Is het normaal om te huilen tijdens een reclame? Zwangere emotionele uitbarstingen

21.10.2024 14:19


We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je kijkt naar een zoetsappige reclame en ineens voel je die welbekende traan over je wang glijden. Ja, zwangere vrouwen staan erom bekend dat ze zomaar kunnen huilen om de kleinste dingen, en dat is volkomen normaal. Maar hoe komt het dat je ineens snikt om een reclame voor hondenvoer of een filmpje van een baby die voor het eerst lacht? Welkom in de wereld van hormonale achtbanen!

Hormonen: de schuldigen achter je tranen

Als je zwanger bent, zijn er veel dingen die je niet kunt controleren, en je emoties staan bovenaan die lijst. Huilbuien tijdens de zwangerschap zijn meestal het gevolg van hormonen – vooral oestrogeen en progesteron, die tijdens je zwangerschap in overdrive gaan. Deze hormonen hebben een directe invloed op de neurotransmitters in je hersenen, waardoor je sneller van blij naar verdrietig of van kalm naar woedend kunt gaan. Bedankt, hormonen!

1. Die schattige puppyreclame? Gevaarlijk!

Ja, dat lieve hondje dat achter een balletje aanrent in die reclame – het lijkt onschuldig, maar voor een zwangere vrouw is het genoeg om de sluizen open te zetten. Misschien is het de schattigheid, misschien is het de muziek, of misschien ben je gewoon moe en emotioneel. Eén ding is zeker: puppy’s zijn niet langer gewoon schattig. Ze zijn tranentrekkers!

2. Als je niet weet waarom je huilt

Heb je ooit gehuild en had je werkelijk geen idee waarom? Dit overkomt zwangere vrouwen de hele tijd. Misschien had je een zware dag, misschien voelde je je alleen, of misschien had je trek in augurken en was de pot leeg. Wat de reden ook is, je emoties slaan op hol en voordat je het weet, huil je om… niets.

3. Alles raakt je ineens

Tijdens de zwangerschap heb je niet veel nodig om emotioneel te worden. Zie je een oudere vrouw de straat oversteken? Tranentrekker. Een vader en zijn kind in het park? Pak de tissues. Zelfs een vriendelijke glimlach van een vreemde kan genoeg zijn om je emotioneel te maken. Het lijkt alsof je zintuigen en emoties opeens op scherp staan, en dat is precies wat er gebeurt.

4. Huilen om eten

We moeten het toch even benoemen: huilen om eten. Stel je voor, je bent zwanger en je hebt de perfecte maaltijd in je hoofd, maar het restaurant is dicht. Paniek! Ineens voel je die welbekende brok in je keel en voor je het weet, ben je in tranen omdat de keuken om 21:00 uur sluit. Voedselcravings en emoties zijn een gevaarlijke combinatie.

5. Blijdschap die je tot tranen roert

Huilen van geluk is ook een ding tijdens de zwangerschap. Misschien krijg je ineens een golf van dankbaarheid over je heen als je denkt aan de komst van je baby. Of misschien voel je ineens een sterke liefde voor je partner, je familie, of zelfs je favoriete deken. De meest simpele dingen kunnen je raken als je zwanger bent, en dat is helemaal oké.

Hoe ga je om met deze emotionele achtbaan?

Er is geen magische manier om deze hormonale huilbuien te stoppen, maar je kunt wel manieren vinden om ermee om te gaan:

  • Lach erom: Huilen tijdens een reclame? Laat je partner je een zakdoek brengen en lach erom. Soms is humor het beste medicijn.
  • Praat erover: Als je merkt dat je je overweldigd voelt door je emoties, praat erover met je partner of een vriend(in). Soms kan gewoon hardop zeggen wat je voelt helpen om het los te laten.
  • Accepteer het: Probeer niet te hard te vechten tegen je emoties. Ze horen bij de zwangerschap, en ze zullen uiteindelijk minder worden. Tot die tijd? Houd tissues bij de hand.

 

Lees ook: De vreemdste babynamen die beroemdheden ooit hebben gekozen