Babykrampjes, wat is het, hoelang duurt het en vooral: WAT kun je er tegen doen?

03.07.2018 05:00
Baby is crying


Babykrampjes, of darmpkrampjes, daar krijgt vrijwel iedere baby in meer of mindere mate mee te maken. En jij als ouder dus ook. De enige remedie: urenlang rondlopen door de kamer met een gillende baby in je armen, de baby tegen je aan houden en wachten tot het ergste leed voorbij is. Als een soort weeën komen en gaan die krampjes, waarbij je baby met gebalde vuistjes en de ogen dicht alleen maar heel hard kan krijsen. Ontzettend zielig, maar is er niet veel aan te doen. Of wel?

LEES OOK: Foliumzuur, wat is het en wanneer moet je het slikken?

Darmkrampjes komen vaak voor bij baby’s vanaf de geboorte, meestal na een dag of 5, tot ze drie á vier maanden oud zijn. Maar bij sommige kindjes houdt dit langer aan. De krampjes ontstaan omdat de darmen moeten wennen aan de voedingen; het darmstelsel van je baby is namelijk nog niet helemaal rijp.

Hoe weet je nu of je baby last heeft van krampjes? Je baby begint – vaak vlak na een voeding en steevast aan het einde van de dag of in de avond/nacht – ontroostbaar te huilen, loopt rood aan en trappelt met zijn beentjes. Ook overstrekken veel kindjes (als een soort omgekeerde banaan) en laat scheetjes. Maar dat is alleen maar goed, want dit haalt de druk van zijn buikje en dat lucht weer op! Zijn buikje is namelijk vaak hard en opgeblazen. Ontzettend zielig, want die krampjes doen duidelijk echt pijn. Helaas is het meestal een kwestie van tijd voordat de ergste darmkrampjes weer verdwenen zijn, zo rond een maand of vier. En veel is er ook niet aan te doen, maar je kunt je baby natuurlijk wel een handje helpen;

  1. Zowel borstvoedings- als kunstvoedingsbaby’s hebben last van darmkrampjes. Zeker bij krampjes is het aan te raden om in ieder geval ten minste 2,5 uur tussen de voedingen aan te houden. Anders kom je in een vicieuze cirkel terecht. Voeden op verzoek is natuurlijk heel mooi, maar werkt tijdens die hele erge krampjes alleen maar averechts. De darmen moeten genoeg rust krijgen om de melk te verwerken.
  2. Geef je borstvoeding? Let op wat je eet en drinkt. Drink niet te veel koffie, eet pittig voedsel en laat die bruine bonenschotel of uiensoep ook maar even staan.
  3. Je kunt een klein beetje venkelthee of kamillethee door het flesje doen, of als je borstvoeding geeft, zelf een kop kamillethee drinken.
  4. Heb je zoveel voeding dat het elke keer wanneer je je baby aanlegt er zo snel uit spuit dat je baby zich verslikt? Haal de ergste druk eraf door voor de voeding een klein beetje te kolven (20 cc), zodat je baby rustiger kan drinken (en waardoor de kans op krampjes ook weer minder wordt).
  5. Een ander merk/soort fles kan ook nog wel eens helpen. Zelf zweerde ik bij de S-flessen van Difrax, maar dat verschilt echt per persoon/baby. Zo raadde een andere moeder mij de flessen van Dr. Brown aan. Even kwestie van proberen wat voor jou(w baby) het beste werkt.
  6. Ook andere flesvoeding kan wonderen doen. Veel babyvoedingsmerken hebben speciaal melkpoeder voor baby’s die veel last hebben van krampjes. Overleg wel altijd even met je huisarts of het consultatiebureau voordat je van voeding verandert.
  7. Zorg dat je baby de hele fles of borstvoeding niet in één keer naar binnen slokt. Gemiddeld mag-ie er ongeveer 15-20 minuten over doen. Als die van jou na 5 minuten al klaar is, gaat er dus iets niet goed. Een boertje tussendoor kan ook helpen!
  8. Bij baby’s die veel spugen kan een klein schepje Johannesbroodpitmeel door de voeding helpen, dat maakt het wat dikker. Tegen krampjes zou dit ook kunnen helpen.
  9. Door je baby na de voeding te laten sabbelen op een speentje (of jouw pink), zakt de voeding. Ook tijdens krampjes kun je dit proberen, het zuigen verzacht de krampjes en de pijn en zorgt ervoor dat er tijdens de huilpartij niet nog meer lucht in z’n buikje komt.
  10. Masseer! Maak zachte ronddraaiende bewegingen (met de klok mee) over het buikje van je baby. Of leg je baby op je schoot en ga ‘fietsen’ met zijn beentjes.
  11. Een warm badje met lavendelolie kan ook helpen. Wordt-ie in ieder geval lekker rozig van en valt-ie – hopelijk – in slaap.
  12. Geef je baby tegendruk op zijn buikje door hem bovenop je te leggen (met zijn buik op jouw buik), of in de vliegtuighouding te dragen (zijn buik op jouw onderarm).
  13. Helpt dit alles niet, dan kun je nog een stukje gaan rijden met de auto (wanneer je baby in de maxicosi ligt, ligt hij automatisch in een opgekrulde houding waardoor hij niet kan overstrekken), wandelen in de kinderwagen of doe je baby lekker in de draagzak tegen je aan. Jaja, ook wij weten dat je soms letterlijk alles uit de kast moet halen om je baby te kalmeren.
  14. Om ervoor te zorgen dat je zelf niet doordraait wanneer jouw baby flinke darmkrampjes heeft en je dus avond aan avond met een krijsende baby door de kamer loopt: wissel af! Blijft je baby echt avond aan avond hysterisch krijsen, lijkt hij echt pijn te hebben en zegt jouw moedergevoel: dit is niet oké! Twijfel niet en ga langs de huisarts. (Stille) reflux of koemelkallergie kunnen ook boosdoeners zijn!

 

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!