Hoe groot is je baby nu? Gekke fruit- en groentevergelijkingen

21.10.2024 15:47
zwangere buik zwangere buik


Een van de leukste dingen tijdens de zwangerschap is het volgen van de groei van je baby. Maar in plaats van centimeters en grammen, wordt de grootte van je kleine vaak vergeleken met… groenten en fruit. Ja, echt waar! Je baby gaat van een piepklein sesamzaadje naar een stevige watermeloen. Maar soms zijn die vergelijkingen best bizar. Laten we eens kijken naar de leukste (en raarste) fruit- en groentevergelijkingen voor elke fase van je zwangerschap.

1. Week 4: Sesamzaad

Gefeliciteerd! Je baby is nu officieel zo groot als een sesamzaadje. Kleine stapjes, toch? Dit is het moment dat je baby een piepkleine embryo is en zich comfortabel nestelt in je baarmoeder. Je zult het waarschijnlijk nog niet merken, maar de magische reis is begonnen.

2. Week 7: Blauwe bes

In week 7 is je baby zo groot als een blauwe bes. Nog steeds klein, maar nu wel groter dan dat sesamzaadje. Het is schattig om te bedenken dat iets ter grootte van een bes al aan het groeien is tot een mensje. En ja, nu begint de misselijkheid ook meestal. Wat een timing, toch?

3. Week 10: Aardbei

Je baby groeit snel! Rond week 10 is je kleintje zo groot als een aardbei. Een schattig fruitstuk dat je gemakkelijk in je hand kunt houden – of in dit geval in je baarmoeder. Het is een gek idee dat je baby nu de grootte heeft van dat zoete, sappige zomervruchtje dat je waarschijnlijk even niet kunt eten omdat… ochtendmisselijkheid.

4. Week 14: Citroen

In week 14 is je baby uitgegroeid tot de grootte van een citroen. Lekker fris en knapperig! Citroenen zijn geweldig voor limonade, maar laten we eerlijk zijn: niemand wil een citroen in zijn buik hebben. Toch? Gelukkig groeit je kleintje gestaag verder en begint het nu echt een mensje te lijken.

5. Week 20: Banaan

Met 20 weken ben je op de helft van je zwangerschap, en je baby is nu zo groot als een banaan. Het klinkt misschien gek, maar het helpt wel om te visualiseren! En zeg nou zelf: bananen zijn het perfecte snackformaat. Net zoals je baby, die nu begint te oefenen met bewegingen (en misschien zelfs een schopje of twee geeft).

6. Week 24: Maïs

Tegen week 24 is je baby uitgegroeid tot de grootte van een maïskolf. Misschien krijg je nu zelfs trek in een goede maïssalade, maar dit is ook het moment dat je baby echt serieuze vormen begint aan te nemen. Denk aan die lange, slanke vorm van een maïskolf – best een accurate vergelijking!

7. Week 28: Aubergine

Je baby is nu zo groot als een aubergine, oftewel: serieus aan het groeien! De aubergine is het perfecte symbool voor dit stadium van de zwangerschap. Stevig, een beetje vreemd van vorm, maar vol leven en klaar om verder te groeien. Hopelijk ben je niet misselijk van aubergine-parmiggiana, want anders kan dit een lastige vergelijking zijn.

8. Week 32: Pompoen

Je baby begint nu echt volume te krijgen en is nu zo groot als een pompoen. Niet die enorme Halloween-pompoenen, maar zo’n schattige eetbare variant. Dit is het moment waarop je echt begint te merken dat je buik groeit – en niet alleen vanwege de baby, maar ook door het toenemende gewicht van de vruchtwaterzak en al het andere dat je lichaam voor je kleintje voorbereidt.

9. Week 36: Meloen

Nu komt het: je baby is zo groot als een meloen! Watermeloen, honingmeloen – kies maar welke je het liefst ziet. Je kleintje weegt nu behoorlijk wat en kan tot bijna 3 kilo wegen. Het zal niet lang meer duren voordat je baby eruit wil. Tot die tijd kun je je buik gerust als een meloen voorstellen.

10. Week 40: Watermeloen

Dit is het. De eindstreep. Je baby is nu zo groot als een reusachtige watermeloen. Misschien voelt het ook zo! De uitgerekende datum is daar, en je bent waarschijnlijk klaar om die meloen-achtige baby eruit te krijgen. Je hebt de vergelijking overleefd, van sesamzaadje tot watermeloen. Nu is het tijd om je kleintje in je armen te sluiten.

 

Lees ook: Waarom angst voor de bevalling niet nodig is