6 survivaltips voor een vredige kerst
Kerst staat voor de deur! Heb je er zin in, of schiet je in de stress over mislukte kerstdiners en … twee weken lang kinderen om je heen die elkaar in de haren zitten? Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling geven je zes tips om de vrede in huis te bewaren.
LEES OOK: Nooit meer ruziënde kinderen in de auto? Deze vader bedacht de oplossing
1. Zet je roze bril op
Alles wat aandacht krijgt groeit. Zo simpel is het. Hoe meer jij het gevoel hebt dat je kinderen elkaar de hele dag in de haren vliegen of elkaar zitten op te jutten, hoe meer het je zal opvallen als dit inderdaad gebeurt. Probeer jezelf daarom te trainen in het kijken naar de momenten waarop ze wél leuk met elkaar spelen, wel delen, wel behulpzaam zijn. Denk jij –as we speak- ‘ja, hallo, de mijne maken áltijd ruzie’ dan is dit helemaal een goeie tip om uit te proberen.
2. ‘Leuk man zo’n grote broer!’
Zelf met een roze bril naar je kinderen onderling kijken kan al een behoorlijk positief effect hebben op hun band, maar het is natuurlijk helemaal mooi als ze zelf een positief gevoel hebben over hun band (niet alleen voor het Kerstdiner van dit jaar, maar ook voor die van 2042). En het mooie is: daar heb jij invloed op! Hoe? Door op je eigen woordgebruik te letten. Hoor jij jezelf regelmatig dingen zeggen als ‘Zitten jullie nou alweer ruzie te maken!’ of ‘Kunnen jullie nou nooit eens vijf minuten leuk met elkaar spelen!’ dan is dat ook het beeld dat ze zelf krijgen.
Maar wat dan? Geef ze vaker het gevoel dat ze mazzel hebben met hun broer of zus. Bijvoorbeeld door zinnen te gebruiken als ‘Wat tof dat je grote zus je wil helpen bij het aansteken van de kaarsjes. Dan hoef je niet op mij te wachten’ of ‘Toch wel handig dat je een broer hebt hè, anders zou je maar alleen tussen die grote mensen zitten bij het kersdiner. Nu kunnen jullie tenminste samen spelletjes doen.’
3. Help ze met wennen aan elkaar
Na een paar drukke weken op school met ieder zijn eigen ding, kan het best weer wennen zijn om twee weken hele dagen samen te zijn (is voor de gemiddelde moeder ook even schakelen). Niet vreemd dus dat het vaak niet lukt om meteen lekker samen te spelen. Vaak helpt het om de dag dan te beginnen met een gezamenlijke activiteit waarin ze elkaar weer kunnen vinden (het is net een gewone relatie joh). Maak een boswandeling, ga schaatsen, bouw samen een hut of laat ze een gezamenlijk kerststukje maken voor oma. Help mee of ga er bij zitten met een goeie bak koffie. Juist omdat jij erbij bent, gaat het vaak goed en dit is een mooie basis voor de rest van de dag.
4. Ritueel in je pyjama zitten of briefjes verbranden
Elk jaar met Kerst samen de boom versieren, op kerstavond altijd met zijn allen een spel doen, tweede kerstdag uitroepen tot pyjamadag (oeh hoe lekker zou dat zijn): veel gezinnen hebben (bewust of onbewust) wel zo hun eigen rituelen. Jullie ook? Een gezinsritueel, iets speciaals, wat echt van jullie is, kan enorm bijdragen aan een goede relatie tussen je kinderen. Het is iets wat alleen jullie delen, iets wat jullie bindt. De periode rond Kerst is daar natuurlijk bij uitstek geschikt voor. Bedenk er samen met je kinderen een paar die jullie allemaal leuk vinden: kerstkoekjes bakken en die uitdelen in de buurt, iedereen bij iemand anders in huis ‘logeren’, een wandeltocht in het donker om overal naar kerstbomen te gluren, een wens opschrijven voor het nieuwe jaar en die ritueel verbranden. Nou ja, wat dan ook. Als jullie er maar lol in hebben.
5. Breek het ijs, doe een raar dansje
Hongerige, dorstige of vermoeide kinderen zijn geen leuk gezelschap. Hoe lief ze elkaar ook vinden, in die toestand hoeft er maar weinig te gebeuren om een van de twee (of drie,vier..) op de kast te laten zitten. Er is natuurlijk niks mis met wat ruzie zo nu en dan (daarover alles in ons boek) maar merk je aan je kinderen dat hun lontje wel erg kort is en dat ze ruzie maken om niks (‘hij keek naar me!’) of om het minste of geringste uit hun slof schieten? Op dat soort momenten is het wel handig om ze even uit de situatie te halen. Dat kun je natuurlijk doen met een zucht en een ‘nou dat gaat weer lekker hier.’ Maar meer sfeerbevorderend is om het ijs te breken met wat liefs: ‘Volgens mij kunnen jullie wel een pauze gebruiken. Kom, pak jij de glazen en de appelsap en pak jij wat appels van de fruitschaal dan gaan we eerst chillen.’ Die pauze kun je dan mooi gebruiken om de sfeer te veranderen, om buiken te vullen en wat rust te creëren. Doe een raar dansje, zet het Tietenlied van Kinderen voor Kinderen of zing kerstliedjes met z’n allen. Als er maar even gelachen kan worden zodat de spanning eruit kan. Tijdens die pauze kun je dan gelijk met de kinderen overleggen hoe ze die middag verder willen. Willen ze nog samen spelen of liever alleen, en als ze samen willen spelen wat willen ze dan doen? Als ze in jouw aanwezigheid een activiteit bedenken, is de kans een stuk groter dat ze na die pauze weer lekker samen verder spelen.
6. Maak gelukshormonen aan
Zitten ze elkaar binnen te veel in de haren? Hup, jassen en schoenen aan en naar buiten met zijn allen. Door veel te bewegen maakt je lichaam ‘gelukshormonen’ aan (onder andere endorfine en serotonine). Ga er op uit om samen te fietsen of een flinke boswandeling te maken of met zijn allen te schaatsen. Grote kans dat de energie tussen de kinderen direct anders is. Ook lichaamscontact draagt bij aan je geluksgevoel én aan een saamhorigheidsgevoel. Daarom: stoei met je kinderen (tegelijkertijd), doe een spelletje waarbij ze iets tekenen op elkaars rug en het moeten raden, of laat ze bijvoorbeeld ‘net alsof’ schminken en raden hoe ze door de ander geschminkt zijn. Bewegen, naar buiten, aanraken en lachen: je hebt er zelf invloed op. Zet een onderbroek op je hoofd en doe een gek dansje voor ze, zet ze samen voor Buurman en buurman, praat over poep en plas of daag ze uit elkaar moppen te vertellen.
De kerstvakantie is ook bij uitstek geschikt voor bijzondere activiteiten die ze samen kunnen doen. Het is misschien een beetje investeren in het begin maar denk aan de gouden vakantieregel: investeer in het begin in je kind, dan zit je sneller op je kont.
Het boek Samen spelen, wat nou delen is in de boekwinkels en online te koop en kost €17,50
LEES OOK: Maken ze weer ruzie? Dan is het beter om soms niet in te grijpen