De eerste hapjes van je kind: dit is wat je moet weten
Of je nu met 4 maanden of met 6 maanden begint met het eerste hapje, dit is wat je moet weten. Want geef je nu eerst groente of fruit? Hoe doe je dat als je een dagje op pad bent en hoe ga je om met lastige etertjes?
Nog steeds is het advies van zowel het Consultatiebureau als van het Voedingscentrum om eerst met groente te beginnen en daarna pas fruit te introduceren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die deze volgorde aanhouden later betere eters zijn. Eigenlijk ook wel logisch, fruit is natuurlijk een stuk zoeter en baby’s zijn echt niet gek. Als ze eerst banaan proeven en een dag later bloemkool, houden ze hun lipjes stijf op elkaar.
Die eerste hapjes worden ‘oefenhapjes’ genoemd en hier begin je mee tussen de 4 en 6 maanden. De eerste 2 weken geef je uitsluitend groentehapjes. Daarna ga je fruit introduceren. In het begin zijn het vaak slechts een paar hapjes. Je kindje moet echt even wennen aan die nieuwe structuur en smaken, maar je zult zien dat het al snel meer zal worden. Het is alleen belangrijk dat het groente- of fruithapje niet ten koste gaat van de borst-/flesvoeding. Dit blijft de belangrijkste voeding voor kindjes van deze leeftijd.
Oefenhapjes zijn belangrijk om je kind te kunnen laten wennen aan andere smaken dan alleen warme melk. Bovendien leert je kindje van een lepel eten en stimuleert zo zijn mondmotoriek. Eerder met hapjes beginnen dan vier maanden wordt niet aangeraden, vanwege de kans op het ontwikkelen van een allergie.
Maar hoe weet je nu dat je kind klaar is voor zijn eerste hapje? Vaak maakt je baby smakkende geluidjes of kijkt hij het eten uit je mond, dan weet je dat je kunt beginnen. Wortel, pompoen, courgette of bloemkool vinden baby’s vaak lekker. Geschikte fruitsoorten zijn banaan, perzik, peer en meloen. Kies in het begin voor zachte en milde smaken. Gaan de fruit- en groentehapjes goed? Vanaf 6 maanden kan je vlees/vis, rijst/pasta/aardappelen en groente gaan combineren. Vanaf 8 maanden kun je langzaam de structuur wat grover maken. En vanaf 1 jaar mag je kind met de pot mee-eten (let wel op toegevoegd zout)!
Als je dreumes mee mag eten, wordt het pas echt leuk (en makkelijk!) zul je denken. Vaak gaan die eerste hapjes erin als koek, maar zodra ze hun eerste kaarsje hebben uitgeblazen kunnen ze plots hun lippen stijf op elkaar houden. Reden? Vanaf deze leeftijd hebben kinderen leukere dingen te doen of proberen ze gewoon hun net ontdekte eigen willetje uit. Volgens het Consultatiebureau moet je dan vooral niet in paniek raken. Zij vertellen dat je in ieder geval niet moet dwingen je kind iets te laten eten. Het is een fase, en doorgaans gaat iedere fase weer voorbij. Wil je kind niet eten of gaat hij met zijn eten spelen? Dan moet je zijn bordje weghalen. Blijf wel goed naar je kind kijken en niet naar het eten op dat bord. Is je kind vrolijk en energiek? Groeit hij of zij goed? Probeer het ook gezellig te houden aan tafel; eet met het hele gezin tegelijk, laat je kind zelf eten en ga niet pushen, dat werkt alleen maar averechts. Laat je kind ervaren dat eten iets leuks is.
Buiten het mee-eten met het gezin, zijn gezonde tussendoortjes ook belangrijk. Om kinderen én hun ouders te leren dat gezond eten leuk is lanceert Olvarit de vernieuwde, handige Olvarit Knijpzakjes met fruit voor alle leeftijdsfases: 6 maanden, 8 maanden en 12 maanden.
De verpakking is doorzichtig zodat je kunt zien wat erin zit en je gooit ze zo in je tas. Ideaal voor onderweg of als je een dagje weggaat met je kind. De fruitknijpzakjes zitten vol fruit, smaken echt goed en bevatten enkel pure ingrediënten. De recepten zijn in lijn met Nutricia’s strenge voedingsstandaarden. Zo bevatten de producten geen toegevoegde suikers of toegevoegd zout. In ieder fruitzakje is één fruitsoort op de voorgrond aanwezig zodat je kind die gemakkelijk leert herkennen. Het is belangrijk om gezonde eetgewoonten in de eerste duizend dagen van kinderen te bevorderen.
Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Olvarit, maar de inhoud ervan is van onszelf. Lees hier alles over ons advertentiebeleid