7 tips om met je puber om te gaan zonder je geduld te verliezen
Pubers: ze zijn geweldig, maar soms ook behoorlijk uitdagend. Hoe blijf je relaxed als de oogrollen en gesloten kamerdeuren je om de oren vliegen? Hier zeven tips voor stressvrij puber-opvoeden.
Pubers opvoeden kan aanvoelen als een survivaltocht. Ze vinden je vaak superouderwets, hebben overal commentaar op, en sluiten zich soms liever op in hun kamer dan met je te praten. Geen paniek: het hoort erbij. Met deze zeven tips blijft het opvoeden van je puber (enigszins) gezellig.
1. Geef ze ruimte (en adem zelf even diep in)
Pubers hebben ruimte nodig om zichzelf te ontdekken, ook al betekent dat soms dat ze zich afsluiten of afstandelijk doen. Laat ze lekker hun gang gaan in die rommelige kamer en accepteer dat je niet alles hoeft te begrijpen. Soms is loslaten het beste wat je kunt doen.
2. Luister zonder oordeel (al is dat lastig)
Ze willen een gevoel van zelfstandigheid, en dus ook een plek waar ze zonder kritiek kunnen praten. Geef ze die ruimte. Dat betekent luisteren zonder gelijk advies te geven. Vaak willen ze gewoon dat je luistert, niet dat je hun problemen oplost.
3. Toon begrip (zelfs als ze met oogrollen antwoorden)
Het klinkt misschien als een uitdaging, maar begrip tonen is vaak de sleutel tot een betere band. Probeer je eens in te leven in hun wereld vol groepsdruk, onzekerheden en eindeloze FOMO. Het kan helpen om iets in de trant van “Ik snap dat het lastig is” te zeggen. Soms heeft dat al effect.
4. Stel duidelijke grenzen, maar wees flexibel
Pubers hebben structuur nodig, maar dat betekent niet dat ze strak in het gareel willen lopen. Stel grenzen over belangrijke dingen (zoals school en veiligheid), maar wees flexibel met andere regels. Valt er te onderhandelen over bedtijden of schermtijd? Geef ze af en toe wat ruimte, zodat ze zelf ook leren wat werkt.
5. Laat ze hun eigen fouten maken
De kans is groot dat je puber dingen gaat proberen die niet altijd goed aflopen. Zo leren ze. Hoe moeilijk het ook is om ze fouten te zien maken, onthoud dat het waardevolle lessen zijn voor hun toekomst. En ja, daar horen ook een keer een slecht cijfer en een gemiste wekker bij.
6. Plan samen ‘leuke’ tijd (zonder het te forceren)
Jij kunt het nog zo leuk vinden om een gezinsdag te plannen, maar voor je puber is het vooral belangrijk dat hij of zij inspraak heeft. Vraag of ze een keer een activiteit willen kiezen. Heb je samen een moment zonder afleiding, geniet er dan van. En probeer vooral niet te forceren.
7. Vergeet niet te lachen
Pubers hebben soms een flinke dosis humor en sarcasme—doe mee! Samen lachen over gekke dingen kan wonderen doen voor jullie band. Humor helpt om stress te verminderen en laat je puber zien dat jij ook kunt relativeren. Lachen houdt het licht en maakt de puberteit voor jullie allebei leuker.
Lees ook – Waarom pubers altijd alles beter weten