Bananenbrood. Onwijs lekker en stiekem heel gezond!

21.08.2015 12:30
bananenbrood recept


Het is wel even een klusje voor in het weekend, maar dan heb je ook wat. Wij hebben een recept voor een overheerlijk (en gezond!) bananenbrood met mango en bosbessen. Lekker als snack, tussendoortje en (bij het) ontbijt. Gegarandeerd succes bij de kinderen!

LEES OOK: Gezonde aubergine minipizza’s, zonder deeg!

Ingrediënten (voor 1 brood):
– 3 (rijpe) bananen
– koffiekopje rozijnen
– grote hand dadels
– 1 eetlepel vanille extract of een stokje leeg schrapen
– koffiekopje kokosolie (plus een beetje om je bakblik in te vetten)
– kopje mango in kleine stukjes (sommige supermarkten verkopen diepvries mango, voorgesneden. Handig!)
– kopje bosbessen/blauwe bessen
– handje vol pistachenoten
– 2 bekers havermeel (in de supermarkt ook wel onder “oatmeal” te vinden)
– 2 grote eieren
– 4 grote eetlepels kwark of zure room (die laatste is een stuk minder gezond, maar wel wat steviger)
– 1 theelepel baking soda
– 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
– 2 eetlepels speculaaskruiden (kaneel mag ook, of mengen! Yamm!)

Het stappenplan:
1. zet de oven vast op 180 graden en vet een cakevorm in met kokosolie.
2. maak van de dadels dadelpasta, door deze te mixen in een blender met +- 50 ml water
3. maak in een blender de pistachenoten goed fijn.
4. kneed de bananen goed fijn, met je handen of in een blender en doe dit in een grote kom
5. mix alle natte ingrediënten samen met het bananenprutje: eieren, kokosolie, zure room of kwark, dadelpasta en vanille extract (vanille stokje leeg geschraapt? Gebruik dat dan bij stap 6)
6. mix alle droge ingrediënten in een andere bak: havermeel, baking soda, wijnsteenbakpoeder, rozijnen, speculaaskruiden (en/of kaneel) en eventueel het vanilleschraapsel. Roer voorzichtig, dan blijft alles luchtig.
7. doe het fruit in een kom en roer hierdoor een eetlepel havermeel. Dit zorgt ervoor dat het fruit niet naar de bodem zakt tijdens het bakken. Als al het fruit bedekt is met een laagje havermeel, roer je dit voorzichtig door het broodbeslag.
8. vul nu het cakeblik met het beslag en strooi hier de pistachenoten overheen.
9. Yes!! Nu kan je bijna gaan smullen. Het brood moet ongeveer 60 minuten in de oven, maar het brood zelf zegt meer dan de tijd. Je bananenbrood is klaar als je er met een satéprikker in prikt en er niets aan het stokje blijft hangen. Een paar kleine kruimels mag, maar het moet niet te veel kleven.
10. na het bakken ongeveer 10 minuten laten afkoelen en genieten maar!!

*let op* – in de koelkast blijft het brood maar een week goed. Meestal is het voor die tijd wel op, maar een aanrader is het brood in plakjes in te vriezen. Binnen een uur is een plakje ongeveer ontdooit, maar ik haal een plakje meestal een avond van te voren vast uit de vriezer.

*tip* – maak meteen twee broden! Snij ze in plakjes en vries ze in. Zo blijft het lekker vers en je hebt voorlopig een voorraadje! Uiteraard alle ingrediënten dan even vermenigvuldigen.

Alle ingrediënten die je overhoudt, kun je makkelijk bewaren voor de volgende keer.

LEES OOK: Met dit recept eet je peuter broccoli