6 Leugentjes om (jouw) bestwil die je je peuter prima kunt vertellen
Liegen mag niet. Dat leren we onze kinderen. Je moet altijd de waarheid vertellen. Maar je kind soms een (klein) leugentje bestwil vertellen, ach, dat kan geen kwaad. Voor ónze bestwil dus, hè. Die van de ouders.
* Het is kapot. Dat speelgoedje met dat irritante liedje erin waar je kind zo dol op is, maar waar jij gillend gek van wordt? Dat is soms opeens stuk. Zo gek, jij weet ook niet hoe dat komt. En dan maar hopen dat het nog heel lang duurt voor je kind door heeft dat dat klein schuifje onderop daadwerkelijk een functie heeft.
* Dat is zuur. De meeste kinderen zijn niet dol op uitgesproken smaken, op dingen die zuur, of bitter zijn. Deze afkeer kun je dus uitstekend gebruiken om iets lekkers dat je niet wilt delen voor jezelf te houden. Hapje van jouw gevulde koek? Nee schatje, dit is een zure grote mensen koek. Slokje van jouw glas heerlijke koude limonade? Sorry lieverd, dit is een bitter grote mensen drankje. En genieten maar.
* Mama is aan het werk. Is vooral effectief als je wel vaker thuis werkt, zoals ik. Mijn kinderen weten inmiddels dat mama niet gestoord mag worden als ze aan het werk is. Maar mama wil bijvoorbeeld ook weleens een rondje facebooken, of in alle rust hilarische kattenmemes bekijken. Zeggen dat ik aan het werk ben garandeert me op die momenten een stiekem half uurtje rustige me-time.
* Het moet van de politie. De sterke arm der wet maakt op kleine kinderen meestal veel indruk. De politie gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen is dan ook een uitstekend pressiemiddel. Groenten eten bijvoorbeeld. Of zindelijk worden. Gewoon zeggen dat anders de politie komt om ze een boete te geven en je hebt binnen no time wat je wilt.
* Het is dicht. De speeltuin bijvoorbeeld. Of Ballorig. Want soms kun je je er gewoon niet toe zetten om daar wéér een middag door te brengen. En je wilt ook niet de flauwe moeder zijn die haar kind willens en wetens een paar leuke uurtjes gaat ontzeggen. Maar ja, als iets dicht is, daar kun jij nou eenmaal ook niks aan doen.
* Ik zeg het tegen Sinterklaas. Werkt het beste in de laatste drie maanden van het jaar, maar kan in principe altijd wel gebruikt worden als succesvol middel om goed gedrag af te dwingen. Want de toorn van de Goedheiligman wil geen enkel kind over zich afroepen.
LEES OOK: 30Belangrijke regels in het leven van een peuter.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.