5 kindvriendelijke recepten voor moeilijke eters (waar ze wél van smullen)

e kookt met liefde, je snijdt groenten in schattige figuurtjes, je probeert alles – en toch krijg je alleen een “Bah!” of een verontwaardigde blik van je kind. Klinkt herkenbaar? Geen zorgen! Deze 5 recepten zijn speciaal voor moeilijke eters, zodat je niet elke avond een strijd aan tafel hebt.
1. Groenteverstop-lasagne
Groenten erin smokkelen? Yes please! Deze lasagne zit vol met gepureerde wortel, courgette en paprika – maar door de tomatensaus en kaas merken ze er niks van.
Wat je nodig hebt:
- 1 courgette
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- 1 pot tomatensaus
- 200 g gehakt (of vegetarische variant)
- Lasagnebladen
- Geraspte kaas
Zo maak je het:
- Pureer de groenten met de tomatensaus tot een gladde saus.
- Bak het gehakt en voeg de saus toe.
- Stapel lasagnebladen, saus en kaas in een ovenschaal.
- Bak 30 minuten op 180 graden en laat iets afkoelen voor je het serveert.
Eet-tip: Noem het “superhelden-lasagne” – want Batman eet dit ook, toch?
2. Verstopte bloemkool in mac & cheese
Mac & cheese is een klassieker, maar met gepureerde bloemkool in de kaassaus krijgt je kind extra groenten binnen zonder te klagen.
Wat je nodig hebt:
- 200 g bloemkool
- 150 g macaroni
- 200 ml melk
- 100 g geraspte kaas
Zo maak je het:
- Kook de bloemkool en pureer met de melk.
- Kook de macaroni en meng met de bloemkoolsaus en kaas.
- Serveer met een knapperig laagje paneermeel erbovenop als extra traktatie.
Eet-tip: Laat je kind zelf kaas erover strooien – meedoen maakt eten leuker!
3. Krokante kipstukjes (zonder troep)
Kipnuggets, maar dan homemade en gezonder! Deze krokante kipstukjes zijn knapperig van buiten en mals van binnen – gegarandeerd een hit.
Wat je nodig hebt:
- 2 kipfilets
- 1 ei
- 50 g paneermeel
- 50 g fijngehakte cornflakes
Zo maak je het:
- Snijd de kip in hapklare stukjes.
- Haal ze eerst door losgeklopt ei en daarna door het paneermeel-mengsel.
- Bak in de oven op 200 graden (20 min) of in een pan met een beetje olie.
Eet-tip: Serveer met een dipsausje zoals yoghurt-mayo of honingmosterd.
4. Pannenkoeken met een geheime twist
Pannenkoeken gaan er bij elk kind in, en met een beetje groente in het beslag krijgen ze meteen extra vitamines binnen.
Wat je nodig hebt:
- 1 banaan
- 1 ei
- 50 ml melk
- 3 eetlepels havermout
- 1 handje spinazie (of wortelpuree)
Zo maak je het:
- Mix alles in de blender tot een glad beslag.
- Bak kleine pannenkoekjes in een pan met een beetje boter.
- Serveer met een beetje honing of fruit.
Eet-tip: Noem ze “monsterpannenkoeken” als je spinazie gebruikt – groen eten is cool!
5. Zelfgemaakte frietjes van zoete aardappel
Friet eten, maar dan gezonder! Zoete aardappel is rijk aan vezels en vitamines, en in frietvorm eten zelfs de lastigste eters het op.
Wat je nodig hebt:
- 2 grote zoete aardappels
- 1 eetlepel olijfolie
- Snufje zout en paprikapoeder
Zo maak je het:
- Snijd de aardappels in dunne frietjes.
- Meng met olie en kruiden en bak 25 min op 200 graden in de oven.
- Serveer met zelfgemaakte yoghurtdip.
Eet-tip: Laat je kind helpen met het ‘schudden’ van de frietjes in een kom met kruiden.