Hoe voorkom je voetjes tussen de spaken ?
Voetjes tussen de spaken – ook wel bekend als spaakverwonding – doet veel zeer en zorgt vaak voor ernstige verwondingen! Enkele weken herstel is nodig. Een spaakverwonding komt vooral voor bij kinderen met een leeftijd tussen de 3 en 6 jaar oud, als ze achter op de fiets zitten. Wist je dat er per jaar meer dan 4 duizend kindjes gewonen raken omdat ze met hun benen of voetjes tussen de spaken van een (brom) fiets terecht komen? In Nederlands staat verwonding door voeten tussen de spaken in de top 5 meest voorkomende ongevallen voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud.
Lees in deze blog alles over het voorkomen van de voetjes tussen de spaken.
Zit jouw kleintje veilig achterop?
Ben je jezelf bewust van fietsen zonder voetbeschermers? Lees hieronder de feiten over de veiligheid van kinderen achterop de fiets.
- Bij meer dan 50% van de ouders is de spaakafscherming niet veilig, omdat er een te oud fietsstoeltje wordt gebruikt
- 6 op de 10 ouders maakt de riempjes aan de voeten niet of onjuist vast
- Voor de kortere fietstochtjes wordt vaak een kind achterop gezet, zonder gebruik te maken van een fietsstoeltje
- Bij meer dan de helft van de kinderen lukt het om de voetjes los te maken op de bagagedrager
- 9 op de 10 kinderen die achterop zaten zonder zitje, hadden geen voetbeschermers op de fiets
Wat is een goede bescherming voor de voetjes?
Nu je weet waarom kinderen nog altijd met hun voetje terechtkomen tussen de spaken, is het belangrijk om te voorkomen dat dit gebeurt. Bijna alle nieuwe fietsstoeltjes beschikken over de zogenoemde spaakbeschermers inclusief beschermplaten. Deze zitten standaard bevestigd aan het stoeltje. Oudere varianten hebben alleen bakjes waar de voetjes in kunnen. Advies is om in dit geval extra beschermplaten te kopen.
Eén van de nieuwe fietsstoeltjes met de juiste bescherming voor de voetjes, is de Yepp Maxi Easyfit. Dit stoeltje is geschikt voor kinderen met een leeftijd van tussen de 18 maanden en 6 jaar. Dankzij de 5 puntgordels en de voetsteunen die in hoogte verstelbaar zijn, hoef je je niet druk te maken of je kindje wel veilig achterop zit. Mits je natuurlijk altijd de gordel en de voetsteuntjes op de juiste manier gebruikt. Dit stoeltje is goedgekeurd volgens de Europese norm EN 14344.
Is jouw kindje ouder dan 6 jaar en past hij of zij niet meer in een stoeltje? Dan is het toegestaan om achterop de fiets te zitten, zonder fietsstoeltje. Advies is om ook dan nog steeds gebruik te maken van voetsteuntjes en voetbeschermers. Jasbeschermers zijn namelijk erg dun en een ongeluk zit in een klein hoekje!