25 Handige tips voor ouders van jongens
Ben jij zwanger van een jongen? Of heb je een schattige jongensbaby in de wieg liggen? Maak je borst dan maar nat, want voor je het weet is het een kleine druktemaker die je hele huis afbreekt. Superleuk natuurlijk, maar met zo’n stuiterbal kun je wel wat hulp gebruiken. Deze tips komen vast van pas voor ouders van jongens:
LEES OOK: 10 Dingen die mijn moeder deed ik vreselijk vond, maar die ik nu zelf doe.
1. Als een product niet stevig of duurzaam is, koop het dan niet. Of het nou kleding is, meubels of speelgoed, schaf alleen dingen aan die stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Anders heb je er maximaal een week plezier van.
2. Neem een hond. Oke, misschien een wat ingrijpende en arbeidsintensieve move, maar je gaat er blij mee zijn. Je zoon zal een fantastische band met de hond opbouwen en bovendien kan-ie met uitlaten en spelen al zijn energie kwijt samen met zijn viervoetige vriend.
3. Leer je zoon zittend te plassen. Zodra hij ook maar een klein beetje tekenen van zindelijkheid vertoont, laat ‘m dan altijd gaan zitten. Scheelt je een hoop gele korsten achter de pot wegkrabben.
4. Leer je zoon mikken. Als-ie nou toch een keer staand gaat plassen, zorg dan dat je hem geleerd hebt ín de pot te richten en niet als een soort losgeslagen tuinslag in het rond te sproeien. Wederom iets met gele korsten.
5. Maak overal een wedstrijd van. Jongens leven voor competitie. Doe er je voordeel mee en verpak klusjes en andere dingen die gedaan moeten worden als wedstrijdjes. Wie heeft als eerste z’n schoenen an? Wie heeft als eerste de tafel afgeruimd?
6. Koop alleen maar dezelfde sokken (in bulk). Dan maakt het niet uit als er een paar kwijtraken (en dat gaat gebeuren) en bovendien hoeft je zoon niet na te denken over wat-ie ’s ochtends aan z’n voeten doet.
7. Koop veel broeken. De gaten vallen er namelijk in waar je bij staat, dus bespaar jezelf een wekelijkse trip naar de winkel en sla gewoon groots in.
8. Koop veel eten. Opgroeiende jongens eten de hele dag door. Die kaken staan nooit stil. Zorg dus voor een vriezer vol brood en een pallet met potten pindakaas. Als je nog geen voorraadkast hebt in huis, laat er dan een aanleggen.
9. Koop veel batterijen. De meeste dingen waar jongetjes mee spelen hebben namelijk batterijen nodig. Het is daarom verstandig altijd batterijen op voorraad te hebben, om woede-aanvallen te voorkomen (dat kost je namelijk de springveren van je bank en als je echt pech hebt ook een ruit).
10. Introduceer zeep bij je zoon. En leg duidelijk uit hoe je je daarmee moet wassen. Jongens hebben namelijk nogal eens de neiging om te denken dat een plens water in hun gezicht gooien, of even onder de douche door rennen voldoende is om schoon te worden, nadat ze een hele dag buiten door de modder hebben liggen rollen. Vertrouw er dus niet op dat het wel goedkomt als de je douche aanzet. Zie erop toe dat het water dat van je zoon af komt niet meer bruin is voor hij ’s avonds naar bed gaat.
11. Ga er niet vanuit dat iets hoog wegzetten betekent dat je zoon er dan niet meer bij kan. Ik heb mijn zoon weleens bovenop een kast aangetroffen, terwijl hij de hagelslag zo uit het pak in zijn mond zat te gieten. Hoe hij op die kast is gekomen weet ik nog steeds niet.
12. Investeer in een uitgebreide EHBO-doos. Je gaat het nodig hebben.
13. Leer jezelf niet bang te zijn voor bloed en grote wonden. Want het kan even duren voor je bij de dokter bent.
14. Zorg dat je zoon weet dat het oke is om niet alleen van typische ‘jongensdingen’ te houden. Als hij fan is van Elsa en een jurk aan wil, moet-ie dat lekker doen.
15. Zorg dat je zoon weet dat het oke is om z’n emoties te tonen. Huilen mag. Want soms ben je gewoon verdrietig.
16. Leer je zoon om respect te hebben voor meisjes.
17. Check altijd de zakken van je zoons broek voor je die in de was gooit. Neem het maar aan van iemand die ooit zowel slakken als stenen heeft gewassen.
18. Geef je zoon dingen die hij uit elkaar kan halen. Jongens houden van pielen en slopen. Om te voorkomen dat er dingen kapot gaan die je graag heel wilt houden is het raadzaam om je zoon iets te geven dat hij gelegitimeerd kan ontleden.
19. Koop geen mooie dingen voor jezelf of voor in huis. Dat is zonde, want het gaat gegarandeerd kapot of wordt vies. Wacht ermee tot je zoon uit huis is.
20. Begin een gesprek als jullie samen ergens mee bezig zijn. Jongens hebben de neiging niet zomaar uit te wijden over hun gevoelens, of over wat ze bezighoudt. Helemaal niet als je ze aan de keukentafel zet en aan een kruisverhoor onderwerpt. Maar zijn jullie samen een klusje aan het doen, of onderweg ergens naartoe, dan kan het zomaar zijn dat je opeens van alles te weten komt als je langs je neus weg eens wat aan hem vraagt.
21. Zoek een goede kapper. Jongens moeten vaak iedere zes weken geknipt worden. Een kapper die weet wat je wilt en goed om kan gaan met een kind dat niet stil kan zitten is dus geen overbodige luxe. Ga niet, ik herhaal NIET, zelf met een schaar aan de slag (er is een reden dat er paar maanden uit het leven van mijn zoon zijn waar helemaal geen foto’s van zijn).
22. Koop nooit zomaar nieuwe schoenen voor je zoon. Die voeten groeien op de meeste onverwachte momenten en soms opeens met drie maten tegelijk. Koop dus alleen schoenen als je je zoon bij je hebt en hij ze heeft kunnen passen.
23. Verdiep je in Minecraft. Of Zelda, of NinjaGo, of waar hij dan ook maar geobsedeerd door is. Ook als het jou helemaal niks interesseert. Het zorgt ervoor dat je tijdens het avondeten iets hebt om over te praten en je krijgt er dan in ieder geval meer dan twee woorden uit.
24. Overwin je angst voor spinnen, slangen, insecten, kwallen en wat voor vieze, enge beesten dan ook. Dat scheelt je de nodige hartaanvallen als je weer eens een doosje met pissebedden op je koffietafel aantreft.
25. Knuffel je zoon zo vaak mogelijk. Want jongetjes geven de allerbeste knuffels.
LEES OOK: 18 Banen die elke moeder ook makkelijk aankan.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.