Kinderen in de ochtendspits: hoe zorg je ervoor dat het gesmeerd verloopt?

02.05.2018 10:00


Je weet het vast wel: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Zeker voor jonge kinderen die dagelijks een stevige basis nodig hebben om te kunnen groeien en ontwikkelen. Maar hoe zorg je ervoor dat de ochtendspits een beetje gesmeerd verloopt? Want dat is niet altijd makkelijk in een druk gezin.

Ik vergelijk onze ochtendspits weleens met een militaire operatie. Met twee werkende ouders en drie jonge kinderen is het bij ons ‘s ochtends een drukte van jewelste. Een race tegen de klok kun je het wel noemen. Daarom proberen wij de ochtenden zo efficiënt mogelijk te organiseren.

Onder andere door de kinderen zelf hun eigen ontbijt te laten maken. Dat is niet alleen handig voor ons, het zorgt er ook nog eens voor dat ze een stuk beter eten. Natuurlijk moeten we wel een beetje opletten dat er geen hele pot pindakaas over de bammetjes wordt uitgesmeerd, maar aan de andere kant: wie is er nou niet groot mee geworden? En wat is dan wel goed om te geven bij het ontbijt? En met name: wel of geen boter? Hier zijn de meningen over verdeeld. Daarom leggen we samen met Becel uit hoe het echt zit.

Aan mijn oudste twee van zeven en vijf jaar hebben we eigenlijk geen kind meer, die kunnen al zoveel zelf. Maar onze jongste, dreumes Arwen, is vooral de handenbinder. Want wat de grote broer en zus kunnen, kan zij natuurlijk ook. Althans, dat denkt ze. Dus wil ook zij iedere ochtend haar eigen brood maken. Dat gaat niet altijd even gecoördineerd, maar het voordeel is wel dat we eigenlijk nooit met een voedselweigerend kind aan de ontbijttafel zitten. Wat regelmatig het geval was toen we haar nog iedere ochtend een bakje pap probeerden op te dringen. Dat strookt namelijk natuurlijk niet met het intrinsieke ‘selluf doen’ motto van een dreumes en als je ergens nou ’s ochtends geen tijd voor hebt, is het de pap van de muur soppen.

Dus smeert Arwen, met een beetje (veel) hulp van haar grote broer en zus op een krukje aan het aanrecht nu zelf haar twee volkoren boterhammetjes, terwijl ik een kop koffie achteroversla en de schooltasjes vul. Grote broer zet kleine zus vervolgens in haar stoel en grote zus voert haar hapjes brood (want dan is het opeens niet erg dat iemand haar helpt, maar ó wee als ik het doe…). En zo heeft iedereen een gezonde start van de dag en kunnen we er allemaal weer tegenaan. Heel belangrijk, vooral voor kinderen. En brood is daar bij uitstek geschikt voor. Maar hoeveel boterhammen mag een kind per dag? Kinderen vanaf 1 jaar kunnen dagelijks twee tot drie sneetjes gebruiken. Belangrijke aanvulling daarop is het besmeren met ‘boter’. Kinderen hebben naar verhouding een hogere vetbehoefte dan volwassenen en het blijkt dat jonge kinderen, misschien anders dan je misschien zou denken, vaak te weinig goede vetten binnenkrijgen. Omdat de kwaliteit van de vetten die ze binnenkrijgen zo belangrijk is, wil je natuurlijk wel de gezondste ‘boter’ voor op brood. Ik kies daarom voor margarine. Dit wordt aangeraden door het Voedingscentrum en de Nederlandse Gezondheidsraad en kan al bij oefenhapjes vanaf 6 maanden. Daarnaast helpt het laagje margarine ook bij het doorslikken van de boterham. Win-win situatie?

Over margarine bestaan veel misverstanden. Dat het chemisch zou zijn bijvoorbeeld en dat je om die reden beter roomboter kunt geven. Daarom is een belangrijke vraag: waarom is margarine een goede keus, ook voor (jonge) kinderen? Allereerst is het goed om te kijken naar waar margarine van gemaakt wordt. Margarines worden gemaakt met plantaardige olie uit bijvoorbeeld zonnebloemenpitten, koolzaad en lijnzaad. Het bevat ook belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn bij de groei en ontwikkeling van kinderen. Zo bevat het overwegend onverzadigde vetten en in het bijzonder omega 3 en 6. Dit zijn essentiële vetten die we nodig hebben maar niet zelf kunnen aanmaken. En specifiek deze vetten zijn voor kinderen belangrijk voor de algehele groei en ontwikkeling. Verder zit in margarine veel vitamine D wat kinderen nodig hebben voor bijvoorbeeld de groei van sterke botten. Onderzoek heeft laten zien dat ongeveer 30% van de kinderen vitamine D tekort heeft. Naar buiten gaan om zonnestralen op te vangen hiervoor is natuurlijk de beste oplossing, maar ook margarine (of een visje?) helpt hier een handje bij. Bij mijn eerste kind wist ik dat niet, sterker nog, ik smeerde nooit iets van boter op zijn brood, omdat ik dacht dat dat slecht was, te vet. Maar nu weet ik: sommige vetten zijn juist essentieel.

Margarine is dus niet alleen een gezonde, maar ook een milieubewuste keus als je het vergelijkt met het alternatief voor op brood; roomboter. Plantaardige producten hebben namelijk vaak een lagere milieu impact dan dierlijke producten. Dus is het belangrijk dat we steeds meer dierlijke producten gaan vervangen voor plantaardige alternatieven.

Een goed begin is het halve werk, dus met een goed ontbijt help je je kind al een heel eind op weg. Want kind zijn, is hard werken. Helemaal als je alles ‘selluf’ wil doen.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Becel. Lees hier meer over ons advertentiebeleid.