8 gezonde spitsuurgerechten (die dus echt in 20 minuten op tafel staan!)
Barbara heeft sinds deze zomer een Philips Airfryer. In de avondspits is het echt een geweldig ding als je kinderen niet alleen snel maar ook gezond wilt laten eten. Dit zijn haar favoriete recepten.
(Advertorial)
De Airfryer. Ik heb ‘m nu een half jaar alweer. En ik kan niet anders zeggen: wat een handig ding in de avondspits! Het is een apparaat waarmee je gezond kunt frituren (want met super weinig olie) – maar waarmee je ook kunt grillen, roosteren en bakken. En binnen een paar minuten is hij opgewarmd!
Als je de Airfryer gebruikt om te frituren, sprenkel je wat olie over het te frituren eten en verhit je het vervolgens in de Airfryer. Frietjes zijn zo veel minder vet en worden toch knapperig (en je huis ruikt niet de rest van de avond naar frituur). Daarnaast kan je alle onderdelen gewoon in de vaatwasmachine doen, zodat je geen gedoe hebt met schoonmaken.
Dit zijn mijn favoriete recepten in de Airfryer die je doordeweeks binnen ongeveer 20 minuten op tafel kunt hebben, die de kinderen dus wél lusten en waar ook nog eens vitamines in zitten.
Alles is voor 4 personen.
1. Soep van geroosterde pompoen
Pompoensoep is supermakkelijk, maar als je de pompoen eerst roostert wordt de soep twee keer zo lekker! En het krijgt een soort natuurlijke zoetheid over zich. En je hoeft de pompoen niet te schillen als je de stukjes rooster – scheelt weer tijd!
Snijd de pompoen (of twee kleintjes) in tweeën, verwijder de zaadjes en draadjes, en hak m in dobbelsteentjes. Leg de stukjes in een ondiepe schaal, sprenkel er olijfolie overheen, strooi peper, zout en wat komijn over en knijp er twee teentjes knoflook overheen. Gooi de pompoen in het mandje van de Airfryer, voorverwarmd op 200 graden en laat er 8 a 10 minuten in zitten totdat de schil zacht is.
Volg vervolgens je favoriete pompoensoep recept. (Uitje en wat bleekselderij fruiten, geroosterde pompoenstukjes er overheen gooien, bedekken met kokend water, groentebouillonblokje erbij en een paar minuten laten pruttelen. Staafmixer erin – klaar.)
Lekker met koriander (vinden de kinderen vies, dus apart serveren), en een gebakken broodje (kan ook in de Airfryer!). Ik doe er ook weleens een gebraden worstje bij.
2. Snelle cassoulet van worstjes met witte bonen
Bak twee preistengels in boter,s amen met twee teentjes knoflook tot de prei lekker zacht is. Gooi er een blik witte bonen bij (400 ml) en een blikje tomaatblokjes. Breng op smaak emt peper, zout, en tijm en laat 8 minuten pruttelen. Verhit in een andere pan ondertussen boter en braad daar 4 lekker dikke worstjes in. Als de worstjes bijna gaar zijn, snijd je ze ieder in 4 stukjes en gooi je ze bij het bonenmengsel. Doe er een kopje water bij en leg in een schaal die in de Airfyer past. Verwarm die op 180 graden en laat er 8 minuten in zitten.
Je kan het serveren met broodjes, maar ook met witte rijst of gewoon zo: alles zit erin.
3. Snelle loempiaatjes met gerookte kipfilet
Haal bij de toko van die loempia vellen uit de vriezer, dat is soms even zoeken, maar grotere supermarkten hebben ze ook.
Maak de vulling. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je erin doet: gehakt, kip, witte kool, taugé…. Het is allemaal lekker. Dit is een goede basis.
Koop een zakje van 300g oosterse groentes, verhit wat olijfolie en laat de groente smoren. Snij twee gerookte kipfilets in kleine stukjes. Voeg 100 g hamreepjes bij. Voeg tenslotte 200g taugé toe en bak dit mee. Dat is je mengsel.
