De mama’s vs de oma’s: samen opvoeden zonder ruzie
Het is een terugkerend thema bij onze bezoekers: hoe ga je om met oma’s die de kinderen héél anders opvoeden (lees:verwennen) dan jij. Onze expert Krista Okma dook erin.
Jij: “Ga eens recht aan tafel zitten. Gebruik je mes en vork.”
Oma: “Gooi maar een theedoek op de grond, dan maken we er een picknick van.”
Jij: “Nee, je krijgt pas een toetje als je je bord leeg hebt.”
Oma: “Broccoli is ook smerig. Hier, neem een koekje.”
Jij: “Als je die gympen van 100 euro wil, moet je de helft zelf betalen.”
Oma: “Welke maat heb je? Alsjeblieft lieverd.”
Jij: “Wat er ook gebeurt: het belangrijkste is dat je er eerlijk over bent.”
Oma: “Hier heb je 5 euro. Maar tegen niemand zeggen he?”
Jij: “Je kunt niet zomaar stoppen met piano lessen. We hebben al voor het hele jaar betaald en je moet leren om verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes.”
Oma: “Je hebt het geprobeerd. Je vond het niet leuk. Ok. Laten we weer wat anders proberen.”
JIj: “Ik wil je best helpen met je huiswerk, maar je moet het eerst even zelf proberen.”
Oma: “Hier een komma en daar een punt. Zo, laten we nu een pizza bestellen.”
LEES OOK: Verzoek aan opa en oma: jullie zijn geweldig, MAAR…
Zomaar even wat strijdmomentjes tussen mama’s en oma’s (zie deze link als je er nog meer wilt lezen). Grappig. Vooral zo op papier. Maar dat het in het echte leven ook bloedirritant kan zijn, blijkt wel uit de noodoproep van een van onze moeders op Facebook. “Ik heb steeds strijd met mijn kinderen als ze bij opa en oma vandaan komen. Want daar is mama weer… met haar stomme regels. ‘Wanneer gaan we weer naar opa en oma, want daar is het tenminste leuk!’ Collega-moeders gaven haar al wat tips, maar ik heb er ook nog wel een paar.
Tip 1 – Samen opvoeden
Als je (schoon)ouders regelmatig oppassen (bij de moeder op Facebook was het zelfs vier dagen in de week) is het eigenlijk geen oppassen meer, maar ben je samen aan het opvoeden. Dan kan het handig zijn om met elkaar een goed gesprek te hebben over wat je daarin van elkaar verwacht. De dingen die je écht heel belangrijk vindt als het gaat om het opvoeden van je kinderen en welke dingen je écht niet wilt. Ga er vooral lekker voor zitten, denk koffie en taart of glaasje wijn, zodat het een beetje in relaxte sfeer gaat en niet te zwaar wordt allemaal.
Tip 2 – Leg niet op alle slakken zout
Het is daarbij wel belangrijk om hoofd en bijzaak te onderscheiden. Net zoals iemand die je huis komt schoonmaken dit niet precies zo zal doen zoals jij het doet. Zal je (schoon)moeder niet precies opvoeden zoals jij dat doet. En dat hoeft ook helemaal niet. Kinderen zijn flexibel en het kan ook juist heel goed zijn om te leren dat andere mensen dingen ook anders doen. Dat is alvast een goede oefening voor later!
Tip 3 – Spreek een paar gouden regels af
Wat niet wil zeggen dat álles anders moet. Probeer met alle opvoeders een paar afspraken te maken die zoveel mogelijk altijd en voor iedereen gelden. Misschien vind je het belangrijk dat je kinderen altijd alsjeblieft en dankjewel zeggen. Hun eigen kamer opruimen. Eerst huiswerk maken voordat ze bij een vriendje gaan spelen. Niet te lang televisie kijken. Wat het ook is: zorg dat de lijst niet langer wordt dan een regel of vijf of zeven. Daarbuiten kan iedereen eigen regels hebben. Behalve natuurlijk als die jou echt tegen de borst stuiten. Dan is het weer tijd voor een goed gesprek/ koffie & taart/ glaasje wijn.
Tip 4 – Neem het niet té serieus
Dat je kinderen roepen dat het “bij opa en oma wel leuk is”, moet je ook weer niet te serieus nemen. Ze spelen het missschien, heel misschien, ook wel een heel, heel klein beetje uit. En ook oma’s mogen er natuurlijk wel een beetje lol in hebben. Je had de reacties van al die oma’s moeten zien op de mama vs. oma blog waar ik in het begin aan linkte. Of anders wel van de moeders en oma’s in spe, die zich nu al zaten te vernikkelen over het walhalla dat hen nog te wachten staat. Na minstens 18 jaar noeste arbeid lekker los gaan en niemand die vraagt “waar zijn de gróótouders van dit kind?”
Kom je er echt niet uit? Dan is het misschien toch beter dat oma weer gewoon oma wordt, in plaats van medeopvoeder. En voor het oppassen professionals in te schakelen. Dat kost misschien wat, maar de relatie met je (schoon)moeder is ook wat waard, toch?
PSST: Ze worden ook helemaal anders als jij kinderen krijgt.
Krista Okma is al ruim vijftien jaar pedagoog en ontwikkelingspsycholoog, moeder van drie kinderen (8, 7 en 4 jaar) en auteur van diverse opvoedboeken. Haar meest recente boek is Minipubers! – een survivalgids voor ouders van kinderen van 6-12 jaar. www.kristaokma.nl.
Foto: iStock
Krista is pedagoog en ontwikkelingspsycholoog en moeder van 2 kinderen.