Nooit meer ongelukjes! 7 tips van een expert in zindelijkheidstraining

25.11.2018 04:55
Nooit meer ongelukjes! 7 tips van een expert in zindelijkheidstraining

Zindelijkheid; een ontzettend ingewikkeld onderdeel van de opvoeding, wat ouders tot waanzin kan drijven. De strijd van het kind op het potje of de wc krijgen, de ‘ongelukjes’ als je de deur uit bent en de uren die je doorbrengt bij de wc, om je peuter aan te moedigen. Het is een hele onderneming. 

Amanda Jenner is een expert op het gebied van zindelijkheidstraining in het Verenigd Koninkrijk en reist het hele land door om adviezen uit te delen. Hieronder staan 7 tips die Jenner heeft gedeeld met Huffington Post UK.

Begin als je kind er klaar voor is, niet als jij er klaar voor bent

De grootste fout die Jenner tegenkomt is wanneer de ouders beslissen dat het tijd is omdat ze geen zin meer hebben in het gedoe van luiers en doekjes, in plaats van dat het kind eraan toe is. Tekenen dat kinderen eraan toe zijn kunnen zijn dat ze vragen of de luier af mag nadat ze gepoept hebben, en het gebruik van de woorden ‘plas’ en ‘poep’

2. Stop niet als het moeilijk wordt

Een andere veelgemaakte fout is dat ouders vaak al snel stoppen als het een beetje ingewikkeld wordt. Dit draagt een heel verwarrende boodschap uit, en dat werkt het proces tegen. Je moet echt volhouden. Als je er toch echt mee moet stoppen, zorg dan dat de pauze nuttig is. Je kan er achter komen dat je te vroeg bent begonnen en dat je kind de hele dag ongelukjes heeft, dan is het oké om een pauze in te lassen en het een maandje later weer te proberen. Om de pauze nuttig te maken zou je bijvoorbeeld boekjes over zindelijkheid kunnen voorlezen. Dan zijn ze wat meer op de hoogte als het begint.

3. Maak je niet druk om de leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden stijgt enorm. Waar dit in de jaren 50 met 18 maanden al gebeurde, zijn nu veel kinderen 3 á 4 jaar oud. Er is niet een leeftijd waarop het moet, want elk kind is anders. ‘Je kent je eigen kind het best, dus negeer de eventuele druk uit de omgeving, als je kind nog niet klaar is heeft het geen zin hem/haar te dwingen.

4. Ga gelijk cold turkey

“Dat is gewoon de enige manier”, zegt Jenner, die aanraadt om van de ene op de andere dag over te gaan van luiers naar “grote jongens/meisjes onderbroeken”. Als ze wakker worden, trek je hen gelijk hun grote kinderkleren aan. Pas ’s avonds switch je weer naar luiers.

via GIPHY

5. Het is essentieel om beloningen  en complimenten te geven 

Kijk een beetje naar wat het beste werkt voor jouw kind, maar het geven van een beloning na een succesvolle poging op de wc/het potje kan magisch werken. Je zou bijvoorbeeld een sticker kunnen geven. Jenner heeft zelf een systeem bedacht waarbij het kindje elke keer een sticker krijgt en er aan het einde van de week wordt gekeken hoeveel sterren er behaald zijn. Daarop baseert ze dan een kleine ‘prijs’.

6. Blijf rustig als er een ongelukje gebeurt

Wordt niet te boos en ga niet schreeuwen, zeg eerder iets als “daar hoort het niet, plassen hoort in het potje!”. Ga er voor zitten en leg ze rustig uit wat er gebeurd is en wat er hoort te gebeuren. Ga naar het potje/wc, neem de natte broek mee en laat ze zien waar het hoort.

via GIPHY

7. Blijf vaak vragen of ze moeten plassen

De eerste dagen kun je echt wel elke 30 á 60 minuten vragen of ze moeten plassen of poepen. Daarna, op dag drie, kun je beginnen met het aanmoedigen van dat ze uit zichzelf vragen of ze naar het toilet kunnen gaan. Ze hebben natuurlijk jarenlang niks hoeven vragen als ze moesten, dus dit is een helemaal nieuwe gewoonte om aan te leren. Maar het is echt een stap vooruit als ze het eenmaal doen.

Amanda Jenner’s boek: Potty Traning Magic’ wordt in de lente van 2019 uitgebracht, hier vindt je er meer over.

Lees ook: 15 belangrijke poepmomenten in het leven van een moeder