6 Tips die het leven van een peutermoeder een stuk eenvoudiger maken
Het leven van een jonge moeder is vaak een hectische toestand. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en lijkt het wel alsof je altijd achter de feiten aanloopt. Maar geen nood, er zijn manieren om het makkelijker te maken. Deze tips helpen je alvast een eind op weg.
Ik weet het nog goed: met mijn eerste kind verkeerde ik eigenlijk in soort permanente staat van paniek. Zeker toen hij een peuter werd en de hele dag als een soort wervelwind door het huis raasde. Mijn hele leven stond op zijn kop, mijn huishouden was ontploft en ikzelf eigenlijk ook. Regelmatig was ik de wanhoop nabij en vroeg ik me af: gaat dit ooit makkelijker worden? Het antwoord is: ja. Inmiddels heb ik drie kinderen (waarvan er twee al peuter zijn geweest en eentje er bijna eentje is), een perfect geregeld huishouden en ik durf mezelf ook weer op openbare plekken te vertonen. En soms zie ik dan zo’n nieuwe moeder, met een blik als een konijn in koplampen, die duidelijk van voren niet meer weet dat ze van achteren leeft. En die zich precies hetzelfde afvraagt als ik destijds: gaat dit ooit makkelijker worden? Zo’n moeder zou ik dan graag een hart onder de riem willen steken. En een paar tips willen geven. Zoals deze:
* Het huishouden wacht wel. Het is niet erg als de stofnesten onder de bank vandaan komen dwarrelen. Daar gaat niemand dood aan en in een beetje rommelig huis zijn kinderen ook heel gelukkig. Je hebt al weinig vrije tijd met een stuiterende peuter om je heen en de vrije tijd die je hebt moet je gewoon niet willen besteden aan stofzuigen en poetsen. De Franse slag is prima. En anders huur je een tijdje een werkster.
* Voorkom spitsuur-stress. Een peuter ertoe bewegen dingen een beetje efficiënt te doen is onbegonnen werk. Eten, aankleden, opruimen, het duurt allemaal een eeuwigheid. Ipv de strijd aan te gaan doe je er beter aan reservetijd in te bouwen. Zet de wekker ’s ochtends een kwartier eerder en kondig ruim van tevoren aan dat het straks etenstijd is en er dus opgeruimd moet worden. Een geroutineerd programma geeft rust, voor zowel jou als je peuter. Dat kwartiertje langer slapen lijkt misschien een must, maar gewoon zonder stress de deur uit kunnen is uiteindelijk een veel groter genot.
* Verplaats je in je peuter. Niet dat je hem dus altijd maar z’n zin moet geven natuurlijk, maar het kan een slok op een borrel schelen om, voordat je iets van je peuter wilt, even de tijd te nemen om je in te beelden hoe je kind de situatie vanuit zijn perspectief zou bekijken. Op die manier kun je inspelen op de behoeften van je kind en tegelijkertijd gedaan krijgen wat je wilt. Zonder strijd dus.
* Maak het jezelf makkelijk met de zindelijkheidstraining. Een kind dat zindelijk moet worden kan een hoop werk zijn. En een bron van frustratie vormen als je weer eens een volgepoepte broek staat uit te spoelen, of de plasvlekken uit de bank probeert te schrobben. Je moet het jezelf in deze periode daarom zo makkelijk mogelijk maken. Bijvoorbeeld door je peuter luierbroekjes aan te trekken, ipv gewone plakstripluiers. Kruidvat heeft deze handige luierbroekjes voor een goede prijs én je maakt heel eenvoudig een milieubewuste keuze. Ze zijn namelijk als enig groot luiermerk gecertificeerd met het Europese EU Ecolabel (dit label garandeert dat in de hele levenscyclus van de luiers de milieubelasting laag is). Maar er zijn nog meer voordelen. De broekjes zijn veel handiger met aan,- en uit te doen en bovendien heb je minder strijd als er toch verschoond moet worden, omdat je je peuter niet meer neer hoeft te leggen (waar een beetje zichzelf respecterende peuter dus écht geen zin meer in heeft). Speelt bovendien goed in op de ‘selluf doen’ neiging die de meeste peuters hebben.
* Neem tijd voor jezelf. Een peuter opvoeden is geen kattenpis. Sowieso al niet en als je een pittig exemplaar hebt, kan het helemaal veel van je geduld en incasseringsvermogen vragen. Af en toe even pauze nemen is daarom belangrijk. En ja, we hebben allemaal weinig tijd en het schiet er daarom maar al te vaak bij in, maar echt: me-time moet. Plan af een toe een dagje (of desnoods een paar uur) in die alleen voor jezelf zijn. Ga iets leuks doen, samen met je vriendinnen, je man of gewoon alleen (héérlijk), en laad weer even helemaal op. Want: een blije mama, is een blije peuter.
* Wees positief. Ik weet het, het kan bijzonder moeilijk zijn als je te maken hebt met een pittige peuter, maar een beetje positief doen maakt echt een wereld van verschil. Kleine kinderen zijn sponzen en nemen dus alles in zich op. Een boze, gefrustreerde moeder resulteert bijna altijd in een boze, gefrustreerde peuter. En dan kom je al heel snel in een boze, gefrustreerde vicieuze cirkel terecht. Tel dus eens wat vaker tot drie als je kind weer eens z’n kont tegen de krib gooit. En probeer de situatie om te draaien. De-escaleren is altijd beter dan de confrontatie aangaan. En, misschien wel het allerbelangrijkst: pick your battles.
Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Kruidvat, maar de inhoud is 100% van ons. Lees hier alles over ons advertentiebeleid
De hoge kwaliteit luierbroekjes van Kruidvat zijn ook heel gemakkelijk (én voor een goede prijs) online te bestellen. Meer informatie over de luierbroekjes en het EU Ecolabel vind je op: www.kruidvat.nl/kruidvat-luierbroekjes
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.