Waarom je niet mag lachen tijdens een echo (en wat er kan gebeuren als je dat toch doet)

21.10.2024 16:00
echo foto foto van een 20 weken echo


Echo’s zijn een van de mooiste momenten tijdens de zwangerschap. Je krijgt een glimp van je kleintje en kunt eindelijk zien hoe je baby het daarbinnen doet. Maar wat gebeurt er als je tijdens de echo luid begint te lachen? Ja, dat kan gebeuren, en het heeft verrassend genoeg best grappige gevolgen.

Lachen tijdens een echo: hoe voelt dat?

Ten eerste: lachen tijdens een echo is niet verboden of gevaarlijk, maar het kan wel het beeld dat je te zien krijgt behoorlijk in de war schoppen. Tijdens de echo beweegt je baby al genoeg (sommige baby’s houden van een acrobatisch optreden), maar als jij ook nog begint te schudden van het lachen, verandert het beeld in een soort surrealistische film waarin alles schokt en beeft.

1. Baby op de dansvloer

Lachen tijdens een echo is alsof je baby een uitnodiging krijgt voor een dansfeestje. Doordat je buik meebeweegt met je lachbuien, krijgt je kleintje een onverwachte rit. Je baby kan letterlijk mee beginnen te bewegen op het ritme van jouw schokken. Het resultaat? Een echo waarbij je baby eruitziet alsof hij een breakdance doet in de baarmoeder.

2. De sonograaf probeert mee te doen

Terwijl jij lacht, probeert de arme sonograaf alles recht te houden. Hij of zij zal vaak even wachten totdat je kalm genoeg bent om weer een stabiel beeld te krijgen. Het kan best moeilijk zijn om je lach in te houden als je je baby ziet bewegen en die sonde over je buik voelt glijden, maar probeer het toch even.