ons eten. Deze week heeft ons even ge-reset en ons doen beseffen dat er veel meer lekkere en gezonde opties zijn, naast de standaards snacks die we zonder nadenken in ons mond stoppen waar toegevoegde suikers in zitten. En als ik na een week meedoen aan de Nationale Suiker Challenge bij thuiskomst van de tennis aan de jongens vraag wat ze willen snacken roepen ze tegelijk: “een fruitspiesje, mam!”

Wil jij samen met je gezin ook aan de slag met minder suiker eten? Doe mee met de Nationale Suiker Challenge van 13 juni tot en met 19 juni. Meld je aan en download daarna direct gratis het magazine vol lekkere recepten en handige tips om minder suiker te eten. Lees hier meer