12 Dingen die je moet weten over de huid van je baby

13.09.2016 11:00


Wat is er nu lekkerder dan een warm, heerlijk geurend baby’tje? Zo’n klein pakketje dat net lekker schoon uit bad komt, ingesmeerd is en zo zalig naar baby ruikt. Daar kunnen zelfs geen verse broodjes van de warme bakker tegenop. Maar, dat lekkere zachte, geurende huidje van je baby, dat is wel een dingetje. Want: heel teer en gevoelig. Dus, hoe verzorg je die nou het beste?

Mijn dochter had als baby eczeem. En niet zomaar een paar schrale plekjes, nee, echt hardcore ontstoken, bloedende plakkaten eczeem over haar hele lijfje. Wat had ze er een last van, het was echt vreselijk zielig. Dus dat je babyhuidjes als bladgoud moet behandelen, daar weet ik alles van. Gelukkig kan de huid van de meeste kindjes wel wat beter tegen een stootje dan die van mijn dochter, maar toch is het belangrijk dat je er met beleid mee omgaat. Niet alleen is dat voor je baby belangrijk, jij zelf wilt tenslotte ook zo lang mogelijk genieten van dat zachte babyhuidje. Toch?

Als je je baby verzorgt is het daarom belangrijk om dit in gedachten te houden:

