Overleef de herfstvakantie: creatieve knutselideeën met kids

01.10.2024 11:40
Kind die een creatieve hersftknutsel maakt


De herfstvakantie is weer begonnen, wat betekent een huis vol drukte met schreeuwende peuters en kleuters die overal rommel van maken. Hoe houd je ze bezig zonder zelf gek te worden? We weten allemaal dat de perfecte plaatjes op internet bijna nooit de realiteit zijn. 

In dit artikel vind je daarom geen knutselideeën die te moeilijk zijn of rustige momenten op de bank. Wat je wél krijgt, zijn tien leuke, rommelige en makkelijke activiteiten die je samen met je kinderen thuis kunt doen.

Herfstknutselen

Want laten we eerlijk zijn: een beetje chaos hoort erbij!

Herfstbladeren collages

Ga met de kids naar buiten en verzamel mooie herfstbladeren. Thuis kunnen jullie die gebruiken om afdrukken te maken op papier. Verf de bladeren in felle kleuren en stempel ze op groot papier. Het resultaat? Een rommelige maar prachtige herfstcollage!

Pompoenen versieren (zonder snijden)

Waarom in de keuken knoeien met een mes als je ook kunt versieren? Laat de kinderen pompoenen versieren met verf, glitter, stickers en wiebelogen. Zo blijft de boel schoon en heb je toch schattige pompoenen voor de herfst.

Herfstige speurtocht

Maak je woonkamer of tuin een beetje spannend met een herfstspeurtocht. Verstop eikels, kastanjes of mini-pompoenen en maak een lijstje van wat de kids moeten vinden. Een leuke beloning aan het einde maakt het nog beter!

Kastanjedieren maken

Heb je kastanjes liggen? Perfect! Met wat touw, satéprikkers en een boormachine (ja, voor de ouders) kunnen jullie grappige kastanjedieren maken. Laat je fantasie vrij en maak alles wat je kunt bedenken.

Vogelvoer hangers maken

Maak samen vogelvoer van pindakaas en vogelzaad. Gebruik koekvormpjes om leuke vormen te maken en hang ze in de tuin of balkon. Zo maak je de vogels blij en heb je iets leuks gedaan!

Herfstslijm maken

Slijm is altijd een hit! Maak het nog leuker door oranje kleurstof, herfstgeuren zoals kaneel en glitter toe te voegen. Zo maak je slijm dat perfect past bij de herfst.

Eigen herfstsprookjes schrijven

Verzamel oude tijdschriften en laat de kids plaatjes knippen. Met deze plaatjes kunnen ze hun eigen sprookjes verzinnen en in een zelfgemaakt boek plakken. Je zult verrast zijn door hun unieke verhalen.

Mini plantenverzameling maken

Leg die mooie herfstbladeren, bloemen en planten tussen de pagina’s van een zwaar boek om ze te drogen. Zodra ze droog zijn, kunnen jullie ze op dik papier plakken en er een verzameling van maken. Een leuke en leerzame herinnering!

Binnen picknicken

Leg een picknickkleed uit in de woonkamer, maak warme chocolademelk en marshmallows, en organiseer een gezellige picknick binnen. Laat de kinderen helpen met het maken van snacks zoals sandwiches en fruitspiesjes. Dit is het perfecte recept voor een gezellige middag.

Klik hier voor heerlijke picknicksnacks!

Herfstkaarsen maken

Laat je kids hun eigen kaarsen versieren! Koop simpele kaarsen en laat ze decoreren met herfstblaadjes, kaneelstokjes en touw. Het resultaat is een sfeervolle herfstversiering die ze helemaal zelf hebben gemaakt.

Met deze creatieve activiteiten maak je van de herfstvakantie een geweldige tijd vol plezier en samen zijn. Het is niet altijd perfect, en dat hoeft ook niet. Dus trek je schort aan, laat de verf en glitter maar komen, en maak er een onvergetelijke herfstvakantie van!

Lees ook: Fietsen in de herfstvakantie met je kind