9 tips om je dagelijkse voeding simpeler te maken (en gezond!)
Soms is het moeilijk om nog precies bij te houden wat gezond is en wat niet. Uit onderzoek blijkt dat veel ouders daarom kiezen voor wat ze zelf in hun jeugd kregen. Barbara kan zich daar wel in vinden…
Ik ben in verwarring. In verwarring over gezond eten voor de kinderen. Ik lees steeds over superfoods voor kinderen. Over dat kiwi’s gezonder zijn dan een banaan, hoewel een banaan ook een superfood zou zijn volgens weer andere lijstjes. Over dat dit opeens ongezond is en dan weer dat. Gluten zijn uit, quinoa is in. Zilvervlies is slecht, witte rijst is dan beter. De aardappel is slecht voor je – o nee toch niet, die is juist supergezond.
Uit onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat ouders het allemaal niet meer weten. Als oplossing hebben ze een heel simpele: in geval van twijfel kiezen ze massaal voor het eten waarmee ze zelf zijn grootgebracht.
Ik kan me daar vurig bij aansluiten.
Dit zijn mijn tips om gezond eten simpel & overzichtelijk te houden
1. Een kommetje muesli met melk
Brood moet altijd vers zijn. Het lukt mij zelfs met hulp van de diepvries niet om altijd brood in huis te hebben. Maar muesli blijft lekker lang goed, en je hebt zoveel gezonde soorten in het schap liggen, met noten, stukjes kokos en gedroogd fruit.
2. Stamppotje
De snelste manier om doordeweeks een gezonde maaltijd te bereiden is voor mij de stamppot. Ik leg de aardappels ‘s morgens met schil en al in koud water, zodat de schil zacht wordt. ’s Avonds giet ik ze af, snij ik ze in plakjes en kook ze dan (zonder te schillen!). Ik kook ook wat boerenkool uit de vriezer, dat is lekker fijn gesneden. Als de aardappels gaar zijn, stamp ik ze met een klontje boter tot moes. Met de schil eraan is het nog gezonder! Serveer met een rookworst.
3. De spinaziepannenkoek
Zo makkelijk was een gezonde maaltijd ook nog nooit – en zo dankbaar. Je maakt gewoon pannenkoeken volgens de instructies op de verpakking – volkorenmeel, eitje erbij, pak melk erin – en je gooit er een paar handjes spinazie bij. Staafmixer erop, of keukenmachine en klaar ben je.
Ik bak ze in boter en serveer ze met een paar plakjes kaas erop.
4. De broodmaaltijd
Als ik echt geen tijd heb om te koken, dan eten we gewoon brood. Een keer in de week moet dat kunnen. Vaak is het minder. Ik snijd eerst wat rauwkost in stukjes en geef die aan ze terwijl ze naar het Jeugdjournaal kijken, gedachteloos stillen ze zo hun eerste honger. Dan smeer ik gewoon een paar bruine boterhammen met kaas of salami, stuk fruit bij het toetje – klaar.
5. Groene soep
Als er één groene groente is die je kinderen lusten, dan heb je ze! Bij ons is het broccoli, maar het kan ook spinazie zijn of courgette. Ik maak dan een soep met die groente (deze is het lekkerst met broccoli): fruit een uitje, knoflook, bleekselderij. Laat smelten in boter. Gooi er wat stukjes wortel, aardappel en een hele broccoli in. Giet er kokend water over, doe er een bouillonblokje in en laat lekker een kwartiertje pruttelen.
Pureer de soep, doe er een flinke hand kaas in (Parmezaanse, maar gewoon geraspte jonge kaas kan ook). Serveer met geroosterd brood.
6. Tussendoortje: kindercappuccino
Ik heb zo’n melkschuimapparaat voor bij de koffie. Als de kinderen rond 4 of 5 uur vragen om iets lekkers, maak ik kindercappuccino. Ik gooi de melk in de schuimer, wacht tot het klaar is, en server het met een theelepel cacao onderin. Goed voor lekker roeren en smikkelen en het is niet ongezond.
7. Beschuit met melk en honing
Een andere hit bij ons thuis is iets dat ik als kind echt het lekkerste van de wereld vond: je legt een beschuit op je bord, knijpt er wat honing op en giet er dan warme melk overheen! Lekker ouderwets.
8. Wentelteefjes
Mijn man heeft juist weer wentelteefjes als ultieme jeugdherinnering. En aangezien we niet zulke taartbakkers zijn, maken we dit weleens als we willen zondigen. Breek twee eieren open en leg deze op een soepbord. Voeg er een scheutje melk aan toe en een theelepel kaneel. Doop de boterhammen erin en bak ze aan twee zijden krokant. Serveer eventueel met aardbeien erop. Mmmmmmmmmm.
9. Roodfruitsmilkshake
Als we in het weekeinde uit eten gaan, dan weet je: ze gaan straks alleen maar patat en vlees eten. Op een of andere manier kunnen restaurants geen groente maken die kinderen lekker vinden. Om ze dan toch even wat extra’s te geven, haal ik een pakje bevroren rood fruit uit de vriezer, gooi er een scheut sinaasappelsap bij en zet de staafmixer erop. Een heerlijke gezonde shake!
Lees ook: 14 keren dat eten met kinderen een absolute ramp was