10 Dingen die je kunt doen om een nieuwe moeder enorm te helpen
Het leven met een pasgeboren baby is hectisch. De jonge moeder kan dus wel wat steun gebruiken. Deze dingen helpen haar enorm.
Lees ook: 26 Nieuwe vaardigheden die je ontwikkelt als je een pasgeboren baby hebt.
* Ga langs met eten. Lasagne, ovenschotels, of gewoon een afhaalpizza, het maakt eigenlijk niet uit met wat voor eten je aan komt zetten, het zal je sowieso in grote dank worden afgenomen. Koken is vaak wel het laatste waar jonge ouders zin hebben, maar goed eten is juist in deze tijd heel belangrijk. Als jij dus op de stoep staat met een geurige pan soep ben je met recht een reddende engel. Nog beter: dingen die in de vriezer kunnen, zodat de kersverse ouders een tijdje vooruit kunnen.
* Neem de baby even over. Zodat mama uitgebreid kan douchen bijvoorbeeld, zonder dat ze bang hoeft te zijn dat Junior alweer begint te huilen als ze nog niet eens de helft van haar lichaam heeft ingezeept. Trek die baby dus uit haar handen (niet al te hardhandig) en jaag haar met een nieuwe fles luxe douchegel naar de badkamer. Leg je smartphone erbij met een lekkere Spotify-lijst op maximaal volume, zodat ze het huilen van de baby gewoon niet meer kan horen.
* Zet dingen in elkaar. Er is namelijk altijd iets dat nog in elkaar gezet moet worden. Een kinderstoel, een babygym, of een mobile ofzo. En met al die razende hormonen kan de nieuwe moeder natuurlijk van die gebruiksaanwijzing totaal geen chocola meer maken, dus fix jij dat gewoon even. En eh, die schroefjes die je overhoudt? Die gooi je gewoon weg als ze even niet kijkt.
* Maak dingen schoon. Zet moeders op de bank met een kop thee en trek vervolgens de bleek tevoorschijn. Werk de afwas weg, dweil de vloer, sop de badkamer. Een schoon huis is zo heerlijk als je in de chaos van het jonge ouderschap zit, het kan je net de mentale rust geven die je zo nodig hebt. Maar zelf met je geradbraakte onderkantje op je knieën met een emmer sop moet je natuurlijk gewoon niet willen (geloof me, ik heb het gedaan en nee, dat wil je dus écht niet). Doe mama dus een lol en steek je handen uit je mouwen.
* Neem de oudere kinderen mee. Heeft de nieuwe moeder nog een stuiterende peuter rondrennen, en/of een kleuter die aandacht wil? Ontferm je er een middagje over. Neem ze mee naar de speeltuin, een kindermuseum, of de bioscoop. Of ga voor mijn part drie uur boodschappen met ze doen. Het maakt niet uit wat je doet, als ze gewoon maar even weg zijn thuis, zodat hun moeder een paar uur haar aandacht niet hoeft te verdelen. En zo’n uitje is voor het oudere kind ook nog eens leuk.
* Geef complimentjes. Veel complimentjes. Over hoe geweldig ze eruit ziet (ook als het lijkt alsof ze is overreden door een vrachtwagen), wat een fantastische moeder ze is, hoe beeldschoon de baby is, hoe dapper ze was tijdens de bevalling. Maakt niet uit waarover je haar de hemel in prijst, als je haar maar een paar flinke veren in d’r kont steekt. Iedere nieuwe moeder kan dat namelijk wel gebruiken.
* Luister. Nieuwe mama’s hebben vaak behoefte om te praten. Over de bevalling bijvoorbeeld, over de baby, of over zichzelf. Laat haar praten. Zeg niks. Luister alleen maar. Knik instemmend, mompel af en toe: “Hmm-hmm” en ga vooral geen anekdotes over jezelf vertellen. Het gaat om haar. Ze heeft het nodig om te ventileren.
* Geef vooral GEEN advies. Ook al heb je zelf zes kinderen en weet je écht álles beter, zeg het niet. Houd het gewoon lekker voor je. Jonge moeders zijn onzeker en voelen zich heel snel aangevallen. Als ze vraagt om je mening, is de kans groot dat ze eigenlijk alleen maar bevestiging wil dat ze het goed doet. Geef haar die. Daar groeit haar zelfvertrouwen van. En ook al doet ze het anders dan jij, dan komt het waarschijnlijk nog steeds allemaal goed.
* Stuur de jonge ouders samen weg. De kans is groot dat dat stuit op veel verzet. Nieuwe mama’s willen hun baby’s namelijk doorgaans niet alleen laten. Maar het is zo belangrijk om ook nog tijd met je partner te hebben, misschien juist wel in die eerste tijd waarin alles zo hectisch is dat je nauwelijks nog echt contact hebt met elkaar. Reserveer een tafel in een fijn restaurant, of stuur ze een middagje naar het bos of naar het strand, terwijl jij op de baby past. Sluit desnoods een verbond met de vader om haar onder zachte dwang het huis uit te krijgen. Echt, ze zal ervan op knappen. Even eruit en weer echt samen met je lief is heerlijk.
* Maak foto’s. Ja, ook als ze protesteert omdat ze vindt dat ze er niet uitziet. Leg haar vast met haar piepkleine baby’tje, want de kans is groot dat niemand anders dat heeft gedaan. Er zijn altijd heel veel foto’s van het kind, maar nooit van de moeder mét haar kind. Terwijl juist die eerste tijd zo speciaal is. En inderdaad, haar haar zit dan voor geen meter zit en de wallen hangen op haar knieën. Maar echt, als ze jaren later naar die foto’s kijkt zal ze zien hoe waardevol die plaatjes zijn. En hoe mooi ze was.
Lees ook: 12 Dingen die ik stiekem deed tijdens mijn kraamtijd.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.