Vul hiermee de loempiavellen, plak ze dicht met eiermengsel en besprenkel met olijfolie (of bestrijk ze met een kwastje). Doe ze per 4 in de Airfyrer op 200 graden. Serveer met noodles uit een pakje met gekookt water erover heen.
4. Karbonades met ongeschilde ovenaardappels
Hak de ongeschilde aardappels in tweeën en kook ze in 10 minuten gaar. Giet af. Leg ze in een ondiepe schaal en sprenkel er olijfolie en zout overheen. Schud even goed en doe ze in het mandje van de Airfryer. Binnen 8 a 10 minuten zijn ze gaar en lekker knapperig. Serveer met een gebraden karbonade en wat rauwkost die de kinderen lekker vinden en voor jou een salade.
5. Courgettekoekjes
Zet drie schaaltjes klaar: 1 met 2 geklopte eieren, 1 met een laagje bloem en wat zout en 1 met paneermeel. Hak 2 courgettes in plakjes van een halve centimeter. Haal ze door de 3 bakjes: eerst bloem, dan ei, dan paneermeel. Druppel er wat olijfolie overheen en doe in het mandje van de Airfryer (5 tegelijk). Binnen een paar minuten zijn ze op 200 graden goudkleurig en klaar. Kinderen vinden ze heerlijk (zolang je ze maar ‘koekjes’ noemt)! Serveer met een soepje of als voorgerecht.
6. Kip met puree van zoete aardappel
Wist je dat zoete aardappel geldt als een superfood? En dat kinderen ze heerlijk vinden?
Ze moeten iets langer koken dan gewone aardappels, maar verder is het heel makkelijk.
Schil de zoete aardappels, hak ze in plakjes en kook ze 20 minuten met een beetje zout.
Smeer ondertussen 4 kipbouten in met olie, tijm, peper en zout. Doe deze eerst 10 minuten op 180 graden en dan 10 minuten op 150 graden. De lekkerste malse kip die er is!
Verwarm een koffiekopje melk met wat zout in een pan, giet de aardappels af, en doe deze erbij. Stamp fijn. Serveer met wat druppels appelstroop erop. En een gekookte groene groente. Gegarandeerde hit!
7. Hartige taart met lievelingsgroente
Oké: welke groente lusten je kinderen? Koop daar 300g van en hak in kleine stukjes (broccoli, courgette, wortel, spinazie, venkel, bietjes?). Kook de groente (indien nodig, courgette hoef je niet te koken). Fruit nu een uitje, bak de groente even mee en haal van het vuur. Doe er kaas door die je lekker vindt (feta, geraspte jonge kaas, geirenkaas – het maakt allemaal niks uit) en als je wilt wat blokjes ham. Doe er twee geklopte eieren doorheen, peper en zout en meng.
Neem een taartvorm die in de Airfryer past, leg en klant en klaar deeg voor de hartige taart in, en doe het mengsel erin. Strooi er op het laatst nog wat kaas overheen en stop in de Airfryer. (Sorry: deze moet er wel 40 minuten in op 150 graden, maar dat geeft je tijd om de kinderen dan maar eerst in bad te doen…)
Serveer met rauwkost of salade.
8. Lamskofta met peultjes en champignons
Vermeng 400 gram lamsgehakt (mag ook runder zijn hoor!), met een super kleingesneden uitje, 2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes en een teentje geperste knoflook met peper en zout. Draai er langwerpige gehaktballen van die je om een bamboe tapas stokjes heen kneedt.
Hak een paar champignons in kleine stukjes, doe er 250 gram sugar snaps bij en een ui in ringen gesneden. Leg die in een schaal en sprenkel er olijfolie over.
Doe de lamskofta’s in de Airfryer op 200 graden. Doe er na 4 minuten het groentemengsel bij, zodat de kofta’s totaal 8 minuten erin zitten.
Serveer met rijst.
Eet smakelijk!