Gék worden we van al die perfecte moeders op Facebook

26.05.2017 00:10


Uit onderzoek blijkt dat moeders helemaal gek worden van andere moeders op Facebook. Hoezo gaat bij jullie alles wél de hele tijd goed? Valt mee hoor. Zo ga je ermee om….

Moeders? Die blijken zich vooral groen en geel te ergeren aan andere moeders, zo liet een onderzoekje zien. Moeders die hun perfecte-moeder-zijn for the whole world to see op social media zetten. Elke poep, scheet en drol van hun grut op Facebook posten. En zich vol in de ‘kijk-mij-strijd’ gooien. Hoe ga je daar eigenlijk mee om? Vroeg een van onze moeders zich af. Want je kunt het natuurlijk allemaal wegklikken, maar het maakt je toch onzeker. Hieronder wat anti-erger-tips.

Tip 1 – Echt waar?
Is het wel echt waar? Want het lijkt allemaal wel heel erg picture perfect. Nu beweer ik niet dat deze mama’s die blije gezichtjes op hun kinderen gephotoshopt hebben (alhoewel?). Wel dat het vooral een momentopname is. Van het moment waarop alle kindertjes nog keurig in het restaurant aan tafel zaten met hun servet op schoot. Maar dat moment daarna, met de spaghettislierten tegen het plafond en Max die zijn broertje Sem probeert te ‘vorken’… Dat soort momenten… tja… die worden toch wat minder snel gepost. Zo. Dat relativeert alvast.

Tip 2 – Onzeker maakt… onzeker
Jij wordt er misschien onzeker van, maar misschien zijn die mama’s dat eigenlijk ook wel. I look at you, looking at me, looking at you, dat verhaal. 34% van de mama’s uit het onderzoek vertelde dat ze druk bezig waren om te kijken en vergelijken, en daar weer onzeker van werden. Dus waarschijnlijk hopen deze online mama’s vooral op een heleboel likes, complimentjes en lieve opmerkingen. Zodat ze er weer even tegen kunnen op al die bloed-onder-je-nagels-vandaan-halen-momenten …. die wij dus niet online te zien krijgen 

Tip 3 – Like, like, like
Dus geef dat compliment, die lieve opmerkingen of die like vooral. Like, like, like. Het is maar 1 druk op de knop. Kleine moeite, groot plezier. Ook voor jezelf. Want meer bevestiging = minder onzekerheid = (misschien wel) minder posten = minder ergernis momenten voor jou!

Tip 4 – Ongevraagd is (vaak) ongewild
Geven deze supermama’s je ongevraagd advies, leg dat dan rustig naast je neer. Je hebt er tenslotte niet om gevraagd. Sporadisch zit er wel eens een supertip bij natuurlijk, maar punt is dat niet alle kinderen hetzelfde zijn (wat bij de een werkt… bij de ander niet), je vást zelf al het een en ander hebt uitgevogeld of het misschien wel helemaal niet als een probleem ziet. Bedank vriendelijk voor het meedenken en laat het daar lekker bij. O, en practice what you preach. Nog zo’n leuk feitje uit datzelfde onderzoek: 45% van de moeders vindt dat ongevraagd advies van collega moeders niet kan. Alleen… 40% doet het zélf wel.

Tip 5 – Think! Before you post
In diezelfde lijn: denk ook na over wat je zelf online zet. Natuurlijk ben jij ook supertrots op elke poep, scheet en drol van joúw grut. Maar bedenk je ook voor wie dat nog meer heel erg interessant is, en of die doelgroep wel groter is dan opa’s en oma’s. Bovendien: eenmaal gepost gaat het er niet zomaar weer af. Als je kind straks een solliciterende twintiger is, staat dat filmpje waarin hij trots laat zien dat hij een ‘T’ in zijn potje heeft gepoept nog steeds online. Sharing is caring, maar niet altijd.

Krista Okma iUU1788_Minipubers_COV 2.indds al ruim vijftien jaar pedagoog en ontwikkelingspsycholoog, moeder van drie kinderen (8, 7 en 4 jaar) en auteur van diverse opvoedboeken. Haar meest recente boek is Minipubers! – een survivalgids voor ouders van kinderen van 6-12 jaar. www.kristaokma.nl