Hoe kies ik de juiste basisschool voor mijn kind? 10 tips van een onderwijsexpert

14.10.2022 06:00
Hoe kies ik de juiste basisschool voor mijn kind? 10 tips van een onderwijsexpert


Toen Vinca een basisschool voor haar oudste ging zoeken, bezocht ze maar liefst 10 scholen. Nou had haar kind ook extra ondersteuning nodig, dus van ‘even inschrijven’ op de dichtstbijzijnde school was geen sprake. Ellenlange gesprekken voerde ze. Kreeg rondleiding na rondleiding. En kwaliteit bleek al doende niet haar enige eis. Zo haakte ze bij één school af, omdat het hoofd van de directeur haar niet aanstond en bij een ander, omdat er in de gang een penetrante poeplucht hing. Een tijdrovende, zware bevalling was het, die schoolkeuze, want waar moet je als ouder nou eigenlijk op letten als je een basisschool voor je kind uitkiest?

LEES OOK: Mijlpaal voor iedere moeder: de eerste schooldag van je kind

Vroeger ging je naar een school in de buurt, gewoon in je eigen hok, bij je eigen soort. Ging je iedere zondag naar de kerk, dan was het de christelijke school om de hoek, ging je alleen met kerst naar de kerk, dan was het de katholieke, droegen je ouders geiten wollen sokken dan was het de Vrije, en al het overige schoof door naar de openbare school. Iedereen was welkom en de klassen vulden zich tot over de rand met kinderen uit de buurt.

Die tijd is (gelukkig) voorbij. Tegenwoordig is het kiezen van een school daardoor helaas wel een goede dagtaak, soms halve bijbaan. De keuze is reuze, maar daarnaast is het aantal plaatsen soms beperkt en moet je vóór de conceptie je kind al inschrijven. Een vriendin kreeg na de geboorte van haar kinderen een brief van de gemeente waar ze woonde. Als de sodemieter moest ze gaan aanmelden, want anders vielen haar amper gebaarde koters buiten de boot. Vol is vol. Vier keuzes kreeg ze, met daarbij een verplíchting tot minimaal drie intakegesprekken met de scholen. Stress! Hoe kies je in vredesnaam een school als je je kind zelf nog maar amper kent? Waar let je op, hoe weet je dat een school goed is en bij jou past?

Tien tips van iemand ‘die er op zit’! Peter de Vries is onderwijsadviseur bij onderwijsorganisatie CPS. Al jaren is hij gespecialiseerd in het thema ouderbetrokkenheid, daarnaast was hij zelf leerkracht én is hij vader van vier.

1. PKF = persoonlijke klikfactor. Dit is misschien wel het allerbelangrijkste om op te letten. Voelt het goed voor jou?

2. Schrijf een paar kernwoorden op waar een goede school volgens jou aan moet voldoen. Toets daarmee alle onderstaande tips.

3. Bekijk de website en kijk of je dit aanspreekt.

4. Vraag een gesprek aan met de directeur en stel vragen om te checken of datgene wat op de site staat echt klopt. Bijvoorbeeld: ‘wij werken samen met ouders…’ stel vragen hoe er dan met ouders wordt samengewerkt.

5. Probeer met een aantal ouders van de school in contact te komen. Vraag hen waarom ze voor deze school hebben gekozen en of ze dat – nu ze meer weten en ervaring hebben – dat weer zouden doen. Vraag hen ook of en waarom ze het wel of geen goede school vinden.

6. Lees het laatste inspectierapport over de school. Op internet is deze van iedere basisschool te vinden. Doe dit met meerdere scholen zodat je kunt vergelijken. Pas op met tevredenheidsonderzoeken. Die zeggen weinig.

7. Weeg de identiteit van de school goed af: hoe belangrijk is dat voor je, hoe geeft de school dat vorm? Bijvoorbeeld: sommige niet-christelijke ouders sturen hun kind naar een christelijke school, want daar hebben ze “goede normen en waarden”.

8. Is je kind al bijna 4? Neem het dan mee naar een tweede kennismakingsbezoek van de school. Maar wees wel duidelijk dat jij als ouder kiest, want een kind kan iets ‘leuk’ vinden, maar ‘leuk’ is nog niet perse goed.

9. Soms kan het gevoel van een opa of oma die je meeneemt goed werken: ze kennen jou (van vroeger) maar ook hun kleinkind en voelen aan waar jij gelukkig van werd en dus jouw kind misschien ook wel.

10. Kijk naar de sociale context waarin je kind opgroeit. Als de hele buurt naar school X gaat en jij stuurt je kind naar school Y twee kilometer verderop, heeft je kind dan nog wel aansluiting in de wijk?

Wat als je kind specifieker onderwijs nodig blijkt te hebben, omdat het bijvoorbeeld autistisch is of adhd heeft. Waar moet je dan rekening mee houden?

“Ook hier geldt als belangrijke factor: Heb je een goed gevoel? Speur de website af hoe men over passend onderwijs denkt. Weet dat je je kind áltijd mag aanmelden. Als de school kan aantonen (dat is meer dan iets inschatten) dat ze jouw kind echt niet de goede zorg kunnen bieden dat het nodig heeft, zijn zij verantwoordelijk om een goede school voor jouw kind te vinden. De school heeft namelijk zorgplicht. Als de school deze zorgplicht ontkent of verzwijgt, dan weet je dat dit niet de goede school voor jouw kind is.”

LEES OOK: De do’s en de don’ts van de schoolpleinmoeder