De kunst van pubers huiswerk laten maken (zonder te dreigen)

23.10.2024 16:21

We hebben allemaal die nachtmerrie meegemaakt: het is zondagavond, 21:30 uur, en je puber realiseert zich ineens dat er morgen een compleet project ingeleverd moet worden. Hulpeloos zoek je naar een oplossing, maar diep van binnen weet je dat dit scenario al maanden op de loer lag. Hoe zorg je ervoor dat je puber zijn huiswerk op tijd maakt, zonder dat jij altijd de huiswerkpolitie hoeft te spelen?

Waarom pubers en huiswerk geen goede match zijn

Pubers willen vrijheid. Ze willen tijd met vrienden, op sociale media hangen, gamen, en vooral: niet onder druk worden gezet. Huiswerk voelt voor hen als een beperking van die vrijheid, waardoor ze het constant voor zich uitschuiven tot de laatste minuut.

Hoe pak je het aan?

  1. Creëer een vaste huiswerkplek
    Een rustige, vaste plek voor huiswerk kan een wereld van verschil maken. Zorg dat er geen afleidingen zijn (nee, geen telefoon), maar creëer een omgeving waar ze geconcentreerd kunnen werken. Geef ze een bureau met voldoende ruimte, een comfortabele stoel, en de juiste schoolspullen. Dit is hun “huiswerkzone” waar ze weten dat het tijd is om te werken zodra ze daar gaan zitten.
  2. Stel duidelijke regels
    Maak afspraken over wanneer en waar huiswerk gemaakt wordt. Bijvoorbeeld: “Huiswerk wordt gedaan tussen 16:00 en 18:00 uur.” Deze duidelijke grenzen helpen je puber om te beseffen dat er een vast moment is waarop gewerkt moet worden, en dat er daarna tijd is voor ontspanning. Consistentie is hierbij de sleutel.
  3. Verantwoordelijkheid geven (met zachte controle)
    Pubers willen zelf de controle hebben over hun leven, dus geef ze die verantwoordelijkheid. Laat hen zelf hun huiswerk plannen, maar check af en toe of alles goed gaat. Dit voorkomt dat je ze constant moet controleren, maar zorgt er wel voor dat je op de hoogte blijft. Vraag bijvoorbeeld elke zondag of ze hun schoolwerk voor de week goed gepland hebben.

Lees ook – Hoe je je puber op tijd wakker krijgt (zonder emmer water)

Wat als ze blijven uitstellen?

Uitstelgedrag is een van de grootste obstakels voor pubers als het gaat om huiswerk. Het kan helpen om de gevolgen te laten voelen. In plaats van constant te pushen, kun je ervoor kiezen om je puber zelf te laten falen. Als ze hun werk niet afhebben, moeten ze de gevolgen op school ondervinden. Het klinkt hard, maar soms is een slechte cijferlijst de wake-upcall die ze nodig hebben.

  1. Positieve bekrachtiging
    Focus niet alleen op wat er misgaat. Beloon je puber wanneer ze hun huiswerk wel goed en op tijd afmaken. Dit kan iets kleins zijn, zoals een compliment, of iets groters, zoals een uur extra schermtijd in het weekend.

Hoe blijf jij zen?

Zorg ervoor dat jij niet altijd de ‘boeman’ bent. Jij hebt ook je eigen werk en verantwoordelijkheden. Door duidelijke regels en routines op te stellen, hoef je niet continu achter je puber aan te zitten. Vertrouw erop dat ze, met jouw begeleiding, de juiste weg zullen vinden om hun huiswerk zelfstandig en op tijd te maken.