  1. Een baby hoeft niet iedere dag in bad. Je vindt dat misschien een hygiënisch idee, maar echt, het is gewoon niet nodig. Baby’s worden niet vies, zoals grotere kinderen. Ze zweten niet, ze rollen niet door de modder en ze smeren geen pindakaas aan hun gezicht. Te vaak wassen is slecht voor het huidje. Het droogt ervan uit en werkt bijvoorbeeld eczeem in de hand. Twee keer per week een badje is voor kleine baby’s voldoende.
  2. Heb je je baby gewassen, zorg er dan voor dat je hem grondig afdroogt. Een babyhuid heeft veel plooien, waar vocht tussen kan zitten. Maak je dat niet goed droog, dan gaat het broeien en ontstaan er smetplekken die op den duur gaan ontsteken. Ik kwam daar achter toen ik op een gegeven moment merkte dat mijn baby een onaangename kaaslucht begon te verspreiden. Bij nadere inspectie bleek hij in zijn nek en liezen flinke schimmelige plekken te hebben. De oplossing? Dep alle plooien altijd goed droog met een hydrofiele doek. En heeft je baby af en toe toch een smetplekje? Smeer er dan een natuurlijke zinkzalf op, zodat er geen vocht bij kan komen en de huid kan herstellen.
  3. Stop je baby niet te lang in bad. De meeste baby’s vinden badderen heerlijk, maar toch is het verstandig om het bij vijf of tien minuten te houden. Hoe langer de baby in bad blijft, hoe meer vocht zijn huidje opneemt, waardoor deze juist uitdroogt.
  4. Een baby onderkoelt snel. Nog een reden om hem niet te lang te badderen. Hoewel de kamertemperatuur prima kan zijn, hebben pasgeboren baby’s vaak moeite zichzelf goed warm te houden. Hun huidje kan dan een beetje blauw worden. Laat het niet zover komen en haal je baby op tijd uit bad.
  5. Gebruik geen zeep, maar badder ook niet alleen in water. Want nogmaals: water en zeep drogen het huidje van je baby uit. Gebruik een beetje speciale badcrème of -olie voor baby’s voor het badderen, of een zeepvrije wasemulsie.
  6. Let op wat je koopt. Veel producten prijzen zichzelf aan als huidvriendelijk, maar zijn het niet. Check daarom op de verpakking of er in een babyverzorgingsproduct zogenaamde ftalaten, parabenen en UV-filters zitten. Deze stoffen hebben een hormoonverstorende werking, wat een schadelijk effect op het zenuwstelsel en immuunsysteem kan hebben. Ook minerale oliën, Methylisothiazolinone, sulfaten en kunstmatige parfums kun je beter vermijden. Deze kunnen namelijk allergische reacties, huidirritaties en eczeem in de hand werken. Controleer de producten die je koopt daarom altijd goed op wat er eigenlijk in zit.
  7. Houd je baby uit de zon. Hartstikke fijn natuurlijk, met je baby naar buiten als het mooi weer is. Maar een teer babyhuidje in de volle zon, dat is gewoon geen goed idee. Een baby heeft nog weinig pigment en verbrandt daardoor heel makkelijk. Dat is niet alleen pijnlijk, het is ook nog eens heel slecht voor de huid. Bovendien raken baby’s door hun relatief grote hoofd sneller oververhit dan oudere kinderen en volwassenen. Houd je baby daarom zoveel mogelijk in de schaduw, of zet hem een hoedje op.
  8. Bescherm je baby tegen de zon. Naast dat je je baby het beste gewoon uit de zon kunt houden, is het verstandig hem, zeker ’s zomers, altijd in te smeren met een goede zonnebrandcrème. Let er hierbij ook weer op dat de crème niet vol zit met allerlei chemische bestanddelen en parfums. Want voor je het weet zit je kind onder de uitslag.
  9. Wees alert op rode billen. Veel baby’s krijgen last van luieruitslag, veroorzaakt door urine of ontlasting die in de luier tegen de billetjes aan gaat plakken. Helemaal voorkomen kun je het vaak niet, het huidje is tenslotte kwetsbaar en gaat daardoor snel kapot. Probeer de luier tijdig te verschonen, vooral als de baby gepoept heeft. Krijgt je kind toch last van rode, geïrriteerde billen, smeer dan ter bescherming een zo puur mogelijke zalf op het ontstoken gebied. Gebruik hiervoor een natuurlijke zinkzalf. Een dikke laag zorgt ervoor dat de huid tot rust komt en kan herstellen. Tegelijkertijd dekt het de huid af, waardoor de bijtende zuren in de urine en ontlasting minder makkelijk in de huid doordringen.
  10. Baby-acné is normaal. Je bent misschien verbaasd als je baby opeens onder de puistjes zit, maar dat is normaal. De meeste baby’s hebben die eerste weken last van baby-acné doordat hun hormoonhuishouding zich nog moet regelen. Een beetje ontsierend is het wel, maar je hoeft er niets aan te doen. Ga vooral niks uitknijpen, of scrubben. De pukkeltjes gaan vanzelf weg.
  11. Let op waarmee je de was doet. Het beste gebruik je een zo neutraal mogelijk waspoeder. Ook volwassenen krijgen niet zelden last van huidirritaties door wasmiddel met veel parfum en andere toevoegingen, dus je kunt je voorstellen dat dat voor een babyhuidje helemaal funest is. Wasverzachter kun je helemaal beter vermijden.
  12. Behandel eczeem op tijd. Eczeem is een nare huidkwaal, die hardnekkig kan zijn en bovendien voor de baby ontzettend vervelend. Het kan gaan jeuken en prikken en uiteindelijk zelfs gaan bloeden als je het niet op tijd te lijf gaat. De remedie: smeren, smeren, smeren. Met zo vet en natuurlijk mogelijke zalf, zoals deze. De huid blijven hydrateren is van groot belang. Ik heb mijn dochter maandenlang zes keer per dag van top tot teen ingesmeerd. Even een werkje, maar onontbeerlijk bij een eczeemhuid.

Kortom: koester dat heerlijk zachte huidje van je baby, want voor je het weet is hij groot en zit hij wél onder de pindakaas en modderkorsten. Een blije baby heeft een blije huid. En er knuffelt gewoon niets lekkerder.

 

weleda4

natural

 

 

 

 

 

 

Calendula Babyverzorging
Dit bericht wordt je aangeboden door Weleda. Wist je dat dit merk natuurlijke babyverzorgingsproducten maakt? De Calendula-lijn heeft heerlijk verzorgende olie, haar- en bodyshampoo, billenbalsem en badcrème. Allemaal op natuurlijke basis en dus veilig voor je baby!
Klik hier voor meer informatie.

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.