9 Misverstanden over de kinderhuid in de zon

02.06.2017 10:21


Jongens, het is ein-de-lijk zover: de zomer komt eraan! Eindelijk weer wat zon op die bleke snoetjes van onze kinderen. Maar, zoals altijd, wees er voorzichtig mee. Want een kinderhuidje is zo rood. En verbranden moet je echt voorkomen. Dermatoloog Marjolein Leenarts wil daarom voor het zomerseizoen echt losbarst even een paar misverstanden uit de wereld helpen:

1. Achter glas kun je niet verbranden.
Daar kunnen we kort over zijn: onzin. Omdat UV-A straling door glas gaat, kun je achter glas bruin worden maar dus óók verbranden. Dat betekent dus smeren, ook achter dat heerlijke glazen windscherm op het strand.

2. Met factor 50 ben je de hele dag beschermd.
Was het maar zo’n feest. Dermatologen adviseren factor 15 voor dagelijks gebruik en factor 30 voor op vakantie. Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal – factor 30 beschermt 97 procent en factor 50 98 procent. Omdat onderzoek laat zien dat mensen langer in de zon blijven met een factor 50 op – ze denken (ten onrechte) 100 procent beschermd te zijn – adviseren dermatologen dus factor 30.

3. Die parfumlucht hoort bij zonnebrand.
Geurstoffen zijn de meest voorkomende oorzaak van allergieën bij cosmeticaproducten. Ook kan de parfum in veel crèmes huidverkleuringen veroorzaken. Kies daarom dus vooral een zonnebrandcrème zonder parfum!

4. Als je je kind insmeert met factor 50 is het goed.
Nee, helaas. De huid van kinderen onder de twaalf maanden is heel kwetsbaar: de huid is nog zo dun dat deze extra gevoelig is voor huidschade. Daarom kun je je baby het beste helemaal uit de directe zon houden. Bescherm je baby met parasols, hoedjes en kleding. Zorg dat deze kleding dicht geweven is en de huid goed bedekt. De huid die niet kan bedekt worden, smeer je in met zonnebrandcrème.

5. Te veel zonnebrand is niet goed, daar raakt je huid vet en verstopt van.
Hoewel het glibberige, plakkerige gevoel inderdaad vervelend kan zijn, smeren veel mensen juist te zuinig. Je moet twee milligram per vierkante centimeter huid gebruiken om de aangegeven factor van het product te halen. Dit komt neer op een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel per arm, been of rug. Wees dus vooral kwistig met de crème.

6. Een wit t-shirt is de beste zonbescherming.
Kleding geeft zeker bescherming tegen de zon. Echter, een wit t-shirt geeft vaak maar een bescherming van factor vijf en als het shirt nat is nog minder. Heb je ook een donker shirt mee, trek dat dan aan. Hoeveel bescherming kleding precies geeft, hangt trouwens ook af van de weeftechniek.

7. Onder een parasol zit je veilig.
Helaas, dat is niet waar. Een strandparasol houdt namelijk maar ongeveer de helft van de UV-straling tegen, de rest bereikt gewoon de huid. Ook in de schaduw van een parasol moet je dus echt smeren!

8. Als je maar waterafstotende zonnebrand hebt, zit je goed.
Waterafstotende zonnebrandcrème is zeker een goed idee, maar vergeet niet dat zon op het water weerkaatst en je dus eigenlijk extra vaak moet smeren als je veel in of op het water zit. Hetzelfde geldt trouwens voor sneeuw; ook op wintersport moet je extra vaak die zonnebrandcrème uit je tas pakken.

9. Het is belangrijk een speciale zonnebrandcrème voor kinderen te gebruiken.
Er is eigenlijk weinig verschil tussen zonnebrandcrème voor kinderen en volwassenen. Sommige merken zorgen ervoor dat de crème voor kinderen een witte waas achterlaat, soms zelfs blauw, zodat je als ouder goed kunt zien waar je gesmeerd hebt. Het betekent dus niet dat de bescherming dikker of beter is. Daarnaast, zoals al eerder genoemd, zijn geurstoffen de meest voorkomende veroorzaker van allergieën voor cosmetica en bouw je zulke allergieën vaak in de loop van je leven op. En laten nou juist die speciale kindercrèmes vaak lekker zoete geurtjes hebben. Kies daarom dus een neutrale crème, zonder parfum die geschikt is voor iedereen.

Geniet ervan en laten we hopen dat het een lange, mooie zomer wordt. Maar wees voorzichtig en vooral dus: goed smeren!

Lees ook: Hoera, het wordt zomer! Alleen jammer van dat moederlijf.

Marjolein Leenarts werkt als dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis/ Brandwondencentrum in Beverwijk. Haar missie? Betrouwbaar advies en verantwoorde producten. Toen Marjolein zelf kinderen kreeg, besloot zij haar kennis te gebruiken en ontwikkelde zij een productlijn voor de verzorging van de huid bij alledaagse huidproblemen zoals berg, waterpokken en een droge huid. Haar nieuwste product is een zonnebrandcrème voor het hele gezin. Alle producten zijn erkend met het Huid Allergie Keurmerk, een initiatief van het Huidfonds. In haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’ geeft zij een compleet overzicht van alledaagse huidproblemen. Op www.drleenarts.com krijg je betrouwbaar advies en meer informatie over haar productlijn.