Help, luieruitslag! Hoe help je je baby van z’n rode billetjes af?
Luieruitslag kan behoorlijk pijnlijk en vervelend zijn. Helaas krijgt bijna iedere baby er vroeg of laat wel een (paar) keer mee te maken. Hoe komt je baby aan luieruitslag, en nog belangrijker, hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf? Me to We legt het uit!
Geïrriteerde billetjes met rode, schrale plekken, dat is luieruitslag. Het ziet er pijnlijk uit, en dat is het meestal ook. Soms ontstaan er zelfs blaasjes of wondjes en dan is verschonen echt geen feest. Toch is luieruitslag niet gevaarlijk of besmettelijk. Maar je baby kan er wel veel last van hebben en huilerig zijn. Zeker als je kindje open wondjes op z’n billen heeft en er komt opnieuw plas of poep in, doet dat pijn!
Lees ook: Wasbare luiers, iets voor jou?
Luieruitslag ontstaat door warmte en vocht – plas of ontlasting dus. Daar zitten stoffen in die de huid van je baby flink kunnen irriteren. Diarree is helemaal een grote boosdoener. En door het wrijven van de luier langs de billen heb je een luieruitslag zo te pakken. Het is dus belangrijk om je baby niet met een vieze luier te laten rondlopen.
Wat kun je nog meer doen aan luieruitslag?
– Als je kind al luieruitslag heeft, verschoon dan zo vaak en zo snel mogelijk de luier. Zonder luieruitslag kun je een klein plasje best even laten zitten.
– Gebruik geen geparfumeerde babydoekjes, maar gewoon een (hydrofiel)washandje met een beetje lauw water
– Krijg je de billetjes niet helemaal goed schoon, er bijvoorbeeld nog een beetje poep aan kleven, dan kun je ook een beetje olie op het wasmandje doen en het er zo voorzichtig af wrijven.
– Dep de billetjes voorzichtig droog (luieruitslag gedijt goed bij een natte en vochtige huid, het is noodzaak dat te voorkomen)
– Smeer de billetjes goed in met zinkzalf of zinkolie (dit kun je zonder recept bij de apotheek kopen of de drogist). Of doe zoals je oma vroeger al deed: een beetje maizena doet wonderen. Echt!
– Lekker laten luchten die billetjes! Lucht erbij is goed. Dus als het even kan laat je je baby zo lang mogelijk in z’n blootje liggen of rondkruipen. Misschien heb je uit je kraampakket nog een onderlegger over (zo’n vochtopnemend matje). Die kun je in de box of bedje leggen als je je baby even zonder luier laat liggen.
– Als je wasbare luiers gebruikt, spoel ze dan extra uit met water zodat alle zeepresten weg zijn. Dit irriteert namelijk ook bij luieruitslag.
Soms kan de luieruitslag een schimmelinfectie zijn (Candida albicans). Bij babietjes met spruw is het niet ondenkbaar dat ook de billetjes rood zijn, vaak met schilferende randjes en rode bultjes. De huisarts kan goed zien waar het om gaat en bij een schimmelinfectie in de luier een schimmeldodend middel voorschrijven.
Lees ook: Een échte man verschoont luiers en pakt de stofzuiger.