Waarom zwangere vrouwen soms niet meer tegen hun favoriete geuren kunnen

21.10.2024 14:36
17 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand die 41 weken zwanger is vrouw die moe is


Stel je voor: je favoriete geurkaars, die vanille-droom die je huis altijd zo heerlijk doet ruiken, maakt je nu ineens misselijk. Wat is er gebeurd? Eén woord: zwangerschap. Als er iets is waar zwangere vrouwen over mee kunnen praten, is het hoe hun reukvermogen compleet uit de hand loopt. Geuren die ooit heerlijk waren, kunnen je nu de badkamer in jagen. Maar waarom gebeurt dit, en hoe ga je ermee om?

Laten we eens duiken in de rare wereld van zwangerschap en geuren!

Je superreukvermogen tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap lijken al je zintuigen een tandje bij te zetten, en je reukvermogen is daar geen uitzondering op. Het lijkt wel alsof je plotseling de neus van een bloedhond hebt gekregen. Dit fenomeen heet hyperosmie en is eigenlijk best fascinerend. Door alle hormonale veranderingen (dank je wel, oestrogeen) wordt je reukvermogen een stuk sterker. Geuren die je normaal nauwelijks opmerkte, kunnen nu overweldigend zijn.

Maar waarom heb je ineens een hekel aan de geur waar je voorheen dol op was?

1. Overlevingsinstinct?

Een van de theorieën is dat het te maken heeft met het natuurlijke overlevingsinstinct. Je lichaam doet er alles aan om jou en je baby te beschermen, dus het wordt gevoeliger voor mogelijke ‘bedreigingen’. Dingen als sterke chemische geuren, bedorven eten, of andere nare luchtjes kunnen plotseling heel intens en afstotelijk aanvoelen. Het is alsof je lichaam zegt: “Blijf uit de buurt van dit gevaar!” Helaas lijken je favoriete parfum en geurkaars hier ook onder te vallen, ook al zijn ze volkomen onschuldig.